Index Vakbarát Hírportál

Csak a dobogóért küzdenek a topligákban

2009. május 9., szombat 10:35 | aznap frissítve

Óriási rangadókat rendeznek a hétvégén, de sem az Arsenal-Chelsea, sem a Milan-Juventus nem a bajnoki címről dönt. Igaz, utóbbi akár dönthet arról is, de nem úgy, ahogy a csapatok szeretnék: ha a Milan kikap, bajnok az Inter. Városi rangadó lesz Manchesterben, ahol újabb lépéssel kerülhet közelebb címe megvédéséhez a United.

A presztízsen kívül már nincs komoly tétje a Serie A 35. fordulójában sorra kerülő Milan-Juventus összecsapásnak, a rangadón mindkét csapat a második helyért küzd a szinte már bajnoknak tekinthető Inter mögött.

AC Milan-Juventus

1929. december 8-án találkozott először a két csapat. Nyolcvan éve, Torinóban a Juventus nyert 3-1, a visszavágón 1-1 lett a milánói rangadó. Eddig 151. bajnoki meccsen csaptak össze, a Juve 52-szer, a Milan 44-szer nyert, 55-ször volt döntetlen. Milánóban ez a mutató a hazaiak szempontjából: 25 győzelem, 33 döntetlen és 17 vereség. Az AC Milan az utolsó négy egymás elleni meccsén nem tudta legyőzni a Juventust. A legutóbbi tíz milánói meccsen hatszor játszottak döntetlent. 1997. április 6-án a Juve 6-1-re nyert a San Siróban.

A Milan van jobb formában, az utolsó nyolc meccséből hetet megnyert, csak Nápolyban játszott döntetlent. A csapat 12 tétmeccs óta nem szenvedett otthon vereséget. Legutóbb a Lazio verte őket, még tavaly decemberben, Olasz Kupa-meccsen. Bajnokin csak egyszer kapott ki saját stadionjában, még az első fordulóban a Bolognától. Ezzel szemben a Juventus hat tétmeccs óta nyeretlen. A római diadala óta (AS Roma, 4-1) nem nyert idegenben sem.

Az előjelek egyértelműen a Milan sikerét ígérik, Carlo Ancelotti csapata – elsősorban Filippo Inzaghi gólerős visszatérésének (8 meccsen 11 gólnál jár) köszönhetően – sorra nyeri mérkőzéseit, miközben a torinóiak teljesen kifulladtak, öt meccse nyeretlenek, és kiestek az olasz kupából.

A Milan ráadásul az utóbbi hetekben nemcsak nyer, de jól is játszik, a szezon végére látványosan összekapta magát a végig botladozó csapat, szemben a Juventusszal, melynek eredményes időszakai voltak ugyan, de jól csak nagyon ritkán játszott. Három mérkőzéssel a vége előtt már sem az eredmények, sem a játék nem ígéri a vendégek sikerét, de a Juventusnál dúló vihar felszabadíthat olyan energiákat, amelyek sikert érhetnek a San Siróban.

A hazaiaktól a régóta sérült játékosokon kívül (Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta, Kaha Kaladze) mindenki egészséges, eltiltottjuk sincs. A Juventus egész szezonban nem tudott legerősebb felállásában pályára lépni, és ez a Milan ellen sem lesz másképp: Pavel Nedved és Olaf Mellberg eltiltottak, a fedezetsor közepe is hiányozni fog (Machisio és Sissoko sérültek), Mauro Camoranesi pedig összeveszett az őt a szünetben lecserélő Claudio Ranierivel.

Arsenal-Chelsea

1907. november 9-én játszották az első londoni rangadót. A Chelsea nyert 2-1-ra, a visszavágón, az akkor Woolwich Arsenal otthonában, nem született gól. Ez lesz a 144. bajnoki meccs, az Arsenal lényegesen jobban áll. 59-szer nyert, csak 40-szer kapott ki és 44-szer született döntetlen. Az Arsenal pályaválasztása mellett mindössze 17 sikert lehetett feljegyezni, 35-ször nyertek a hazaiak, 19-szer volt döntetlen.

Az idei szezonban ez lesz a két csapat harmadik egymás elleni meccse. A pályaválasztás figyelembe véve, mindkétszer 1-2-es eredmény született. Az utolsó öt hazai tétmeccséből hármat nyert meg az Arsenal, közte van a Chelsea-től elszenvedett FA-kupa vereség, igaz azt a találkozót a Wembley-ben rendezték. Az Arsenal a bajnokságban mindössze kétszer kapott ki otthon, a Chelsea 17 idegenbeli meccséből 12-öt megnyert. Azzal együtt, hogy kiesett a BL-ből, fantasztikus sorozat áll a Chelsea mögött. Legutóbbi 20 tétmeccséből, csak a Tottenham elleni, idegenbelit veszítette el.

Tétjét tekintve az olasz rangadóhoz hasonlónak tűnik az Arsenal-Chelsea összecsapás is, komoly esélye már az ellenfelét hat ponttal megelőző Chelsea-nek sincs a bajnoki címre, jövő évi BL-indulását pedig mindkét csapat bebiztosította már. Három héttel ezelőtt találkoztak utoljára, az FA-kupa elődöntőjében az Arsenal szerzett vezetést, de Didier Drogba a hajrában Lucas Fabianski hibáját kihasználva a Chelsea-t lőtte a döntőbe.

A Bajnokok Ligája elődöntőinek két angol vesztese ellenkező előjelekkel készül, a Chelsea csak óriási pechhel bukott el a Barcelona ellen, az Arsenalnak viszont esélye sem volt a Manchester Uniteddel szemben. A vendégek mellett szól, hogy az Arsenal Didier Drogba kedvenc ellenfelei, az elefántcsontparti csatár rendszeresen gólt szerez a városi rivális ellen. A kedden látott vergődő Arsenalhoz képest annyi változás biztosan lesz, hogy játszhat majd az orosz Andrej Arsavin, aki a csapat legutóbbi rangadóján négy gólt szerzett.

Manchester United-Manchester City

1894. november 3-án rendezték az első manchesteri rangadót. A City otthonában akkor még Newton Heath néven futó MU nyert 5-2-re, a másodosztályban. 139 bajnoki meccset játszottak eddig, a United 54-szer, a City 37-szer nyert, 48 meccs ért véget döntetlenül. A United pályaválasztókén majdnem kétszer annyit nyert, mint ellenfele. A mérleg: 29 győzelem, 25 döntetlen, 15 vereség.

Párszor azért megtréfálta nagyobb nevű riválisát a City, így például a tavaly februári bajnokin, amikor az Old Traffordban nyert 2-1-re, igaz 24 évet és ugyanennyi meccset kellett várni akkor erre a sikerre, 1974. április 27-én nyert előtte utoljára idegenben a City. A fontmilliókért összevásárolt csapat szereplése csalódás idén. Jelenleg csak a nyolcadik helyen, igaz utolsó négy tétmeccsét megnyerte, idegenben az Evertont is legyőzte. A United az Everton ellen 11-esekkel elbukott FA-kupa elődöntő óta öt meccset nyert zsinórban, bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Városi rangadó lesz Manchesterben is, a United és a City összecsapásának már csak Alex Fergusonék számára van tétje. A bajnoki címvédő eggyel kevesebbet játszva három ponttal vezeti a PL-t, a BL-döntőbe jutott MU nem engedhet meg magának egy botlást a városi rivális ellen. A mérkőzés esélyese egyértelműen a United, a hazaiak 33 ponttal előzik meg a Cityt, melynek már az UEFA-kupás helyek elérésére sincs reménye.

Néhány hete úgy tűnt, a United kifullad a szezon végére, a Liverpooltól otthon kaptak ki, majd kiestek az FA-kupából is, de a Tottenham elleni bajnoki megfordította a szerencséjüket: a szünetben 2-0-ra égő MU a második félidőben öt gólt vágva szétverte ellenfelét, az 5-2-es siker óta lejátszott három meccsen csak büntetőből kaptak gólt. Jó formában van az utóbbi négy meccsét megnyerő City is, de óriási meglepetés lenne, ha akár csak egy pontot is elvinnének az Old Traffordról.

Rovatok