Index Vakbarát Hírportál

Brazilok dönthetnek az UEFA-kupában

2009. május 20., szerda 10:44

A hazájuk bajnokságában a várakozásoktól és a céloktól elmaradt csapatok vívják az UEFA-kupa történelmi, utolsó fináléját Isztambulban. A trófeán a német Werder Bremené vagy az ukrán Sahtar Donyecké lesz az 51. csapatnév.

A brémaiak felemás szezon végén járnak, már régóta nemcsak a dobogótól és a Bajnokok Ligájától, de a következő szezontól induló Európai Ligára jogosító helyektől is nagyon messze áll: a 10. helyen. A Bundesliga-vergődéssel szemben a kupákban remekelt a csapat, hiszen az UEFA mellett a németben is döntőbe került.

Thomas Schaaf edző csapata a sorozat kieséses szakaszában nagyon nehéz ellenfeleket búcsúztatott, többek között az első számú esélyesnek tartott AC Milant, illetve a Hamburgot, így önbizalommal telv e várhatja a szerda esti meccset. Komoly gondot jelent, hogy a csapat nem számíthat legjobbjára, Diegóra, aki kis túlzással egymaga tolta be a gárdát a döntőbe.

A brazil játékmester mellett a csatár Hugo Almeida eltiltás, a védő Per Mertesacker sérülés miatt nem játszhat, és könnyen elképzelhető, hogy a csapatkapitány Frank Baumann sem lesz bevethető. Így a gólszerzés Claudio Pizarro feladata lesz. A Chelsea-től kölcsönvett csatár 25 Werder-meccsén 17 gólt lőtt. Az UEFA-kupában ötször volt eredményes, duplájával verték ki az AC Milant.

A klub történetének első nemzetközi kupafináléjára készülő Sahtar messze nem zárt olyan rossz bajnoki szezont, mint riválisa, ám a vágyott első helyet elbukta a Dinamo Kijevvel szemben. Bosszúból a kijevieket az UEFA-kupa elődöntőjében búcsúztatta.

Az ukrán együttes, amely szerdán legjobb összeállításában futhat ki a pályára, elsősorban kiváló védőmunkájával aratott sikereket a sorozatban, utolsó nyolc meccsén mindössze öt gólt kapott. A hátsó alakzat helytállására valószínűleg a kiválóan támadó Werder ellen is nagy szüksége lesz.

Út a döntőig

A Donyeck a Bajnokok Ligája főtábláján a C csoportban végzett a harmadik helyen, így automatikusan az UEFA-kupa legjobb 32 csapata közé jutott, ahol az angol Tottenham Hotspurt hazai pályán 2-0-ra verte, majd az idegenbeli, 1-1-es döntetlennel továbbjutott a nyolcaddöntőbe. Itt az orosz CSZKA Moszkvát rakta ki 2-1-es összesítéssel (0-1, 2-0). A legjobb nyolc között a francia Olympique Marseille-t kettős győzelemmel (2-0, 2-1) kiütő ukránok az elődöntőben a hazai rivális Dinamo Kijevvel csatáztak, és az idegenbeli 1-1-et követően hazai pályán, az utolsó percekben szerzett góllal, 3-2-es összesítéssel jutottak a döntőbe.

A brémaiak is a harmadik helyen zárták csoportküzdelmeiket a BL-főtábla B jelű négyesében, majd az UEFA-kupában elsőként rögtön az olasz sztárcsapattal, az AC Milannal játszottak. Két döntetlennel (1-1, 2-2), az idegenben szerzett góloknak köszönhetően jutottak tovább, a nyolcaddöntőben a francia Saint-Etienne-t verték (1-0, 2-2), majd a negyeddöntőben gólzáporos mérkőzéseken (3-1, 3-3) ejtették ki az olasz Udinesét. Az elődöntőben a házi rivális Hamburg volt az ellenfél, s a hazai 1-0-s vereséget követően a Werder idegenben tudott győzni 3-2-re.

A szerdai döntő két résztvevőjével együtt eddig kilenc csapat volt, amely a BL-csoportkörből jutott el az UEFA-kupa fináléjába. 1999/2000-ben a Galatasaray és az Arsenal, 2001/2002-ben a Borussia Dortmund és a Feyenoord, 2003/2004-ben az Olympique Marseille, 2004/2005-ben a CSZKA Moszkva, 2007/2008-ban a Rangers FC. A Sahtar és a Werder még sosem játszott európai kupameccset egymással.

A Sahtar még egyszer sem kapott ki német csapattól. Az eddigi három meccsén két győzelem egy döntetlen a mérlege. A Werder eredménye ukránok ellen: 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (Odesszában kapott ki 1986-ban a Csernomorectől). Az ugyancsak donyecki Metalurgot 8-0-ra verték 2003-ban.

A Sahtar öt európai kupameccs óta veretlen, két brazil, Jadson (a képen, 5 BL-, 3 UEFA-kupa-gól) és Fernandinho (2 BL-, 4 UEFA-kupa-gól) a legeredményesebb játékosa. Ha Marcelo Moreno pályára lép, az első bolíviai lehet, aki UEFA-kupa-döntőt játszik. Tomás Hübschmann eltiltás miatt nem játszhat, Olekszandr Kucser visszatér két sárgája után.

A találkozó játékvezetője, a spanyol Luis Medina Cantalejo a Werdernek először vezet meccset, a Sahtarnak a 2007/2008-as szezonban a Milan elleni BL-találkozóján fújt, a Sahtar akkor 4-1-re kapott ki. A spanyol játékvezető hat BL-meccset vezetett ebben a szezonban.

A találkozó helyszíne az isztambuli Sükrü Saracoglo-stadion. A létesítményt 1908-ban nyitották meg, 1999 és 2006 között építették át. Az 58 990 néző befogadására alkalmas stadion a Fenerbahce otthona.

A várható kezdőcsapatok:

Sahtar Donyeck: Pjatov - Srna, Kucser, Csigrinszkij, Rat - Duljaj, Gaj - Ilsinho, Fernandinho, Jadson, Luiz Adriano.

Werder Bremen: Wiese - Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch - Frings, Ciolisz, Baumann vagy Niemeyer, Özil - Rosenberg, Pizarro.

Rovatok