Index Vakbarát Hírportál

Miért mennek a vakok Liverpool-meccsre?

2009. március 24., kedd 14:06

A messze földön híres-hírhedt liverpooli szurkoló az angol válogatott meccsére nem jár, mert nem tud drukkolni neki. Csak sajátjaiért rajong, mindenkiről van rigmusa. Az Aston Villa ellen hatodik gólt és szexet követeltek. De mit gondolnak Németh Krisztiánról?

Liverpool nemcsak azóta a magyar futballturista egyik legkedveltebb célpontja, mióta vannak fapadosok. Már korábban sem sajnáltak a drukkerek száz vagy akár százötven fontot - kb. 30 ezer forintot - kifizetni egy belépőért.

A Real Madrid elleni BL-meccsen vagy százan voltak kint, de az Aston Villa elleni bajnokira is érkeztek legalább húszan. Persze ez nem egyszerű bajnoki volt, a Manchester veresége után a Liverpool a lefutottnak hitt bajnokságot gyorsan élessé tehette, és ezt öt góllal, Riera és Gerrard pazar játékával meg is tette. A Liverpool történetének legjobb, legsikeresebb tizenkét napján van túl. 13-1-es gólaránnyal tudta le a Real, a címvédő Manchester és az ötödik Villa elleni sorozatot.

Ilyen mámoros és túlfűtött hangulatban élmény volt beépülni Európa legkomolyabb, egyben leghangosabb szurkolótáborába. Nem lehetett nem kihasználni a váratlan lehetőséget, és húsz fontért beülni a Kop szélére, a partvonallal egy síkba.

Elég közelről hallani, hogyan éltetik Gerrardot, Rafa Benitezt, Mascheranót, és hogy várták Fernando Torres gólját, ami nem született meg. “Six and sex” - ordították az ötödik után, és ezzel ki ne értene egyet?

Az is eléggé hátborzongató volt, amikor vastaps kísérte az öltözőbe a kiállított Friedel kapust. Igazi futballkultúra megnyilvánulása volt, talán a hatvanas évek hazai futballjában történt ilyesmi. Ha valakinek a Liverpool-drukker úgy élne az emlékezetében, mint az állandóan részeg, kötekedő, verekedő fajta, a vasárnapi tapasztalatok alapján rögtön cáfolnám. A környékemen ülők egy sört sem ittak meg egész meccs alatt.

Ugyanakkor a futballról nagyon különleges a szemléletük. Egyikük kifejtette: ő soha nem menne az angol válogatott meccsére, mert képtelen olyan csapatnak szurkolni, amelyikben Lampard vagy Terry, netán Rooney játszik. (Szerinte a United-szurkolók is ugyanígy vannak ezzel.) Különösebben még azon sem bánkódna, ha az írek nyernének az angolok ellen.

A játékról is határozott véleményük van, szeretik Gerrardot visszavont csatárként látni, Kuytot ugyanakkor nem bírják, a helyén sok mindenkit szívesen látnának.

Adott volt tehát, hogy felvessem, amit magam sem gondoltam komolyan: mi lenne, ha Németh Krisztián vagy Simon András játszana a posztján. Nevettek rajtam egy jót. Ismerték őket, de a hozzájuk hasonlók már legalább egyszer eljutottak a felnőttek kispadjára, Ngog be is állt Gerrard helyére, míg az itthon zseni Németh a lehetőség közelébe sem került.

Adódott a kérdés: szerintük miért? Olyan válasz nem érkezett, ami érdemlegesen közelebb vihet a megoldáshoz, de azt megjegyezték, hogy a szlovákok tudnak játékost nevelni, Skrtelnek állandó a helye, míg a magyaroknak már erre sem futja. Arra sem, hogy egy fiatal tehetségből egy sztárcsapatnál esetleg ki lehessen hozni a maximumot.

Németh után kényesebb téma került szóba: Daniel Agger. Az egyik jól értesült szurkoló azt mondta, most jön éppen le a kokainról - rendszeresen kúrára jár -, de hivatalból azt kell mondani rá, sérült. Ezért kell Carraghernek középső védőt játszania, ami a fanatikusok szerint sem jó, de nincs mit tenni.

A legnagyobb meglepetés kifelé menet ért. A sor egy idős vak nő miatt megállt. Épp a kutyájával kereste a kijáratot, meg egy segítő stewarddal.

“Mindig itt van. Imádja a hangulatot. Felszabadulttá teszi. Szinte már a morajból tudja, kinél van a labda, és a pálya melyik részén. Állítom, nincs is szüksége rádióra, látja a pályát azok után, hogy csak a szurkolókra figyel. És mindig énekel. Velünk együtt. Azt sajnálom, hogy Reina hetvenyardos, gólpasszt érő indítását nem láthatta” - mondta alkalmi beszélgetőtársam.

Rovatok