Index Vakbarát Hírportál

Perelnék a MU-t, ha leadja utolsó meccsét

2009. május 23., szombat 15:24 | aznap frissítve

A Premier League 38., záró fordulójában még négy csapat lesz kiesésveszélyben. A Hull és a Sunderland egy-egy sztárcsapattal játszik, amiknek tét nélküli a találkozó. A Newcastle és a Middlesbrough aggódik.

Négy éve, Gera Zoltánék west bromos bennmaradása óta nem volt olyan izgalmas és kiszámíthatatlan a kiesés a Premier League-ben, mint idén: a vasárnapi utolsó forduló előtt négy csapat helyzetet bizonytalan.

Maradhat vagy mehet egy osztállyal lejjebb a jelenleg 36 pontos Sunderland, a 35-tel álló Hull City, a 34-es Newcastle United és a 32-vel utolsó előtti Middlesborough. A West Bromwich már az előző körben búcsúzott, a fenti négyből kettő követi.

Öt órától párhuzamosan játsszák a Sunderland-Chelsea-t, a Hull-Manchester Unitedet, az Aston Villa-Newcastle-t és a West Ham United-’Borót.

A Hull három riválisa aggódik leginkább, mert az MU a három nappal későbbi BL-döntőre készül, a bajnokságot egy hete megnyerte, abszolút tét nélküli neki a találkozó.

Sir Alex Ferguson nem tagadta, jövő szerdai kezdőit pihentetni fogja, mire a három vergődő azonnal figyelmeztette a PL-szabályzat egyik furcsa pontjára: ”A Premier League-meccseken mindig a legerősebb összeálítású kezdőcsapatot kell pályára küldeni”.

A The Sun szerint Ferguson meg fog törni a nyomás miatt, ami igen furcsa lenne eddigi karrierje alapján, főleg, hogy a lap szerint már megvan kezdőtizenegye a BL-meccsre: vagyis a van der Sar – O’Shea, Vidics, Rio Ferdinand, Evra – Anderson, Carrick, Giggs, Park – Rooney, C. Ronaldo felállás tagjait kímélni kell.

Közülük csak Ferdinand fog pályára lépni vasárnap, csak mert közel három hete sérült, le kell tesztelni a vádliját, szükség van legalább fél órára, hogy újra tétmeccsen mozogjon a finálé előtt.

Kezdeni fog viszont a BL-döntőről kiállítása miatt eltiltott Darren Fletcher – pedig lehet, hogy ott is kezdett volna -, de az első keret más tagjára nem lehet számítani Hullban. Talán Parkot beteszi átmozgatásra, de még ez sem valószínű.

Lesz viszont a 3. számú kapus, Thomas Kuszczak, mivel az előtte álló Ben Foster sérülés miatt a döntőt is kihagyja. Feltűnhet a Da Silva-ikrek közül legalább az egyik – Fabio sanszosabb –, a szinte az egész szezonban sérült Gary Neville, a december óta gyengélkedő, egy hete felépült Wes Brown.

A középpályán lehetőségre vár Darren Gibson, a bal szélen Zoran Tosics, az idény leggyengébb United-játékosa, Nani, míg elöl a tinédzser csatárkettős, Macheda-Welbeck szereplése szinte biztos.

A The Times egyik szakírója szerint épp emiatt aggódhat a Hull: az első csapat simán leadta volna a meccset, a tehetségek viszont komolyan fogják venni.

Ugyanezt mondta Ferguson is: "Mindenki megnyugodhat, versenyképes csapattal megyünk Hullba. Aki szerdán játszik, egy bizonytalan becsúszásnál visszahúzná a lábát, aki vasárnap fog, belemegy mindenbe".

A Chelsea-ről nem beszél senki, bár a londoniak hat nappal később FA-kupa-döntőt játszanak szezonjuk egyetlen sikeréért. Matematikailag van esélyük elvenni a második helyet a Liverpooltól, de ehhez öt góllal kéne nyerniük, hogy közben a Pool eggyel kapjon ki otthon a Tottenhamtől.

Nem valószínű, hogy legjobbjait küldi ki Guus Hiddink edző, bár Nicolas Anelka játszani fog, csakhogy megelőzze a szintén 18 gólos Cristiano Ronaldót és gólkirály legyen.

A kiesőjelöltek már perrel fenyegettek, ha a nagyok nem tartják be az említett előírást, ám hogy mi a legerősebb csapat adott helyzetben, bebizonyítani lehetetlen, így az előírást komolyan venni is.

A Newcastle és a Middlesbrough csak magában bízhat, a Sunnak jegyzeteket író Harry Redknapp, a Tottenham edzője figyelmeztette is őket: bármilyen csapattal játszik a két nagy, a kiesésért magukat okolhatják.

Különösen a Newcastle, ami az utolsó öt fordulóban hazai pályán találkozott az épp bent maradt Portsmouth-szal, de csak döntetlent tudott kiszenvedni, a simán túlélő, alig motivált Fulhamtól meg egy hete kikapott.

2005-höz hasonlóan, amikor Gera túlélt a WBA-val, ismét lesz magyar szereplője az utolsó fordulónak, kettő is. Halmosi Péter a Hull City, Fülöp Márton a Sunderland futballistája, játszhatnak is vasárnap.

Rovatok