Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő potyagóllal esett ki a PSG

2009. április 17., péntek 11:29 | aznap frissítve

Az első meccsek után az esélyesek mentek tovább az UEFA-kupa visszavágóin. A Marseille otthon is kikapott a Sahtartól, nyert, de kiesett a Manchester City. 3-3-as meccsen jutott tovább a Werder Udinében, hihetetlen kapushiba után esett ki a PSG Kijevben.

A sorozat történetében először jutott ukrán csapat az elődöntőbe, rögtön kettő. A Sahtar Marseille-ben is bizonyította, hogy igenis nagyon komolyan gondolja a végső sikert.

Már az elején elment a hazai esély, a brazil Fernandinho góljával a vendégek szereztek vezetést. Hiába egyenlített még az első félidőben a Marseille, egy másik brazil, Luiz Adriano a hosszabbításban a vendéggyőzelmet is kiharcolta.

Rengeteg lehetőséget dolgozott ki a francia csapat, erre tért ki Eric Gerets, a csapat edzője is. "Mindkét félidőt jobban kezdtük, szerintem nem érdemeltünk vereséget. Legfontosabb most fizikálisan felkészülni a hétvégi bajnokira.”

A Sahtar taktikusan futballozott, Mircea Lucescu edző mégis az ellenfelet dicsérte: "Azt gondolom jobb eredményt érdemelt volna a Marseille, bár szerintem a továbbjutásunk jogosságához nem férhet kétség. Láttam rajtuk az elkeseredettséget, remélem a bajnokságban javítani tudnak. Izgalmas lesz az elődönt, egy hónap alatt négyszer játszunk a Dinamóval. Továbbra is a kupa megnyerése a cél.”

Nagyon könnyen jutott túl a Dinamo Kijev a Paris SG-en, már a negyedik percben megvolt az előny. Hihetetlen bizonytalan volt a francia védelem, élén a kapus Mickael Landreau-val, aki 16. percben egy beadást a saját kapujába bokszolt. Elképesztő öngól volt, nehéz megérteni, hogy kerülhetett a háta mögé a labda. (A volt FTC-s Szűcs Lajos, és az excottbusi Tomislav Piplica korábbi potyájára emlékeztetett.)

A végén még a horvát Ognjen Vukojevic is betalált, ez volt az ukrán csapat 400. európai kupagólja. 14. klubként érte el ezt a határt, a Real Madrid vezet 850-el, második a Barcelona 848-al.

Jurij Szjomin, a kijeviek trénere elsőként a szurkolóknak köszönte meg, akik valóban fantasztikus hangulatot teremtettek. Elsősorban Bangoura, és a két középső védő, Goran Sabljic és Ayila Jusszuf teljesítményével volt elégedett a hazaiak mestere.

Paul Le Guen elismerte, az agresszió és az eltökéltség hiányzott csapatából. "A két gyors gól teljesen megzavart minket. A Dinamo jobb csapat, mint mi, de nem éljük meg teljes kudarcként a kiesést. Bár Landreau óriásit hibázott, egy percig nem gondoltam, hogy le kellene cserélni.”

Egészen fantasztikus meccset játszott az Udinese és a Werder. Az olasz csapat a 38. percben már ledolgozta a hátrányát, de jött Diego. Az Udinese nem adta fel, de a lelkesedés kevés volt a továbbjutáshoz.

A hazaiaknál Fabio Quagliarella megint remek gólt lőtt, a Werderben Diego duplázott, sőt a brazil még büntetőt is hibázott, aminek a kipattanóját végül Pizzaro vágta be.

Az Udinese szurkolói a meccs végén úgy köszöntötték csapatukat, mintha továbbjutott volna. Az együttes rászolgált a szurkolók szeretetére, először került az UEFA-kupa negyeddöntőjébe.

A Werder szerencséjére Diego vállalta a játékot és a meccs hőse lett. Ahogy Tomas Schaaf, a Werder edzője elmondta, nem blöfföltek, valóban az utolsó pillanatban dőlt el, hogy a brazil pályára lép. Az első félidőben rengeteget hibáztak a németek, a második félidőben annyival volt jobb a játékuk, hogy a továbbjutáshoz szükséges gólokat megszerezték.

Német párharc lesz ezen az ágon, a Manchester City nem tudta lefaragni kétgólos hátrányát, a Hamburg jutott az elődöntőbe. 12-edszer fordul elő az UEFA-kupa történetében, hogy két azonos országbeli találkozik, hatodszor lesz német párharc.

Hiába igazoltak fontmilliókért játékosokat, a Manchester City már biztosan nem nyer idén semmit, sőt az is lehetetlennek tűnik, hogy valamelyik európai kupás helyre odaérjen a bajnokságban. Mark Hughes, a City menedzsere elégedett volt, mert úgy vélte, csapata hihetetlen nyomás alatt tartotta a Hamburg kapuját, és a játékosok akarását a szurkolók is díjazták. A hazaiak a végén 10 emberrel fejezték be, de így is volt még sanszuk a hosszabbítást érő harmadik gól megszerzésére.

Martin Jol 2007-ben a Tottenhammel már eljutott az UEFA-kupa negyeddöntőig, edzőként kapott ki a Manchester Citytől, de ez is elődöntőt ért. Érthetően boldogan értékelt a meccs után:

"Tudtuk, hogy feszült lesz a légkör, de nem ijedtünk meg. Különösen a fiatal játékosainknak volt fontos ez a meccs, tapasztalatszerzés céljából. Dicséret illet mindenkit, mert most már egy ideje háromnaponta játszunk meccseket és rendre helytállunk.”

Rovatok