Index Vakbarát Hírportál

Összeomlott a Haladás, az Újpest is bukott

2009. július 16., csütörtök 21:26 | aznap frissítve

Nem tudtak gólt lőni a magyar csapatok az Európa Ligában, a Haladás hármat kapott az Elfsborg műfüves pályáján, az Újpest megúszta kettővel Bukarestben. A lilák nagy esélyt szalasztottak el, mert a románok görög csatárát kiállították, de hamarosan Korcsmárt is.

A Debrecen szerdai BL-győzelme után az Európa Ligában érdekelt magyar csapatok játszottak, a Haladás és az Újpest is idegenben.

A Haladás a múlt héten jutott tovább a kazah Irtis Pavlodar ellen, de csak idegenben lőtt góllal, ami nem sok jót sugallt az Elfsborg elleni meccsre. Az Elfsborg ugyanis két éve kiverte a Debrecent, és a svéd bajnokságban a hétvégén kapott ki először.

A Haladás a hatvanadik percig jól tartotta magát, bár támadni nem igazán tudott, a gólt azonban Rózsa védéseinek köszönhetően és szerencsével elkerülte.

Az utolsó félórára azonban összeroppant a magyar bajnokság bronzérmese, és három gólt is beszedett. Előbb Svensson közelről fejelt a kapuba, majd a végig lendületesen játszó Isizaki lőtt a hálóba, kevéssel a lefújás előtt ő szolgálta ki Avdicot, aki beállította a végeredményt.

Az Újpest a most játékban lévő csapatok közül a legnehezebbet, a román Steaua Bukarestet kapta. A skót Willie McStay nem véletlenül mondta, a Celticnek is meg kellene küzdenie a továbbjutásért.

Az Újpest is jól tartotta magát, a románok az első félidőben mindössze két nagy helyzetig jutottak, mindkétszer Balajcza hárított, Surdu fejesénél volt talán nehezebb dolga, mert a léc alól kellett kitolnia a labdát, Kapetanosz közeli lövését a rövid sarok elől ütötte ki. A 42. percben nagy esélyt kapott az Újpest, a görög játékvezető ugyanis kiszúrta, hogy Kapetanosz megrúgta Vaskót, amiért azonnal kiállította.

Az emberelőnnyel nem tudott élni az Újpest, a Steaua remekül kezdte a második félidőt, a csereként beálló Stancu kilépett a védők közül - Lambulics hibázott nagyot -, elvitte a labdát Balajcza mellett, kisodródott, így inkább visszapasszolt, és Surdu a kapuba lőtt.

Korcsmár felesleges szabálytalansága után újabb sárgát kapott, így az 54. percre eltűnt a létszámfölény. Stancu és Surdu összehozta a második gólt, Tisza első labdaérintéséből szépíthetett volna, egyedül vezette a kapusra a labdát, de addig ügyetlenkedett, amíg nem jutott lövéshez. Kabát 17 méteres szabadrúgása sem jutott el a kapuig.

Az első félidőben a rohamrendőrök bementek az újpesti szektorba, a másodikban pedig beszaladt valaki a pályára.

Jegyzőkönyv:

IF Elfsborg-Szombathelyi Haladás 3-0 (0-0)
Boras, 3000 néző, v: Murray (skót)
gólszerzők: Svensson (61.), Ishizaki (83.), Avdic (90.)
sárga lap: Lucic (37.), Keenes (52.), illetve Molnár (27.), Iszlai (48.)
Elfsborg: Covic - Karlsson, Lucic, Wikström, Floren - Mobaeck, Svensson (Nordmark, 88.), Danielsson, Bajrami - Ericsson (Ishizaki, 45.), Keene (Avdic, 72.)
Haladás: Rózsa - Schimmer (Csontos, 86.), Guzmics, Kuttor, Tóth P. - Iszlai, Molnár, Irhás (Lattenstein, 67.) - Nagy G., Oross, Skriba (Ugrai, 66.).

Steaua Bucuresti (román)-Újpest FC 2-0 (0-0)
Ghencea Stadion, 15 ezer néző, v.: Kukulakisz (görög)
gólszerzők: Surdu (46.), Stancu (72.)
piros lap: Kapetanosz (42.), illetve Korcsmár (54.)
sárga lap: Ochirosii (35.), Goian (59.), Toja (62.), Marin (69.), illetve Kabát (23.), Korcsmár (34., 54.), Pollák (44.)
Steaua: Tatarusanu - Onicas, Goian, S. Ghionea, Marin - Székely, Ninu, Toja (Ionescu, 83.), Ochirosii (Stancu, a szünetben)- Kapetanosz, Surdu
Újpest: Balajcza - Dudic, Lambulic, Vaskó, Vermes - Stokes, Sándor Gy., Korcsmár, Pollák - Rajczi (Tisza, 81.), Kabát

Rovatok