Index Vakbarát Hírportál

A Milan nem veszíthet az Inter ellen

2009. február 15., vasárnap 09:00 | aznap frissítve

Az olasz futballbajnokság 24. fordulójának rangadóján a nyolcpontos hátrányban levő Milan lesz az Inter vendég. Ha Carlo Ancelottiék kikapnak, aligha érhetik már utol a városi riválist. A 270. milánói derbin nem játszhat Kaká, így hiába nyerte a két utolsó meccset a Milan, az Inter favoritnak számít.

Az Inter és a Milan városi derbije (vagy ahogy a város védőszentjéről elkeresztelték, a Derby della Madonnina) egyébként is az olasz futball egyik legnagyobb eseménye, a 270. rangadónak pedig több szempontból is különleges a jelentősége.

Inter-AC Milan

Barátságos, kupa- és bajnoki, valamint nemzetközi találkozókat is figyelembe véve ez lesz a két együttes 270. egymás elleni találkozója. A Milan áll jobban, 106 győzelem, 91 vereség, 72 döntetlen van a neve mellett. A Serie A-ban a 172. összecsapásra kerül sor vasárnap este. Ebben az Inter kevéssel, de jobban áll, 61 győzelem, 52 döntetlen és 58 vereség a mérleg a kék-feketék szempontjából. Az első meccsre 1909. január 10-én került sor, az AC Milan 3-2-re nyert. Az utóbbi négy meccsen rendre a pályaválasztó győzött. Az utolsó 10 meccsen hat Milan-győzelem és négy Inter-siker született. A legutóbbi két meccset a Milan hozta, döntetlen legutóbb 2004. október 24-én volt. Az Inter 5, a Milan 8 tétmeccse veretlen.

A zsinórban három bajnoki címet bezsebelő Inter hét ponttal vezet a második helyen álló Juventus, nyolccal a harmadik Milan előtt, azaz hazai siker esetén Carlo Ancelotti csapata aligha érheti el az idei szezonra kitűzött legfontosabb célját, a hazai bajnokságot. Az Inter erősen valószínűsíthető scudettója pedig azt jelentené, hogy Jose Mourinhóék utolérik a városi riválist a bajnoki címek számában.

A vendég Milan ellen szól, hogy Kaká a Reggina elleni hazai 1-1 során megsérült, a brazil irányító biztosan kihagyja a rangadót. Ronaldinho a szezon elején biztató formában játszott (az odavágót például az ő szabálytalan góljával húzta be a Milan), mostanra viszont sokkal inkább az utóbbi két évben látott önmagára emlékeztet. Még ennél is nagyobb gondja Ancelottinak, hogy a játék potenciális szervezői - Pirlo és egy sorral előrébb Seedorf - igen rossz formában vannak.

Mourinho legsúlyosabb gondja a pénteki edzésen megsérült jobbhátvéd, Maicon hiánya. A fiatal Balotelli eltiltása nem sok vizet zavar, a portugál mesternek ezen kívül csak két poszt okoz fejtörést. Az egyik a megfelelő középhátvédpáros megtalálása (valószínűleg a derbikre magát általában jól felhergelő Materazzi kezd Samuel mellett), a másik pedig Ibrahimovic ékpárja. Cruz és Adriano közül előbbinek van több esélye, a brazil csatárral csak a gond volt eddig idén.

A mérkőzés esélyese nem a hazai pálya (vagy inkább: pályaválasztói jog) miatt az Inter. Mindkét csapat sok gólt rúg (40-et lőttek), de míg az Inter alig kap, addig a Milan védelme még a kiesőjelöltek ellen is képes összehozni egy-egy gólt, most pedig nem is kontrákra kell készülniük, hanem Zlatan Ibrahimovicra, aki már 14 gólt szerzett ebben a szezonban. A hírek szerint egy év kihagyás után játékra kész Alessandro Nesta is, de nem valószínű, hogy pont egy ilyen fontos meccsen tér vissza.

Rovatok