Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legidiótább futballsérülései

2009. július 17., péntek 23:02

A liverpooli Fabio Aurelio sérülése (a balhátvéd 9 éves kisfiával focizott, amikor kifordult a térde) után összeszedtük a futballtörténelem leghíresebb vagy legviccesebb eseteit, amikor a labdarúgók a pályán kívül szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket. Jön a gyilkos távkapcsoló, a veszélyes gólöröm, az arcszesz, a romlott sör, a különböző állatbalesetek és az Iron Maiden.

Futballozni nemcsak a pályán sérülésveszélyes, Rio Ferdinandnak például a dohányzóasztalára kényelmesen feltett lába sérült meg egy maratoni Playstation-csata során. A manchesteri középhátvéd két válogatott csapattársához csatlakozott a kanapén megsérültek listáján, a kapus David James a távkapcsolóért nyúlva húzta meg a derekát, emiatt volt kénytelen heteket kihagyni.

David Seaman sem járt sokkal jobban, ő a földre ejtett távirányító után tápászkodott fel olyan szerencsétlenül, hogy térdsérülése miatt három hónapot ki kellett hagynia. Aztán másik kettőt, miután kézzel próbált megfogni egy halat, és kiakadt a válla.

A szintén angol Darius Vassel úgy találta, a lábkörme alatt nőtt vízhólyag eltávolításához egy fúrógép a legmegfelelőbb eszköz, a műtétet sikeresen végre is hajtotta, de a seb elfertőződött, négy hónapig gondolkodhatott otthon. A 172 cm magas Alan Wright esete szintén egyedülálló, az Aston Villa játékosa akkor szenvedett térdszalaghúzódást, amikor megpróbálta elérni vadonatúj Ferrarija gázpedálját. Gyorsan felépült, és az angol újságok tapsvihara közepette egy 416-os Rovert vásárolt.

A gólöröm közben megsérültek közül kiemelkedik Martin Palermo, akire a Villarreal őrjöngő szurkolói rádöntöttek egy faldarabot 2000-ben, de az egyiptomi Zaki esete is hasonló: ő egyszerre ugrott a gólszerző nyakába egy társsal, és sikerült úgy összefejelniük, hogy varrni kellett a sebét.

Király Gábor a Hertha kispadján ülve szerzett izomszakadást egy Hannover ellen szerzett berlini gólt ünnepelve. Ide sorolható a török Volcan Demirel esete is, a Fenerbahce kapusa egy Galatasaray elleni győztes meccs után szakította szét a vállát, amikor a mezét akarta a lelátóra dobni.

A kapusokat valamiért jobban sújtja a balsors a mezőnyjátékosoknál. Szintén autós sérülést szenvedett az amerikai Kasey Keller, aki a csomagtartóból rángatta kifele a golfütőit, ami olyan jól sikerült, hogy két fogát is kiverte. Santiago Canizares is egy butaság miatt hagyta ki a 2002-es vb-t: a spanyol kapus az arcszeszét ejtette a fürdőszobában a lábára.

1975-ben a manchesteri Alex Stepney úgy üvöltött a védőivel, hogy kiakadt az állkapcsa, a 70-es világbajnokságon pedig Gordon Banks szenvedett igazi angolos sérülést. A kapus azért nem védhetett az NSZK ellen, mert egyes vélemények szerint romlott, mások szerint töménytelen mennyiségű sört ivott előző este.

Az észt Mart Poom a Sunderland komplett felkészülését kénytelen volt kihagyni, miután egy Iron Maiden és Barátaik elleni bemutatómeccsen a rockerek ágyékon rúgták. Carlos Roát, az argentin kapust üldözte a szerencsétlenség, a sérüléséből felépült játékos egy afrikai túrán maláriás lett, majd az ezredfordulóhoz közeledve egy vallási szekta szippantotta be, amely a világvégét látta közeledni a 2000-es évvel, végül hererákja miatt 2005-ben vonult vissza.

Az állatok sem kímélték a sportolókat: Darren Bernard kiskutyája pisitócsájában elcsúszva törte össze magát, a dél-afrikai Kaiser Chiefs játékosát, Rowen Fernandezt pedig a háziállatként tartott puffogó viperája marta meg. A norvég válogatott Svein Grondalen 1970-ben egy sérüléséből felépülve kocogni indult, amikor egy jávorszarvas felöklelte.

Melyik a legidiótább?

  • 562
    Chic Brodie
  • 561
    Darius Vassel
  • 198
    Santiago Canizares
  • 183
    Rio Ferdinand
  • 159
    David Seaman
  • 85
    Carlos Roa
  • 63
    Martin Palermo
  • 59
    Volkan Demirel

Végül a kutyás esetek győztese Chic Brodie, aki a világ legvidámabb, ugyanakkor egészen biztosan legszerencsétlenebb labdarúgója volt. A skót kapussal rengeteg dolog történt pályafutása során, hol összedöntött egy kaput (két játékostársa sérült meg), hol taxijával belerongyolt Geoff Hurst Jaguárjába, de mind közül a legemlékezetesebb esete az 1970-ben a pályára berohanó kutya volt, amely a lehajoló Brodie-nak rohanva eltörte a kapus térdét. Chic Brodie kalandos életéről ebben a blogposztban olvashat bővebben.

Rovatok