Index Vakbarát Hírportál

Padánia futball-világbajnokságot nyert

2009. július 2., csütörtök 19:25 | aznap frissítve

A nem FIFA-tagállamok harmadik VIVA World Cupjának június 27-i döntőjében a hét észak-olasz tartomány tömörülése Kurdisztánt verte.

2003. december 12-én alakult a New Football Federation Board, ez a szervezet egyesíti azokat válogatottakat, amelyek országait sem a FIFA, sem az ENSZ nem ismer el szuverén államként. Az NFB a FIFA-val együttműködve felkészíti a szövetségeket arra, hogy működő szervezetük legyen, mire a nemzetközi szövetség felveszi őket. Az NFB alapítója és jelenlegi főtitkára Luc Misson, az ügyvéd annak idején a Bosman-ügyben képviselte a belga futballistát és pert nyert, szabad átigazolást biztosítva ezzel a lejárt szerződésű játékosoknak.

A szervezetnek hat kontinensen 31 tagja van, Európából 15, Afrikából és Ázsiából hat, Észak- és Dél-Amerikából 1-1, Óceániából 2 csatlakozott.

Az NFB európai tagállamai

Csecsen Köztársaság: Oroszországhoz tartozó kaukázusi terület

Gozo: Máltához tartozik, az ország második legnagyobb szigete

Koszovó: Szerbia és Albánia közötti terület, 2008 februárja óta független

Monaco: Franciaországhoz tartozó nagyhercegség

Észak-Ciprus: Ciprus törökök által megszállt területe

Okszitánia: a spanyol Pireneusoktól az olasz Alpokig, főleg Franciaország déli részén élő közel 3 millió ember, akik az okszitán nyelvet beszélik. Okszitánnak vallja magát Eric Cantona, Claude Puel, vagy az egykori francia köztársasági elnök, Valéry Giscard d’Éstaing.

Padánia: Észak-Olaszország hét tartományának tömörülése

Provence: Franciaország tartománya

Saugeais-i Köztársaság: Kelet-Franciaországban 11 megyényi terület

Cigány közösség: az Európában élő 2 millió, cigány nyelvet beszélők szervezete

Szápmi: Észak-Európában, Norvégia, Finnország, Svédország és Oroszország területén élő lapp (vagy más néven számi) népcsoport

Szardínia: Olaszország 2. legnagyobb szigete, főleg szárdok lakta terület

Sealand: Anglia keleti partjainál, a Temze torkolatától északra, a parttól mintegy 10 kilométerre elhelyezkedő, 550 négyzetméter alapterületű mesterséges sziget

Szászország (Niedersachsen): Németország északi részén fekvő, a negyedik legnépesebb tartomány

Vallónia: Belgium francia nyelvű déli része

Az NFB szervezi a VIVA-világbajnokságokat is, az elsőt 2006 novemberében az okszitán területen, Franciaország két városában – Costebelle és Hyéres – bonyolították le, Szápmié volt a történelmi győzelem, döntőben 21-1-re verték Monacót. A csapat játékosai közül sokan a svéd másodosztályban futballoztak, néhányan a norvég élvonalból érkeztek. Ezen a tornán még csak három csapat vett részt, a két döntős mellett a rendező Okszitánia.

2008-ban volt a második VIVA-vb, ennek Észak-Svédországban Gällivari és Malmberget városa adott otthont. Öt csapat indult, a rendezők mellett Provence, Padánia, Kurdisztán és a négy ország – Irak, Irán, Törökország és Szíria – területén 3,3 milliós populációban élő asszír válogatott. A körmérkőzéses tornát nyerő Padánia a döntőben az asszírokat verte 2-0-ra. Ezen a tornán már nőknek is rendeztek meccseket.

Idén Olaszország négy városában – Novarra, Varese, Brescia, Verona – rendezték a VIVÁ-t, hat válogatott részvételével, Gozo először indult. Padániát ezúttal sem lehetett megszorítani, a döntőben Kurdisztánt verték 2-0-ra, a bronzérmes Provence lett. A padániai válogatott legismertebb játékosa a Chievóban 210 meccsen pályára lépő Federico Cossato, és a korábban Fiorentinában is futballozó Massimiliano Scaglia.

2007 májusától alakultak az egyes kontinensek szervezetei, elsőként a dél-amerikai (CSANF). 2007 szeptembere óta negyedévente megjelenő hivatalos bulletint is kiad a NFB, amelyben már meglévő, illetve potenciális tagjait tájékoztatja.

A szervezet 2008. decemberében vette fel tagjai közé Vallóniát, Gozót, Padániát, Provence-t, az asszír válogatottat, és elfogadta ideiglenes tagnak Szardíniát.

Kétségtelenül az NFB szervezésében zajló VIVA-vb a legnagyobb ilyen jellegű esemény, de számos más próbálkozás is van. Ilyen a Észak-Ciprusi Török Labdarúgó-szövetség által szervezett ELF (Egyenlőség, Barátság, Testvériség)-kupa, vagy a legutóbb 2006-ban, Grönlandon rendezett FIFI (Federation of International Football Independents) Wild Cup.

Az is immár hagyomány, hogy Spanyolország legnagyobb autonóm régiói (Baszkföld, Katalónia, Kasztília, Aragónia, Andalúzia, Asztúria, Galícia) általában minden év utolsó napjaiban hol egymással, hol FIFA-tagválogatottakkal játszanak barátságos mérkőzéseket.

Rovatok