Index Vakbarát Hírportál

Petárdákkal lőtték a román drukkereket

2009. július 23., csütörtök 20:13 | aznap frissítve

Az Újpest–Steaua Európa Liga-mérkőzés békésen kezdődött, a románokat nem támadták meg, öt magyar szurkolót előállítottak. A félidőben petárdákkal kezdték lőni a románokat. A második félidő késve kezdődött, az ellenfél vezetést szerzett, az első gól szerzőjét, a magyar nemzetiségű Székelyt hazaárulózta az újpesti tábor. A Steaua 2-1-re nyert, továbbjutott. A botrány a lefújás után folytatódott.

A félidőig nyugodt volt az újpesti EL-visszavágó, akkor azonban elszabadultak az indulatok. A mérkőzés kis híján félbeszakadt, amikor a lila-fehér drukkerek petárdákkal és görögtüzekkel kezdték dobálni a vendégszurkolókat, akiket a rendőrök is lefújtak könnygázzal.

Már délután négy órától folyamatosan rendőrök járőröztek az Újpest stadionjánál, a Steaua szurkolói jó két órával a meccs kezdése előtt megérkeztek.

A két csapat az Európa Liga selejtezőjében találkozott egymással a múlt héten, de a meccs nem a 2-0-s román győzelem, hanem egy gyalázkodó transzparens miatt maradt emlékezetes. A kiállított Korcsmár Zsoltot meg is dobálták, amikor elhagyta a játékteret. Volt dobálás is, az UEFA mindkét csapat ellen fegyelmi eljárást indított. A románokat 50 ezer euróra büntették az incidensek miatt.

A fokozott rendőri jelentétet a magyar szurkolók bosszúfogadalma is indokolta. A Steaua játékosainak szállodájában bombariadó volt szerda este, négy órán át nem aludhattak.

A rendőrök a találkozó előtt öt magyar drukkert előállítottak, mert a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket találtak náluk. A két szurkolótábort tudatosan szétválasztották egymástól, a román szektorok mellett kettõt is kiürítettek a stadionban.

A meccs békésen – majdnem tízezer néző előtt – kezdődött, a drukkerek cigányozással, “büdös románozással” és pár petárdával indítottak.

A félidőben kitört a botrány, akkor a román szektort helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a magyarok petárdákkal, füstbombákkal kezdték lőni – többen megsérültek –, a rendőrök ezt nem tudták megakadályozni. A románok kitörtek a szektorukból, a rendőrök megfékezték őket, a meccs 20 perc kényszerszünet után, gól nélkül folytatódott.

A második félidő elején egy felirattal is üzentek a magyarok a románoknak. "Honnan tudod, hogy cigány vagy? Románul beszélsz."

A Steaua a félidő közepén megszerezte a vezetést – ezzel bebiztosította továbbjutását –, a magyar nemzetiségű gólszerzőt, Székely heves hazaárulózással büntette a hazai tábor. A románok hamar megduplázták előnyüket, de kisvártatva megszületett az Újpest szépítő gólja is. A végeredmény maradt a 2-1, a bukaresti csapat simán, 4-1-es összesítéssel továbbjutott.

A meccs lefújása után néhány perccel a távozó nézők egy része minden előjel nélkül lerohant a B szektor lépcsőjén, kidöntötte az ott felállított korlátot, hogy így jusson a stadiont elhagyó vendégszurkolók közelébe. A rendőri alakulatok felsorakoztak velük szemben, megpróbálták visszaszorítani őket. A rendőrök felé görögtüzek, lécdarabok, szotyis zacskók, poharak repültek, ők könnygázzal szorították hátra a megvadult fanatikusokat. Néhány perc alatt hátraszorították a drukkereket a kijáratig, majd a rendfenntartó alakulatok két helyen is lezárták a kivezető utat, míg a nézők a csapat műfüves pályáján keresztül elhagyták a stadiont.

Az összecsapások helyszíni tudósítónk szerint az utcán is folytatódtak.

Rovatok