Index Vakbarát Hírportál

1 bajnok, 4 kirúgott, 5 kupagyőztes légiós

2009. június 20., szombat 16:06 | aznap frissítve

A külföldi élvonalbeli bajnokságokban szereplő magyar labdarúgók közül mindössze a salzburgi Bodnár László lett bajnok. Öt játékos lett kupagyőztes, és van egy ezüst-, illetve egy bronzérmesünk.

A 2008-09-es labdarúgó szezonban sok ország első osztályú bajnokságában szerepelt magyar labdarúgó, de mindössze a Salzburgban légióskodó Bodnár László mondhatja el magáról, hogy bajnok lett. Sokáig azonban ő sem örülhetett, mert a szezon után nem kapott új szerződést együttesétől.

Bodnáron kívül további négy játékos kezdte az idényt az osztrák élvonalban, közülük kettővel - Csizmadia Csaba, Kovrig Ákos - idény közben szerződést bontottak.

Bodnár mellett Sáfár Szabolcs ért el még jelentősebb sikert, ő az Austria Wiennel a bajnoki harmadik hely mellett Osztrák Kupát nyert. Pusztai Szabolcs hatodik lett a Kärntennel.

Egy másik szomszédos országban, Szlovákiában Vasas Zoltán és Regedei Csaba is a DAC-ban kezdte a szezont, de előbbi már a télen eljött, és fel is jelentette a bajnokság végén a kilencedik helyen végző klubját elmaradt fizetése miatt.

Lengyelországban Majoros Árpád és Vayer Gábor csak félévig játszott, előbbit már a télen elküldték a Cracoviától, utóbbi pedig súlyos sérülése miatt hagyta ki a teljes tavaszi szezont a Lódzban.

A Svájcban szereplő Vanczák Vilmos ugyan kupagyőztes lett, de csapata csak az utolsó fordulóban tudta kiharcolni a bent maradást. Bulgáriában Sándor György kupagyőztes lett a Litexben, Görögországban Posza Zsolt az Ergotelisznél alig játszott.

A legtöbb magyar légiós a ciprusi élvonalban szerepelt (összesen heten), de közülük csak Nagy Zoltán ért el jelentősebb sikert, aki az Anorthosziszban a bajnoki bronzérme mellett a Bajnokok Ligájában is szerepelhetett.

Szintén a harmadik helyen végzett a Hearts Skóciában, melyben Balogh János közel 20-szor védett, és amelynek kispadján László Csaba ült. A szezon második felét a Hiberniansban töltő Rósa Dénes hatodik lett.

Nem sikerült megvédenie bajnoki címét Dzsudzsák Balázsnak a PSV-vel, de negyedik helyével így is a legsikeresebb magyar Hollandiában. Rajta kívül csak Fehér Csaba és a NAC tudta kiharcolni az európai kupaszereplést, a többiek közül Babos Gábor (NEC), Vermes Krisztián (Sparta Rotterdam) csak a középmezőnyben végzett. A Roda pedig éppen Bodor Boldizsár góljának köszönhette, hogy bent maradt az első osztályban.

A korábban több magyart is foglalkoztató Belgiumban idén csak három magyar játékos szerepelt, közülük Juhász Roland (Anderlecht) ezüstérmes lett, míg Tóth Balázs és Tőzsér Dániel csapata, a Genk a Belga Kupa megnyerése mellett a bajnokságban 8.

A négy kiemelkedő európai bajnokságból csak az olaszban nem szerepel magyar játékos, míg a spanyoloknál Vadócz Krisztián csapata, az Osasuna az utolsó fordulóban, a Real Madrid legyőzésével maradt az első osztályban.

Angliában hárman szerepelnek az első osztályban, de amíg Halmosi Péter (Hull City) és Fülöp Márton (Sunderland) csak az utolsó fordulóban harcolták ki a bent maradást, Gera Zoltán a Fulhammel az Európa-liga indulást jelentő hetedik helyen végzett.

A német Bundesligában öt magyar volt nevezve, de közülük Király Gábor (Leverkusen) egy percet sem játszott, míg Huszti Szabolcs a télen a Hannovertől az orosz Zenithez, Lőw Zsolt pedig a Hoffenheimtől a Mainzhoz szerződött.

A másik két labdarúgó azonban az egész szezonban meghatározó játékosa volt csapatának. Hajnal Tamás harminc meccsen szerepelt a hatodik helyen végzett, az Európa-ligáról éppen lemaradó Dortmundban, míg Dárdai Pál szintén az utolsó körben bukta el a negyedik helyezett Herthával a Bl-indulást.

A legsikeresebb magyarok Európában:

Bajnok:
Bodnár László, Red Bull Salzburg (Ausztria)
Kupagyőztes:

Sáfár Szabolcs, Austria Wien (Ausztria)
Vanczák Vilmos, Sion (Svájc)
Sándor György, Litex (Bulgária)
Tóth Balázs, Tőzsér Dániel, Genk (Belgium)
Bajnoki második:

Juhász Roland, Anderlecht (Belgium)
Bajnoki harmadik:

Balogh János, Hearts (Skócia)
Nagy Zoltán, Anorthoszisz (Ciprus)

Rovatok