Index Vakbarát Hírportál

Garázdálkodnak az angol futball ámokfutói

2009. március 12., csütörtök 21:10 | kilenc éve frissítve

Arsene Wenger, napjaink egyik legjobb edzője azt követeli, hogy büntessék szigorúbban a sérülést okozó játékosokat a Premier League-ben. Az idényben már három durva belépő okozott hosszú kihagyást, de a mészárosok mindig megúszták a pofonért is járó hárommeccses eltiltással. Összeszedtük a legdurvábbakat.

„Szörnyű becsúszásokat láttam ebben a szezonban, a büntetésük viszont nem elég szigorú. A piros lap kevés, néha úgy érzem, még a tízmeccses eltiltás is az lenne” – vetette fel a múlt héten az Arsenal-menedzser Arsene Wenger azzal, hogy állítson föl a Premier League egy olyan testületet, ami a kirívó eseteket szankcionálja.

Napjaink egyik legjobb futballedzője azért követel, mert a 2008-2009-es idényben már három durva belépő okozott hosszú kihagyással járó sérülést, egy negyedik – meg tucatnyi másik – csak véletlenül nem.

Szeptember közepén a Middlesbrough védője, Emanuel Pogatetz szállt bele a Manchester United-es Rodrigo Possebon sípcsontjába. Hosszú ellátás után vitték le a sérültet, később kiderült, hogy nincs komolyabb törése, szakadása, mégis egy hónapig nem focizhatott.

Az akkoriban már a felnőtt csapatban többször beállított brazil csak a tartalékok közé került vissza, a nagyok közé azóta sem sikerült neki.

A veszett kutya becenevű osztrák Pogatetzzel már korábban is voltak problémák, piros lapja után mégis csak a szokásos három meccsre meszelték el.

Két hét sem telt el, a newcastle-i Danny Guthrie addig rugdosta teljesen szándékosan a Hull csatárát, Craig Fagant, amíg el nem törte a sípcsontját. Fagan három hónapot hagyott ki, Guthrie-nak három mérkőzésen kellett pihennie a pirossal.

Idén februárban egy másik Newcastle-játékos, Kevin Nolan ugrott rá úgy Victor Anichebe lábszárára, hogy elszakadt az evertonos egyik térdszalagja. A pályáról még saját lábán jött le, csak napokkal később jöttek rá, hogy meg kell operálni, vége a szezonjának.

Nolant piros lappal leküldték, de csak háromszor nem szerepelhet, pedig évek óta az egyik legszabálytalanabb játékos, idén kilenc sárgánál jár.

A legutóbbi Premier League-fordulóban a wiganes Lee Cattermole vadult meg, a West Ham középpályása, Scott Parker bánta. Ő négy meccset kap, mert ez már a második kiállítása volt az évadban.

Egyértelműen nehéz eset ő is, korábban voltak már problémái, mint az alábbi videóból is kiderül.

Nem rég múlt egy éve, hogy Martin Taylor összetörte Eduardót a Birmingham City–Arsenal-meccsen. A londoni csatár tizenkét hónapig lábadozott, visszatérése óta már három gólt lőtt, köztük egy egész szenzációsat.

Taylor annak idején szintén megúszta hárommeccsnyi eltiltással, jelenleg a másodosztályban játszik, mert kiestek. A belépőjét most is csak linkelt videón merjük megmutatni.

Ki a legdurvább?

  • 340
    Taylor
  • 297
    Thatcher
  • 192
    Nolan
  • 87
    Pogatetz
  • 24
    Guthrie
  • 22
    Cattermole

A legutóbbi, kirívóan megbüntetett ámokfutó Ben Thatcher: 2007 őszén könyökkel tarolta eszméletlenre Pedro Mendest. Thatcher akkor a Manchester Citynél volt, a Portsmouthszal találkoztak a PL-ben.

Esetét különösen súlyosnak minősítették, nyolc mérkőzésen nem léphetett pályára. Mendes néhány napig kórházban volt, visszatért, ma a Glasgow Rangers légiósa. 33 éves agresszora a második vonalas Norwichnál van, feljebb lépése szinte kizárt, és nem az életkora miatt.

Rovatok