Index Vakbarát Hírportál

Matthäus helyett Mezey is megteszi

2009. július 1., szerda 12:23

A német jelölt nem vállalta, így egy évre a szakmai igazgató Mezey György a Fehérvár FC futballcsapatának vezetőedzője.

Új vezetőedzővel kezdi meg a Fehérvár FC a bajnoki felkészülés második szakaszát. A klub honlapja szerint a tulajdonos szándékával összhangban az ügyvezetés július 1-i hatállyal, egy évre a szakmai igazgató dr. Mezey Györgyöt kérte fel a csapat vezetésére.

"A bajnoki rajt közelsége, a felkészülés kezdete nem tette már lehetővé, hogy hasonló, minden szempontból megfelelő, külföldi edzőt találjon az FC Fehérvár. Mindez azonban nem téríti le a klubot a megkezdett útról, nem teszi szükségessé a korábban nyilvánosságra hozott célok módosítását. Célszerű megoldásnak tűnt, hogy a menedzsment olyan szakembert kérjen fel a folytatásra, aki a nemzetközi labdarúgás világában megfellebbezhetetlen tekintélynek örvend – és akinek a neve elválaszthatatlanul összeforrt a Vidi legutóbbi másfél évének pozitív történéseivel: dr. Mezey Györgyöt."

"Kényszerhelyzet alakult ki, aminek a felelősségét magamra kellett vállalnom. Azután, hogy a klubvezetés az általam javasolt magyar edzőket nem fogadta el, ez a megoldás vált szükségessé"- mondta Mezey.

Az egykori szövetségi kapitány június elején jelentette ki, hogy magyar edző nem lehet sikeres hazánkban, mert a közeg – sajtó, szurkolók - ellehetetleníti. Mezey akkor úgy fogalmazott, egy hazai edző a sorozatos támadások miatt nem tud csak a szakmára koncentrálni, ezért kell külföldi szakember.

Ezután hetekig a 150-szeres válogatott Lothar Matthäus neve forgott, de az edzőként eddig nem sok sikert elérő német – bár szóban elkötelezte magát – végül nem írt alá Fehérvárra. Egyéb német edzők neve is felmerült, de ezek csak találgatások voltak.

A 67 éves Mezeyt tavaly januárban nevezték ki fehérvári sportigazgatónak, emellett továbbra is a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetője maradt. Legutóbb a 2003–2004-es szezonban ült első osztályú kispadon, akkor Sarlós Andrást váltotta menet közben az Újpestnél, 2. lett a csapattal, korábban bajnokságot nyert a Bp. Honvéddal.

Vezetésével a magyar válogatott mostanáig utoljára szerepelt világbajnokságon (1986, Mexikó).

Az NB I.-ben hatodik helyen végzett, Ligakupa-győztes Fehérvárt az elmúlt idényben Varga István irányította, akivel nem hosszabbítottak szerződést.

Rovatok