Index Vakbarát Hírportál

Egy hét alatt mindent bukhat a Chelsea

2009. február 21., szombat 09:27 | aznap frissítve

Három városi rangadó is van a hétvégi programban, Lisszabonban, Barcelonában és Belgrádban derbit rendeznek. Juhász Rolandék csúcsrangadót játszanak a Standard Liege-zsel, az angol bajnokságban az Aston Villa fogadja az új edzővel érkező Chelsea-t.

Jó pénzt fizetne, ha a tökutolsó Espanyol kapná el hazai pályán a száguldó Barcelonát, de a barcelonaiak egymás közti csatája így is érdekesnek ígérkezik. A Barca 3,5-szer annyi gólt lőtt a bajnokságban, mint ellenfele, és kevesebb, mint feleannyit kapott, a meccs kérdése így inkább az, mennyi időre lesz szükségük a hazaiaknak az első gól megszerzéséhez.

Pep Guardiola csapata a 23. fordulóig csak egyszer kapott ki, 19 meccset nyert, legeredményesebb játékosa, Eto’o 23 gólt lőtt a csapat 70-jéből, és 10 pontot vernek a 2. Real Madridra. Kapaszkodó a vendégek számára, hogy a spanyol kupában meg tudták szorítani a Barcelonát, csak 3-2-es összesítéssel estek ki.

Barcelona-Espanyol

A Barcelona tavaly augusztus 31. óta veretlen, ebben a szezonban egyszer sem kapott ki a Camp Nouban. Az utolsó Espanyol csak a Recreativo otthonában tudott nyerni, és 14 forduló óta nem győzött bajnokin. A két gárda 149 bajnokin találkozott eddig. 83-szor nyert a Barca, 33-szor az Espanyol, 33 döntetlen volt még. A Camp Nouban csak nyolcszor örülhetett az Espanyol, 9 döntetlen mellett 57-szer kikapott. Az utóbbi 25 meccsen egyszer sem született vendéggyőzelem, az Espanyol legutóbb 1982. március 28-án verte városi riválisát saját stadionjában.

A belga bajnokságot már csak két csapat nyerheti meg, a kupagyőztes Anderlecht és a bajnoki címvédő Standard Liege utcahosszal vezet a harmadik FC Bruges előtt. A szökevények között óriási csata várható, a Jupiler League 23. fordulója előtt egy ponttal állnak jobban Juhász Rolandék (köszönhetően a hét közben győzelemmel bepótolt Gent elleni bajnokinak), a csúcsrangadó győztese tehát a bajnokság élére is áll – vagy leszakítja üldözőjét.

A pályaválasztó brüsszeliek annyival voltak könnyebb helyzetben, hogy európai szereplésük végére meglehetősen gyorsan pontot tettek, csak a bajnokságra koncentrálva pedig sokkal nagyobb küzdelemre késztetik a liege-ieket, mint tavaly, amikor a Standard legázolta a mezőnyt. Akkor mindössze egy vereséget szenvedtek, plusz 42-es gólkülönbségükkel esélyt sem adtak a hét ponttal később befutó Anderlechtnek.

Anderlecht-Standard Liege

Kettejük utóbbi öt tétmeccsén nem nyert a Juhász Rolandot foglalkoztató brüsszeli klub. A két gárda az 1945/1946-os szezonban találkozott először, az Anderlecht pályaválasztása mellett 6-2-es hazai siker született. Eddig 127-szer játszottak, az Anderlecht 62-szer nyert, a Standard 30-szor, 35-ször volt döntetlen. Brüsszelben 2003-ben nyert legutóbb a Standard, ez összesen nyolcszor sikerült neki. 38-szor hazai győzelem született, 17-szer játszottak döntetlent. A bajnokságban a liege-i klub hét, az Anderlecht 4 meccs óta nem veszített pontot.

Az angol bajnokság idei meglepetéscsapatára, a sokak szimpátiáját kivívó Aston Villára nehéz feladat vár: a már lehagyott, de új edzővel érkező Chelsea ellen kellene folytatnia remeklését Martin O’Neill csapatának. A harmadik helyezett birminghamiek az Everton elleni bajnoki vereség után az UEFA-kupában is csak sovány döntetlent értek el a CSZKA Moszkva ellen, várhatnák jobb előjelekkel is a londoniakat.

Az októberben még listavezető Chelsea már csak a 4., két ponttal a Villa mögött áll, és a frissen kinevezett edző, Guus Hiddink sem volt elájulva csapatától az első edzések után. A holland szakember kijelentette, elsősorban a játékosok kondíciójával elégedetlen, de sietnie kell a csapat felhozásával, mert míg egy birminghami vereség csak a bajnoki álmok végét jelentené, a Juventus elleni BL-meccsen többet bukhatnak.

Aston Villa-Chelsea

Nagyon nagy formában van a bajnokságban az Aston Villa, legutóbb tavaly november 9-én, a Middlesbrough-tól kapott ki a Premier League-ban, de az FA-kupából kiestek ki, a CSZKA Moszkvát pedig nem tudták legyőzni az UEFA-kupában. A Chelsea a Watfordot verte a kupában, de előtte két bajnokin nem tudott győzni. A két gárda 124. bajnoki meccsére készül, az elsőt 1907. december 28-án rendezték. Eddig az Aston Villa a jobb, 48 győzelem, 30 döntetlen és 45 vereség a mérlege. Birminghamben nagy a hazaiak fölénye, 30 győzelem, 18 döntetlen, 13 vereség. A Chelsea kilenc éve nem tud nyerni a Villa Parkban, előtte viszont négy évig úgy győzött, hogy gólt sem kapott.

Lehet, hogy a Porto uralta az elmúlt évek portugál bajnokságait, de Lisszabonban szombat este 7 órától senkit nem fog érdekelni, hogy a portóiak már lejátszották pénteki meccsüket, és győzelmükkel négy ponttal megléptek a két fővárosi csapat közül jobban álló Benficától. A pályaválasztó Sporting egy valószínűtlenül nagy arányú győzelemmel (talán maguk sem hisznek egy 6-0-s sikerben) megelőzheti a városi vetélytársat.

A Benfica idegenben nem szerepel jól az utóbbi időben, de éppen egy Portóban elcsípett pont lendületével érkeznek, ráadásul szerencséjük is lehet a formaidőzítéssel. A Sporting óriási sorozatot produkált, aminek köszönhetően fel is jött a Benficára, de legutóbbi két meccsét elbukta, a legutóbbit pont a kiesés elől menekülő Belemenses otthonában. Ráadásul nyakukon a Bayern München elleni BL-nyolcaddöntő.

Sporting-Benfica

A lisszaboni rangadót nagy várakozás előzi meg. Aki nyer, tarthatja a lépést a vezető Portóval. A Sporting 2002-ben, a Benfica 2005-ben tudott legutóbb bajnok lenni. A bajnokik tekintetében ez lesz a 150. fővárosi rangadó. Nagy fölényben van a Benfica, 69 győzelem és 37 döntetlen mellett eddig csak 43-szor kapott ki városi riválisától. A Sporting pályaválasztása mellett a mérleg a hazaiak szempontjából: 29-16-29, azaz teljesen kiegyenlített az állás. Az utóbbi évek egymás elleni mérlege is az. Megjegyzendő, az utóbbi 16 évben csak kétszer játszottak döntetlent. A Benfica van jobb formában, utóbbi kilenc meccsén nem kapott ki. A Sporting legutóbbi hazai meccsén belefordult egy nagy pofonba a Braga ellen.

A bajnoki címvédő, kupagyőztes Partizan Beograd idén is uralja a szerb bajnokságot, a hétvégi belgrádi derbi előtt ráadásul nem is a gyűlölt ellenfél, a Crvena Zvezda van hozzájuk a legközelebb. A Zvezda csak 4., hét ponttal lemaradva. A vendégeknek nem sok jót ígér a látogatás a legtöbbet rúgó és legkevesebbet kapó Partizan otthonában.

Partizan-Crvena Zvezda

Számos botrány miatt emlékezetes az utóbbi években a két legnagyobb belgrádi klub rangadója. A két ősi rivális most a szerb Szuperliga tavaszi rajtján csap össze. Érdekesség, hogy a Partizan saját otthonában nagyon régen, 2001. április 14-én tudta legyőzni a Zvezdát. Liga- és kupameccseket is figyelembe véve a 142. belgrádi rangadóra kerül sor. A Partizan 33-szor, a Crvena Zvezda 64-szer nyert eddig, 41 döntetlen mellett. A Partizan pályaválasztása mellett 23 hazai győzelem és 41 vendégsiker született. A Partizan pocsékul zárta 2008-at, utolsó öt tétmeccsén nem tudott nyerni.

Rovatok