Index Vakbarát Hírportál

A futballszezon 5+1 legjobb igazolása

2009. június 9., kedd 17:17

Összeállítottuk 5+1 fős csapatunkat azokból a szezon elején-közben klubot váltott játékosokból, akik a legnagyobb hasznukra voltak új csapatuknak. A Barca hiányposztját tökéletesen bejátszó Dani Alvest, a Bordeaux-t bajnoki címig vezető Gourcufföt, a Firenzében újjászületett Gilardinót, a topligák gólpasszkirályát, Misimovicot, és a Genoát góljaival az Európa Kupába vezető Diego Militót választottuk. A bónusz a keveset, de kiválóan játszó Andrej Arsavin.

Véget ért az európai futballszezon, itt az ideje a válogatásoknak, visszatekintünk az idény győzteseire és veszteseire. Minden ilyen válogatás szubjektív, nehéz pontos mérőszámokat találni, amelyek alapján kijelenthető, hogy egyik gól szebb-e a másiknál, egy játékos jobban játszott-e egy másik hasonló poszton szereplőnél.

Igaz ez sorozatunk első részére is, amelyben az idény igazolásaiból próbáltunk a legjobban sikerült hatot kiválasztani. Nehéz szívvel hagytuk ki a Herthát BL-be vezető Andrej Voronyint, a Milanban helytálló David Beckhamet, a Bolognát góljaival a Serie A-ban tartó Marco Di Vaiót, de az alábbi fél tucatnak vitathatatlanul helye van a legjobbak között.

Dani Alves (Barcelona)

Furcsa lenne egy jobbhátvédnek tulajdonítani a Barcelona idei diadalmenetét, pedig a brazilnak komoly szerepe van benne, hiszen tökéletesen megvalósította, amit előtte hiába vártak Gianluca Zambrottától. Alves ötször talált be, számtalan gól esett az elfutásait követő beadásokból, megszolgálta 29 millió eurós vételárát, ami fölé a katalánok további 6 milliót kénytelenek fizetni a hátvéd segítségével elért eredmények miatt.

Amikor az előtte játszó Lionel Messit középre parancsolta Pep Guardiola, a jobbszélen korlátlan úr volt, játékával tökéletesen illeszkedett a Barcelonába, gyorsasága mellett kiváló rúgótechnikája és jó passzjátéka is érvényesülhetett. Dani Alvesről már a Sevillában lehetett tudni, hogy Cafú méltó utódja lesz a brazil válogatottban, és 2009-ben a világ legjobbjává vált a posztján.

Yoann Gourcuff (Bordeaux)

Az Új Zidane sokadik kiadására Olaszországban sokan már legyintettek, és volt is némi igazuk. Gourcuff a kevés játéklehetőség miatti hisztin kívül nem sokat tett hozzá a Milan játékához. Nem is tartóztatták, amikor a szezon előtt bejelentkezett érte a Girondins Bordeaux, az irányító pedig kapott az alkalmon, hogy hazamenekülhet a BL-t és a francia bajnokságot nagy reményekkel kezdő csapathoz.

Gourcuff első meccsén győztes gólt szerzett, a Szuperkupa döntőjében két gólpasszt adott, története második sikeréhez segítve csapatát. A Bajnokok Ligájában már a csoportban elvérzett a Bordeaux, de Gourcuff ott is a jobbak közé tartozott (két gólt szerzett), a bajnokságban viszont parádés tavaszt produkált a csapat az óriásit játszó irányító vezérletével. A története 6. bajnoki címét szerző Girondins 15 millió eurót sem sajnált a kölcsönben szereplő Gourcuff átigazolásáért, akit így hiába próbált visszaédesgetni a Milan.

Alberto Gilardino (Fiorentina)

A Parmában feltűnt fiatal csatárt 2005-ben vette meg a Milan (köszönhetően 96 meccsen elért 50 góljának), és nem is kezdett rosszul a sztárcsapatban, de a kezdeti sikereket egyre szerényebb idények követték, míg végül szinte elüldözték . A játékos képességeivel tökéletesen tisztában levő egykori pármai edző, Cesare Prandelli csapott le Gilardinóra, és 15 millió euróért a Fiorentinához vitte a teljesen elbizonytalanodott támadót.

Gilardino már a firenzeiek BL-selejtezőjén betalált, majd az első bajnokin a szurkolók is végleg a szívükbe zárták: a gyűlölt Juventus ellen a 92. percben egyenlíteni nem rossz belépő. Túlzás lenne állítani, hogy kiegyensúlyozottan szerepelt volna a csapat, de elsősorban Gilardino góljainak (19 bajnoki találatnál állt meg) köszönhetően végig az élmezőnyben harcoltak, az utolsó fordulóban még arra is esélyük volt, hogy dobogón végezzenek, és bár ez nem sikerült, a Milan elleni 0-2 után vastapssal búcsúztak csapatuktól a firenzei szurkolók.

Zvejdan Misimovic (Wolfsburg)

A Bundesliga 2009-es bajnoka kapcsán a Grafité–Dzeko csatársor, esetleg Felix Magath nevét emlegetik, pedig a Nürnbergtől mindössze 4 millió euróért megszerzett középpályás Bundesliga-rekordot állított fel gólpasszokból. A német születésű, de bosnyák válogatott irányítónak óriási szerepe van a Wolfsburgi csatárpáros remeklésében, emellett maga is szerzett 7 találatot.

A története első bajnoki címét begyűjtő csapatban Misimovic nemcsak a Bundesliga, de a topligák legtöbb gólpasszát adó játékosa lett 20-szal. A játékos csaknem megháromszorozta értékét wolfsburgi idényében, a Transfermarkt szerint 11 millió körül lehetne kivásárolni 2012-ig szóló szerződéséből.

Diego Milito (Genoa)

Az argentin csatár genovai visszatérése kiválóra sikerült: Milito 2004-től – még a Serie B-ben – két igen sikeres szezont húzott le a Genoánál, majd 2008 nyarán a spanyol bajnokságból kiesett Real Zaragozától jött meg megint, ahol 24 góllal második lett a góllövőlistán. Militóval nem kockáztatott sokat a Genoa, a spanyol bajnokságban is ontotta a gólokat, és mivel volt olasz tapasztalata, lehetett sejteni, hogy nem lesz gondja a beilleszkedéssel.

A várost otthonának tekintő argentin csatárnak komoly része van abban, hogy a csapat jövőre elindulhat az Európa Ligában, igaz, már nélküle, Thiago Mottával együtt az Interhez igazoltak. A 29 éves Milito pályafutása eddigi összes csapatában hasonló gólátlagot hozott, mint Genovában, de ennyire dominánsan nem emelkedett ki sehonnan korábban: a csapat összes bajnoki góljának csaknem felét szerezte.

+1 Andrej Arsavin (Arsenal)

Ki volt a legjobb igazolás?

  • 1549
    A. Arsavin
  • 1444
    Dani Alves
  • 457
    Y. Gourcuff
  • 289
    D. Milito
  • 254
    Z. Misimovic
  • 104
    A. Gilardino

Az Európa-bajnokságon feltűnt, Szuperkupa-győztes orosz támadó a szezon nagy részét duzzogással töltötte Oroszországban, de amikor a Zenit és az Arsenal vezetői – egy órával a téli átigazolási időszak lezárása előtt – megegyeztek, gyorsan elkezdte megszolgálni 15 millió font körülire becsült vételárát. Áprilisban a hónap játékosának választották, május elején pedig már csapatkapitányként ő vezette ki az Arsenalt a Portsmouth elleni PL-meccsre.

Bár mindössze 12 bajnokin lépett pályára, fontos részévé vált a londoniak hagyományosan látványos támadójátékának, amit leginkább a Liverpool otthonában lejátszott meccsen bizonyított: a hihetetlen 4-4 során csapata összes gólját ő lőtte, 64 év után az első játékos lett, aki az Anfield Roadon négyszer is betalált, egyúttal a Premier League történetének 6. támadója, aki négy gólt szerzett idegenben.

Rovatok