Index Vakbarát Hírportál

Talán idén nem ölnek rendőrt Szicílián

2009. február 28., szombat 10:24 | aznap frissítve

Amellett, hogy három ligában is bajnokin találkoznak a BL-résztvevők, igazi déli rangadókra is sor kerül a hétvégén. Szicílián és Athénban a rendőrség is fokozott készültséggel melegít a hétvégi derbikre, de lesz Inter-Roma, Atletico-Barcelona és Porto-Sporting.

A Serie A szállítja a hétvége legnagyobb rangadóit, mindjárt kettőt is. Ezek közül két olasz BL-csapat, az Inter és a Roma meccse az, amely a tabellán elfoglalt helyezések alapján is rangadónak minősül. A bűn rossz szezonkezdet után már a jövő évi BL-helyeket támadó Roma a 7. fordulóban hazai pályán csúnya vereséget szenvedett hétvégi ellenfelétől, de hiába támadtak fel azóta a fővárosiak, a 0-4-et nem lesz könnyű visszaadni.

Inter-Roma

1929. november 24-én, az első hivatalos Serie A-idényben találkozott először a két gárda, Rómában hazai győzelem született. 153 bajnokin találkoztak eddig, fölényben az Inter: 69 győzelem, 42 döntetlen, és ugyanennyi vereség. Milánóban csak 12-szer nyert a Róma, igaz az utóbbi három évben kétszer is. 42 Inter-győzelem mellett 22-szer volt döntetlen. Az Inter lassan egy éve veretlen bajnokin odahaza. Legutóbb a Juventus nyert, 2008. március 22-én a San Siróban. A Roma az utolsó két idegenbeli bajnokiján csak egy pontot tudott szerezni.

A Roma sikere az egész idénynek nagyon jót tenne, hiszen a Serie A-ban hatalmas előnnyel vezet Jose Mourinho csapata, bár a rómaiakat ennél sokkal jobban motiválja a Genoával vívott harc a negyedik helyért. A hazaiaknál Walter Samuel játéka kérdéses, a vendégeknél a védelem okoz gondot – igaz, nem csak most, Luciano Spalletti csapatának hátsó alakzata egész szezonban gyengén teljesít.

A másik olasz rangadóról sokan úgy tartják, a világ egyik legszenvedélyesebb derbije, ami hihetőnek is hangzik két szicíliai csapat esetében. A Palermo és a Catania meccsén volt az utóbbi években minden, ami egy ilyen rangadóhoz Olaszországban hozzátartozik, de 2007-ben azonban túl messzire mentek a szurkolók: szinte napra pontosan két éve egy rendőr életét vesztette a két tábor összecsapásában.

Palermo-Catania

A szicíliai rangadó két szereplője 1936-ban vívta első bajnokiját. Nem sokszor szerepeltek azonos ligában, eddig összesen 43 egymás elleni meccsük van, amelyek a során leginkább döntetlent játszottak. 11 Palermo és 9 Catania győzelem mellett 23-szor volt döntetlen. Érdekesség, hogy legtöbbször a Serie B-ben meccseltek. Palermóban csak kétszer nyert a Catania, 7 Palermo-győzelem mellett, 12 döntetlent játszottak. Egyik gárda sincs nagy formában. Az utolsó öt meccsükből mindketten csak egyet nyertek meg. A Catania 1982-ben nyert legutóbb a Palermo otthonában, amikor mindkét csapat a Serie B-ben szerepelt.

A Catania még soha nem nyert Serie A-bajnokit a Stadio Barberában, sőt, az őszi találkozásukat hazai pályán bukták el a Palermóval szemben. Mindkét csapat a középmezőny tagja, de míg a hazaiak számára még nem elérhetetlen egy UEFA-kupát érő hely, addig a vendégek inkább hátrafelé tekintgetnek, a 12. hely még messze nem életbiztosítás, és egy derbi-vereséggel még lejjebb csúszhatnak.

Két spanyol BL-résztvevő is találkozik a hétvégén, ráadásul egy Madrid-Barcelona összecsapás mindig különös jelentőséggel bír. Az Atlético Madrid a La Liga élmezőnye mögött nem sokkal lemaradva azért küzd, hogy jövőre is részt vehessen a legvaskosabb anyagi hasznot hozó sorozatban, a Barcelona pedig – az utóbbi meccsek botladozása ellenére – magabiztosan vezeti a tabellát.

A katalánok játéka azonban már messze nem olyan magabiztos, mint januárban (amikor a bukik elkezdték kifizetni a Barcelona bajnoki címére tett fogadások osztalékát), és bár még mindig hét ponttal előzi meg a Real Madridot, a csapat enyhe hullámvölgybe került. A kiváló támadókkal rendelkező Atléti kihasználhatja vendége gyengébb formáját, ezzel újra szorosabbá teheti a bajnoki versenyfutást is.

Atlético Madrid-Barcelona

1929-ben találkozott először a két csapat, ugyanebben a szereposztásban 4-1-re nyert az Atlético. Eddig 143 meccsen 60-szor nyert a Barcelona, 48-szor Atlético. Madridban meglepő módon csak 18-szor nyertek a katalánok. 18 döntetlen mellett, 35-szor győztek a fővárosiak. A Barcelona elképesztő sorozata az Espanyol elleni hazai bajnokin szakadt meg. Idegenben pedig az első fordulóban a Numancia verte őket. Az Atlético három találkozó óta nem tudott meccset nyerni a Vicente Calderónban. Az utolsó két madridi meccsen 12 gól született, tavaly 4-2, tavalyelőtt pedig 0-6 volt a végeredmény.

Felemás napokat él a Sporting, a lisszaboni csapat előbb megnyerte hazai pályán a szezon legfontosabb meccsét (a városi rivális Benficát intézték el), majd szintén hazai pályán alázta meg őket a BL-ben a Bayern München. A címvédő Portóhoz látogató fővárosiak vereségük esetén szinte biztosan kiszállnak a bajnoki versenyfutásból.

A Porto hétvégi ellenfelével ellentétben kiváló eredményt ért el a BL-ben, és az első helyről várja a rangadót. Jelenlegi négypontos előnye még nem ad okot elbizakodottságra, ráadásul a másik lisszaboni csapat is pontot tudott szerezni az Estadio Dragaóban két fordulóval ezelőtt, de a Porto erősebb csapat, mint a Sporting, ráadásul tudják, egy újabb hazai pontvesztéssel veszélyesen feljöhetne rájuk a Benfica.

Porto-Sporting CP

Portóban jön a következő Sporting-rangadó, ami a két csapat sorrendben 150. bajnoki meccse lesz. A Porto áll jobban, de csak alig: 57 győzelem, 38 döntetlen és 54 vereség. Portóban viszont hatalmas a hazai fölény. 74 meccsből 38-at nyert meg a Porto és csak 13-at a Sporting. A fővárosi zöld-fehérek az utóbbi 11 évben csak egyszer nyertek idegenben, még 2007-ben, 1-0-ra. A Portónak csak egyetlen hazai veresége van a szezonban, annyi, mint a Sportingnak idegenben.

A görög bajnoki rájátszás

A görög bajnokság első helyezettje a BL 3. selejtezőkörében indul. A 2-5. helyezettek körmérkőzéses tornán döntik el, ki lesz a másik BL-induló. A csapatok az egymás ellen megszerzett pontokat, de 0-0-s gólkülönbséggel magukkal viszik a playoffba.

Ha csak a görög tabellára pillantunk, lefutottnak is tekinthetnénk a görög örökrangadót, a bajnoki és kupavédő Olimpiakosz Pireusz 11 ponttal hasít a Panathinaikosz előtt hét fordulóval az alapszakasz vége előtt. Viszont hét közben a Pana reménykeltő döntetlent harcolt ki a BL nyolcaddöntőjében a Villarreal otthonában, az Olimpiakosz pedig oda-vissza leégett a St. Etienne elleni UEFA-kupa-meccseken.

A franciák elleni kupameccsek közé még befért egy hazai bajnoki vereség, és a görög kupában is kikapott a 2009-et rosszul kezdő csapat. A Pana valószínűleg már inkább az európai szereplésre koncentrál inkább, hiszen hiába is győzne a nagy rivális otthonában, az Olimpiakosz előnye behozhatatlannak tűnik. Csak egy dolog biztos: teltház lesz Pireuszban.

Olimpiakosz-Panathinaikosz

Az összes találkozót figyelembe véve, 168-szor meccselt eddig a két legnagyobb szurkolótáborral bíró görög egyesület. Az elsőre a Panata hívei emlékeznek szívesebben, 1930. június 1-én 8-2-re verték az Olimpiakoszt. Eddig találkozók során a piros-fehérek javára billen a mérleg, ami az ő szempontjukból 69 győzelem, 55 döntetlen és 44 vereség. Az Olimpiakosz pályaválasztásával, 44 hazai győzelem és 16 vendégsiker volt korábban.

Rovatok