Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbenten látták, hogy itt vagyok

2009. április 22., szerda 20:16

A walesi Cardiff magyar védője, Gyepes Gábor a Wembleyben koronázná meg szezonját, a feljutásért játszana. Addig még fontos győzelmek kellenek, keddi gólja döntetlent ért, egyszersmind rájátszásbeli részvételt. Korábbi edzője, aki nem tartott rá igényt, megdöbbent, amikor látta, milyen formában van.

A Cardiff City nagy verést kapott szombaton, hatot a Prestontól, kedden azonban javított, a Charlton vendégeként 2-2-es döntetlent ért el. A második gólt Gyepes Gábor szerezte az utolsó előtti percben. A BBC hosszan méltatta a magyar védőt, mert nagyszerűen irányította társait.

Ez a pont rendkívül fontos volt a walesi csapatnak, mert szinte biztosan ott lehet a rájátszás négy csapata közt. A legjobb felkerül a Premier League-be – a Reading, a Sheffield és a Burnley érdekelt még pillanatnyilag -, walesi csapatnak még sohasem sikerült. (Oda-visszavágós a rendszer az első párban, a továbbjutók viszont egy meccsen döntenek.)

„2-0 után nem volt más választásunk, minthogy támadjunk. Egy szép egyéni teljesítmény után szépítettünk, egy szöglet után pedig a megcsúsztatott labdát átvettem, kapura fordultam vele, és belőttem” – elevenítette fel Gyepes az Indexnek a kedd esti bajnoki egyik legfontosabb jelenetét.

„Nagyon jókor jött ez a gól, mert a hatos után egy újabb vereség lelkileg megviselt volna mindenkit. Pláne, hogy még vannak céljaink, szeretnénk feljutni, bár egy hosszú és megerőltető szezon végén nagyon oda kell figyelnünk. Nincsenek rossz esélyeink, de feltétlenül stabilizálni kell a csapatot, és ez a gól erre is jó lehetőséget teremthet. Visszatérhetünk a saját utunkra. Mivel szűkebb a keretünk, mint a riválisainké, meglepni biztosan nem tudjuk őket semmivel. Amit tudunk, arra viszont ráerősítünk, ahogy az egész szezonban tettük, hiszen végig a legjobb hat között álltunk” – magyarázta a válogatott keretbe is visszahívott játékos.

A 28 éves Gyepes úgy érzi, kiváló döntést hozott, amikor a szezon elején három meccs után a Northamptontól a Cardiffhoz ment, igaz, augusztusi érkezése után csak novemberben került be a kezdőcsapatba. Azóta viszont feltétlenül számol vele Dave Jones edző, Gyepes pár hete hosszabbított is. A télen Arsene Wenger is kiemelte megbízhatóságát, amikor az FA-kupában az Arsenallal került össze a Cardiff.

„Újra kellett építenem magam, miután több mint egy évig sérült voltam. Sokan nem hittek bennem, de én mégis teljesítettem a célom. Visszakerültem a ligába. Korábbi edzőmön, Mick McCarthyn is láttam, hogy megdöbbent, amikor újra látott. És még nem is játszottam rosszul a már feljutott Wolves ellen. Láttam rajta, hogy jön felém, és elakad a szava, így csak kezet fogtunk. Nem kis elégtétel lenne, ha élvonalbeli játékos lennék azután, hogy ő lemondott rólam.”

A Cardiff tavaly már kétszer is volt a Wembleyben, mert az FA-kupa elődöntőjét és döntőjét (a Portsmouth ellen veszített) is ott játszotta. Idén a feljutásért játszhatnának a szentélyben. „Még sosem voltam a Wembleyben, így személyesen is motiváló erő. De azt hiszem, mindenkit nagy harcra késztet a feljutás, mert az első walesi klub lehetünk.”

A Cardiff fanatikus drukkereire számíthat, ha eljut Londonig, biztosan elkísérik 40 ezren a játékosokat. „Félelmetesek a szurkolóink. Mindig szurkolnak, egy percig sem lankadnak, még a 6-0-s vereség után is eljöttek velünk most a Charltonhoz. Pedig Prestonban olyat tettünk, amit nem szabad, feladtuk. Nem játszottunk rosszul, de volt két megpattanó lövés, illetve egy öngól. Szerencsére nem én” – viccelődött, rossz időszaka, 2005 környéke után évek óta nem rúgta rossz kapuba a labdát.

Rovatok