Index Vakbarát Hírportál

Bíróság dönt a román futballbajnokságról

2009. június 3., szerda 12:27 | aznap frissítve

Elvileg már matematikailag is román bajnok és BL-főtáblás az Unirea Uriziceni, de az utolsó forduló előtt még változhat a helyzet és egy pontra megközelítheti az FC Temesvár. Ehhez a nemzetközi Sportdöntőbíróság pénteki határozata kellene.

A múlt hét végén 2-1-re nyert Temesváron és ezzel négy pontra növelte előnyét a második helyezett Dinamo Bucuresti előtt a listavezető Unirea Urziceni. Ezzel elvileg bajnok lenne, de ennél bonyolultabb a helyzet.

A legyőzött Temesvártól ugyanis korábban levontak hat pontot, amiért jogosulatlanul változtatta meg a nevét. Ezt a klub azonban a lausanne-i Sportdöntőbíróságon megtámadta, a testület pedig csak pénteken dönt az ügyben. Ha a temesváriak visszakapnák hat pontjukat, egy pontra jönnének fel az Urziceni mögé. Az utolsó, jövő szerdai fordulóban az Urziceni az ősszel még BL-induló, most csak hatodik Steaua Bucurestit fogadja, a Temesbvár Brassóba utazik.

Az Urziceni bajnoki címe nagy meglepetésnek számítana. A Bukaresttől 60 kilométerre fekvő 17 ezres város csapata 2002-ben még harmadosztályú volt és csak 2006-ban jutott az élvonalba. Azóta a klub edzője a játékosként 95-szörös román válogatott, a Steauával BEK-döntős, a Chelsea-vel KEK-győztes Dan Petrescu.

Az Urziceni költségvetése jóval kisebb, mint a bajnok kolozsvári CFR-é vagy a Steauáé, és mindössze öt idegenlégióst foglalkoztat. Az Unirea ősszel több fordulón keresztül vezette a bajnokságot, majd hosszú ideig második volt. Három fordulóval a vége előtt vette vissza a vezetést a Dinamótól, miután legyőzte 1-0-ra, majd az utolsó előtti körben verte a harmadik helyen álló Temesvárt.

Rovatok