Index Vakbarát Hírportál

A Sahtar Donyecké az utolsó UEFA-kupa

2009. május 20., szerda 23:36 | aznap frissítve

A Sahtar Donyeck hosszabbításban 2-1-re verte a Werder Brement az UEFA-kupa utolsó kiírásának isztambuli döntőjében. Az ukránok uralták a mérkőzést, a roppant tartalékos németek egy potyagóllal egyenlítettek, de a 98. percben egy védelmi hibát kihasználva eldöntötte a kupa sorsát a Sahtar.

Az UEFA-kupa utolsó döntőjét az ukránok kezdték jobban, az első negyedórában a Sahtar támadóhármasa nagyon sok gondot okozott a német védőknek. Hosszú időbe telt, mire a roppant tartalékos Werder játékosai felvették a meccs ritmusát.

Csak a szerencsének köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba már az ötödik percben, Luiz Adriano már csak Tim Wiese kapussal állt szemben, de a rövid sarok mellé gurított.

A félidő felétől már inkább mezőnyjáték folyt - itt-ott komolyabb szabálytalanságokkal színesítve a középpályás birkózást -, amikor egy durva védelmi hibát kihasználva az első helyzetét még elpuskázó brazil kilépett egy kóbor passzal, és gyönyörű mozdulattal emelt át a kifutó Wiesén. A gól nem változtatott sokat a játékon, a jó iramú meccsen tovább folytatódott a keménykedés, de a masszív ukrán középpályán nem tudta átpréselni a labdát a Bremen.

Aztán kiderült, hogy nem is kell átpréselni, az egyenlítéshez bőven elég volt az ukrán kapus, Andrij Pjatov kapitális hibája. Naldo 28 méterről meglőtt szabadrúgása erős volt ugyan, de el sem kellett vetődnie a kapusnak, Pjatov mégis a saját kapujába ügyetlenkedte a labdát. Az első félidőben már nem esett több gól, a Sahtar előtt adódott még egy helyzet, de Wiese óriásit védett Mariusz Lewandowski lövésénél, majd a megzavarodott Pjatovnak is belefért még egy rossz kifutás.

A második játékrész ugyanúgy kezdődött, mint az első, Darijo Srna és Jadson szabadrúgásainál kellett védenie a német kapusnak (utóbbinál nagyobbat), a Werder nem találta az ukránok sok passzra épülő játékának ellenszerét, támadásaikból pedig nagyon hiányzott Diego és Hugo Almeida kreativitása. A Sahtarban kiválóan játszott Jadson, a brazil folyamatos veszélyt jelentett, hol óriási passzokkal találta meg Adrianót, hol maga vállalta el a helyzetek befejezését.

A következő komoly lehetőségre - bár nem volt unalmas a meccs - a hajráig kellett várni, a 78. percben Pjatov kapus ért le bravúrral egy Pizzaro-csúsztatásra, a kipattanót pedig eltakarították a védői. Elsősorban braziljai révén az ukránok veszélyesebbek voltak, többet is birtokolták a labdát, a játék inkább a Werder térfelén folyt, miközben a németek hiányzóik nélkül csak percekig tudták megtartani a labdát a félpályán túl. Ennek ellenére a lefújás előtt közvetlenül a brémaiak lőttek lesgólt, jöhetett a hosszabbítás.

Wiesének kétszer is kellett védenie a 98. percig, amikor viszont már ő sem tehette jóvá a brémai védelem egy újabb durva megingását. A kiválóan játszó Srna okos passzára teljesen egyedül érkezett Jadson, aki nem találta el ugyan jól a sarkot 8 méterről, de a német kapuson megpattanó labdája a hosszú alsóba vánszorgott.

Vezetése tudatában már nem szakította szét magát a Sahtar, de a békés passzolgatásból is ziccert alakított ki a védekezésüket feljebb toló brémaiak ellen. A németeknek gondot okozott a labdaszerzés is, ha pedig náluk volt a labda, ötlet nélkül próbáltak eljutni az ukrán kapuig, néhány távoli lövésük volt, de Pjatovnak nem kellett védenie.

Másfél perccel a vége előtt a Pizzaróval birkózó Csigrinszkij úgy megzavarta az ukrán kapust, hogy megint mellényúlt egy labdának, de Medina Cantalejo játékvezető kifele ítélt szabadrúgást - ez volt az utolsó UEFA-kupa-döntő utolsó lényeges mozzanata.

Megérdemelten nyert a Sahtar Donyeck, a tartalékos Werder nem tudta megfelelően pótolni hiányzóit, így végig az ukránok akarata érvényesült a döntőn.

A tíz utolsó UEFA-kupa-döntő

2000: Galatasaray (török)-Arsenal (angol) 0-0, 11-esekkel: 4-1  
2001: FC Liverpool-Alavés (spanyol) 5-4 - aranygóllal
2002: Feyenoord-Borussia Dortmund 3-2
2003: FC Porto (portugál)-Celtic Glasgow (skót) 3-2 - hosszabbítás után
2004: FC Valencia (spanyol)-Olympique Marseille (francia) 2-0
2005: CSZKA Moszkva (orosz)-Sporting Lisboa (portugál) 3-1
2006: Sevilla (spanyol)-Middlesbrough (angol) 4-0
2007: Sevilla (spanyol)-Espanyol (spanyol) 2-2 - büntetőkkel 3-1
2008: Zenit (orosz)-Glasgow Rangers (skót) 2-0
2009: Sahtar Donyeck (ukrán)-Werder Bremen (német) 2-1 - hosszabbítás után

Rovatok