Index Vakbarát Hírportál

Nem érdemes beszólni a hátvédeknek

2009. március 6., péntek 14:17

Már az is bosszantja a védőket, ha egy csatár ügyes, de ha még a szája is folyamatosan jár, szinte biztosan megkísérlik megfegyelmezni. Arsene Wenger Arsenal-edző szerint egyre gyakoribbak az ilyen szabálytalanságok. A francia szakember szigorúbb büntetést sürget a szándékosan sérülést okozóknak.

Az utóbbi hetekben több horrorszabálytalanság is történt az európai topligákban, Arsene Wenger szerint azonban nem a játék lesz egyre durvább, egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos stílusú játékosokra utaznak az ellenfelek ütközőemberei. Az Arsenal edzője szerint nemcsak arról a futballal egyidős tényről van szó, hogy a legügyesebbet faragják a legdurvábban, hanem a játékosok személyiségének is komoly szerepe van az elszenvedett faultokban.

„Néha úgy érzem, a Manchester Unitedet túlságosan védik a bírók, néha meg úgy, hogy ez bizonyos játékosokra nem feltétlenül igaz – nyilatkozta a FourFourTwo magazinnak Wenger. – Ronaldót például nem mindig védik úgy, ahogy kellene, vele sokkal brutálisabbak a védők, aminek persze nemcsak az az oka, hogy ügyes és gyors, hanem az is, hogy a játékstílusa és a viselkedése gyakran provokatív."

Wenger kiemelte, a Newcastle-MU meccsen többször is olyan szabálytalanságokat szenvedett el a portugál klasszis,a melyeknek semmi közük nem volt a labdáért való küzdelemhez, különösön Alan Smith páros lábbal történő becsúszása volt horrorisztikus. „Ha két játékos harcol a labdáért, és sérülés történik, az benne van a játékban, nincs mit tenni. De egyre gyakrabban látom, hogy egyes megmozdulások célja csak az, hogy fájdalmat okozzanak.”

Tény, C. Ronaldo ellen nem kellemes játszani, hiszen nem csak félelmetesen ügyes és gyors, de a száját is megállás nélkül jártatja, ezt pedig már nem minden védő viseli el, és előfordul, hogy a dolog nem áll meg ott, hogy visszaszólnak. Wenger szerint a durva, sérülésveszélyes szabálytalanságokat nem lehet 2-3 meccses utólagos eltiltással megtorolni, a francia szakember sokkal komolyabb büntetéseket sürget.

Kevin Nolan és Lee Cattermole megmozdulásai mellett a héten történt egy másik eset is, ami nem áll messze Ronaldo megrendszabályozásától. Az Inter fiatal csatára, Mario Balotelli a Roma elleni rangadón bemutatott minősíthetetlen viselkedése után a Sampdoria elleni kupameccsen sem bírt magával, amiért cserébe védője, Gastaldello iszonyú durván kaszálta el a csatárt. Ha nem ugrik el a becsúszás elől, szinte biztosan komoly sérülést szenved.

Rovatok