Index Vakbarát Hírportál

Dárdai: Ha figurázok, lerúgnak, megsérülök

2009. február 17., kedd 15:56 | aznap frissítve

Szeptemberben még nem érezte jól magát Berlinben a magyar válogatott 56-szoros válogatott középpályása, Dárdai Pál. Lucien Favre edző nem bízott benne, de a pécsi játékos visszaszerezte a helyét. A szakvezető azóta fenoménnek tartja, könyörgött, hogy játsszon. A Hertha a Bajnokok Ligájáért küzdhet.

A német Bundesligában a hétvégi Bayern München elleni rangadót megnyerő Hertha BSC átvette a vezetést. A berlini csapat Voronyin két góljával 2-1-re nyert, 2006 októbere óta először vezet ismét.

„Most kell nagyon óvatosnak lennünk, mert álomszerű lenne, ha az első háromban maradnánk. Mivel közepes csapatunk van, az első öt lenne a realitás. Szombaton megmutattuk, bárkit meg tudunk verni, remélem, a hét végén, a Wolfsburg ellen nem a másik arcunkat mutatjuk. Ha rossz napunk van, bárkitől ki tudunk kapni. Ha a horvát Simunic ilyen stabil marad hátul, és Drobny kapus is jó formában lesz, elöl maradhatunk. A sorsolásunk nem rossz, de nagyon hosszú a szezon.”

Dárdai térdét január közepén megműtötték, de az átlagos hat hét kihagyás helyett csak négyet pihent. A rekordgyógyulás után a Bayern ellen végig játszott, jóllehet, eredetileg úgy tervezte, csak egy félidőt fog.

„Favre edző már a Bielefeld elleni meccs előtt odajött hozzám, győzködött, vállaljam a játékot. Mondtam neki, még járni is alig tudok. Mivel vészesen fogyott a csapatunk, a München elleni rangadó előtt megint mondta, örülne a gyors visszatérésemnek. Azt gondoltam, először a tartalékcsapatban próbálom ki a térdem, utána fokozatosan lehet terhelni. Péntekig kértem időt, akkor úgy gondoltam, egy félidőre talán alkalmas lehetek. Azt elsőt választottam, mert ha baj van, könnyen le tudnak cserélni. Két félidő lett belőle, ahogy hallottam, utána Favre fenoménnek nevezett, és nagyon dicsért. Örültem neki, bár eddig is tudtam, hogy fenomén vagyok. Meg hogy vasból vagyok” – tréfálkozott.

Dárdai tizenegyedik szezonját teljesíti Berlinben, a szezon elején még kissé elkeseredett volt – kiestek a kupából, élete vágya, egy berlini döntő nem jöhet össze –, és arról beszélt, ha tótágast áll, akkor sem kerül be a kezdőbe. A Leverkusen ellen azonban október elején megtört a jég, bekerült, a csapat idegenben nyert, ott ragadt a kezdőben.

„Szerencsés meccsünk volt, számomra különösen, mert utána bízott bennem az edző. Addig azt hittem, a fiatalok előnyt élveznek, de igazam lett, elég két jól sikerült meccs, és minden addig szentnek hitt elképzelés felborulhat.”

És hogy mi miatt változtatta meg korábbi elképzeléseit az edző, miért tudta Dárdai újra, harmadszor is visszaszerezni veszni látszó helyét?

„Pontos választ nem adhatok. Mindig csendben húztam a szekeret, nem nyilatkozgattam, nem kiabáltam. Amikor játszottam, nem mentek át rajtam, nem adtam el a labdákat, inkább szereztem, és szerényen hajtottam.”

Úgy véli, rutinja jelentős szerepet játszott abban, hogy a Bayern ellen is a legjobbak közé rangsorolták. „Felszívtam magam persze, volt egy nagy adag adrenalin bennem, szívvel-lélekkel játszottam, de az egyszerűségre törekedtem. Mert ha figurázok, lerúgnak, megint szenvedhetek. Így nem mentem bele veszélyes helyzetekbe, de megbízható voltam.”

A 33 éves Dárdai kiemelte, az izomzatára ügyelnie kell, mivel nem várta ki a rehabilitációs időszakot. Még egyszer nem szeretne megsérülni. A szerződésében van egy pont, ha 25 tétmeccset játszik egy idényben, automatikusan hosszabbítanak vele egy évet. Eddig tizenhatnál tart.

„Álomszerű lenne, ha az öt BL-meccsem mellé még kerülne néhány. De mondom, ezt egyelőre hagyjuk” – összegzett a Hertha 256 Bundesliga-meccsel büszkélkedő játékosa, aki a klub örökrangsorában ezzel már a negyedik.

Rovatok