Index Vakbarát Hírportál

Verón nem bírt a brazilokkal

2009. július 9., csütörtök 12:41 | aznap frissítve

Nem volt gól a Libertadores Kupa döntőjének első meccsén, La Platában az argentin Estudiantes nem bírt a brazil Cruzeiróval. Egymás után ötödik éve jutott brazil csapat a döntőbe, a Cruzeiro 1997-ben, az Estudiantes 1970-ben nyert legutóbb.

Január 27-én 38 csapattal indult a dél-amerikai Bajnokok Ligája, a Libertadores Kupa jubileumi, ötvenedik szezonja. Az 1960-as első kiírás óta 22 csapat nyert, ez mutatja, milyen kiegyenlítettek az erőviszonyok.

Az eddigi csúcstartó, a hétszeres győztes Indenpendiente idén el sem jutott a kupába. A hatszoros első, szintén argentin Boca Juniors csak a csoportkört élte túl, a legjobb 16 között kiesett, míg az ötszörös bajnok uruguayi Penarol hatalmas meglepetésre már a selejtezőben búcsúzott.

Sorrendben ötödször jutott brazil csapat a döntőbe, de a 2006-os Sao Paulo-siker óta nem tudták hazavinni a trófeát, 2007-ben a Boca, tavaly az LDU Quito nyert a Gremio, illetve a Fluminense kárára.

A selejtezők után kialakult 32-es mezőnyt nyolc négyes csoportra osztották, a két legjobb jutott az egyenes kieséses szakaszba. Tavaly öt, idén kilenc ország csapatai mentek tovább. Egyből kiesett az Ecuadornak tavaly először kupát nyerő LDU Quito, hat meccséből csak egyet nyert. Búcsúzott két argentin, a Lanús és a River Plate is. Öt brazil mellett két-két argentin, mexikói és uruguayi, valamint egy-egy perui, ecuadori, venezuelai, chilei és paraguayi csapat jutott tovább.

A nyolcaddöntőben a két mexikói az országban dúló sertésinfluenza miatt visszalépett, öt brazilból négy továbbment, és azért csak ennyi, mert a Palmeiras és a Sport Recife egymással játszottak. A negyeddöntőben és az elődöntőben is volt brazil párharc, a Cruzeiro előbb a Sao Paulót, majd a Grémiót is kiverte. Az elődöntőben a Cruzeiro 3-1-re nyert, a visszavágón, Porto Alegrében fél óra után két perc alatt döntött a vendégcsapat, Wellington Paulista kettőt vágott. Aztán szépített, majd egyenlített is a Gremio, de Adilson kiállítása miatt a maradék esélye is elszállt.

Az Estudiantes a paraguayi Libertad, az uruguayi Defensor Sporting és az uruguayi Nacional kiverésével jutott el a döntőbe. Meggyőző volt az argentin csapat, hat meccséből csak Libertaddal szembeni idegenbelit nem nyerte meg, ezen az egy találkozón nem rúgott gólt.

A döntősök már játszottak egymással ebben a kiírásban, a csoportkörben a Cruzeiro 3-0-ra verte otthon az Estudiantest, La Platában pedig 4-0-s hazai siker született.

A döntő előtt egyébként hárman Jorge Nunez (Nacional), Mauro Boselli (Estudiantes) és Rodrigo Texeira (Deportivo Cuenca) álltak egyformán 7 góllal a lista élén.

A döntő első meccse sok izgalmat nem hozott – bár a sokszoros argentin válogatottat, Verónt is foglalkoztató Estudiantes sokkal aktívabb volt – mindössze hat kaput eltalált lövés akadt a meccsen. A Cruzeironak ez mindössze egyszer sikerült. Szabálytalanság viszont annál a több volt, Jorge Larrionda játékvezetőnek 51-szer kellett szabadrúgást ítélnie.

Libertadores Kupa 2009

Döntő, 1. mérkőzés, La Plata, 23 ezer néző, vezette. Jorge Larrionda (uruguayi).

Estudiantes–Cruzeiro 0-0

Estudiantes: Andújar – Ré, Schiavi, Desábato, Cellay, Benítez (Núnez, 75.), Brana, Verón, Pérez, Boselli, G. Fernández (Salgueiro, 82.).

Cruzeiro: Fábio – Leonardo, Marquinhos, Jonathan, Gerson Mágrao (Fabinho, 86.), Anderson, Wagner, Henrique, Ramires, Wellington Paulista, Kléber.

Sárga lap: Benítez, Schiavi, Desábato, ill. Wagner, Kléber, Gerson Mágrao, Wellington Paulista.

Előselejtezők: El Nacional (ecuadori)–Nacional (paraguayi) 0-5, 3-3, Independiente Medellín (kolumbiai)–Penarol (uruguayi) 4-0, 0-0, Deportivo Anzoátegui (venezuelai)–Deportivo Cuenca (ecuadori) 2-0, 0-3, Sporting Cristal (perui)–Estudiantes (argentin) 2-1, 0-1, Palmeiras (brazil)–Real Potosí (bolíviai) 5-1, 2-0, Universidad de Chile (chilei)–Pachuca (mexikói) 1-0, 1-2.

Csoportkör

1. csoport: 1.Sport Recife (brazil) 13, 2. Palmeiras (brazil) 10, 3. Colo Colo (chilei) 7, 4. LDU Quito (ecuadori) 4

2. csoport: 1. Boca Juniors (argentin) 15, 2. Deportivo Cuenca (ecuadori) 10, 3. Deportivo Táchira (venezuelai) 9, 4. Guaraní (paraguayi) 1.

3. csoport: 1. Nacional (uruguayi) 14, 2. Universidad San Martín (perui) 8, 3. River Plate (argentin) 7, 4. Nacional (uruguayi) 4.

4. csoport: 1. Sao Paulo (brazil) 13, 2. Defensor Sporting (uruguayi) 8, 3. Independiente Medellín (kolumbiai) 7, 4. América Cali (kolumbiai) 3.

5. csoport: 1. Cruzeiro (brazil) 13, 2. Estudiantes (argentin) 10, 3. Deportivo Quito (ecuadori) 8, 4. Universitario de Scure (bolíviai) 2.

6. csoport: 1. Caracas FC (venezuelai) 10, 2. Guadalajara (mexikói) 9, 3. Everton (chilei) 8, 4. Lanús (argentin) 4.

7. csoport: 1. Gremio (brazil) 16, 2. Universidad de Chile (chilei) 10, 3. Boyacá Chicó (kolumbiai) 9, 4. Aurora (bolíviai) 0.

8. csoport: 1. Libertad (paraguayi) 12, 2. San Luis (mexikói) 8, 3. Universitario (perui) 8, 4. San Lorenzo (argentin) 6.

Nyolcaddöntő: Palmeiras–Sport Recife 1-0, 0-1 (11-esekkel 3-1), Universidad San Martín–Gremio 1-3, 0-2, Deportivo Cuenca–Caracas FC 2-1, 0-4, Universidad de Chile–Cruzeiro 1-2, 0-1, Estudiantes–Libertad 3-0, 0-0, Defensor Sporting–Boca Juniors 2-2, 1-0, A San Luis–Nacional és a Guadalajara–Sao Paulo meccseket nem rendezték meg a Mexikóban kitört sertésinfluenza miatt.

Negyeddöntő: Caracas FC–Gremio 1-1, 0-0, Cruzeiro–Sao Paulo 2-1, 2-0, Palmeiras–Nacional 1-1, 0-0, Defensor Sporting–Estudiantes 0-1, 0-1.

Előddöntő: Cruzeiro–Gremio 3-1, 2-2, Estudiantes–Nacional 1-0, 2-1

Rovatok