Index Vakbarát Hírportál

Székely, te hazaáruló!

2009. július 23., csütörtök 23:34 | aznap frissítve

Percekig nem kezdődhetett el az Újpest–Steaua Európa-liga-selejtező visszavágóján a második félidő, mert a hazai és a román nézők is botrányt akartak okozni. Megtehették, a nagyon nagy számban jelen lévő rendőrök asszisztáltak hozzá. A meccs után a stadion környékén utcai harcok alakultak ki a szurkolók és a rendőrök között.

Példátlanul erős kordonnal, lezárt Megyeri úttal és széles biztonsági sávval készült a rendőrség az Újpest–Steaua EL-meccsre. Az első találkozó utózöngéi – a sértő román transzparens keltette hisztéria – és az amúgy is indokolt elővigyázatosság okán ez érthető volt.

A kapuk mögött fáklyák is lobbantak

Az elejétől szálltak a petárdák

A meccs a lelátókon úgy kezdődött, ahogy várható volt, a Himnusz és a székely himnusz eléneklése után az újpestiek ultrái – a kapu mögötti népes kemény mag – a magyar pályákon egyébként is megszokott szarromániázással és cigányozással hangolt. Ezen kívül azonban nem tűnt különösebben feszültnek a légkör.

A pályán viszont határozottabb, szervezettebb és jobb is volt a vártnál az Újpest, a Steaua többször percekre beszorult a kapuja elé.

Aztán a nézőtérről is érkezett meglepetés, a román táborhoz legközelebbi (a hazai kemény magtól szintén távoli) lelátórészen robbantak az első petárdák, görögtüzek, és szálltak is a bukarestiek felé, a szektoruk széléig értek. Aztán a hazai kapu mögöttiek is beindultak, saját kapusuk, Balajcza felé dobtak több görögtüzet. A kapu mögött fáklyák is lobbantak, de ezek legfeljebb látványosak voltak, zavaróak nem. Meglepő volt mindez a sokat emlegetett bukaresti meccshez képest: egy hete a húszezer nézőre alig jutott néhány hasonló pirotechnikai eszköz.

Székely himnusz után buzi Székely

A mérkőzés a szünet felé lanyhult, a szünet előtt az okozott felhördülést, hogy a vendégek egyik jobboldali játékosa nézeteltérésbe került a magyar kispaddal, és hevesen gesztikulált az újpestiek felé. Hamar kiderült, a Steaua magyar játékosáról, Székely Jánosról volt szó. A nemrég még a székely himnuszt éneklő főtribün hozzá közeli részén felszólalt a "Buzi Székely, Buzi Székely" rigmus. A magyar játékos kiakadt, a levonuláskor is látványosan dühös volt.

A szünetben az unatkozó újpestiek kis híján félbeszakították a meccset. A B lelátó azon részéről, ahonnan az első petárdák szálltak, sorozatban szálltak a rakéták a bukarestiekre. Már az is furcsa volt, hogyan juthatott be ennyi eszköz a stadionba. Az azonban még váratlanabb, hogy a hazaiaktól alig méterekre álló biztonságiak és rendőrök tétlenül figyelték a fejük felett elszálló petárdákat. Perceken keresztül zajlott ez így, a rendőrök semmit sem reagáltak, a túloldali lelátóról úgy tűnt, nem próbálják megakadályozni a dobálózást.

Végül rendet tettek

A románok végül megelégelték, hogy vagy a tizedik lövedék érkezett a szektorukba, és az annak közepén lévő egyik kerítést elkezdték bontani, majd át is jutottak rajta. Igaz, ekkor is tíz méterekre voltak a legközelebbi biztonságiaktól és rendőröktől, illetve még távolabb a hazaiaktól. A rendőrök léptek, a szektor széléről lekönnygázazták a vendégeket. Még ezután sem nyugodtak le a kedélyek, a hazaiak nyugodtan dobálhatták a pirót, a románokat hagyták dühöngeni.

Jegyzőkönyv

Újpest FC–Steaua Bucuresti 1-2 (0-0)
Budapest, Megyeri út, 9678 néző, vezette: Andre Mariner (angol)
Újpest FC: Balajcza – Vermes, Lambulics, Vaskó, Duduics, Tisza, Sándor, Stokes, Pollák (Tóth N. 67.), Rajczi, Kabát (Foxi 66.). Vezetőedző: William McStay.
Steaua: Tatarusanu – Golanski, Goian, Baciu, Marin, Székely, Bicfalvi (Onicas, 46.), Toja (Ionescu 83.), Nicolita (Grzelak 66.), Stancu, Surdu. Vezetőedző: Cristiano Bergoldi.
Gólszerző: Vaskó (82.), ill. Székely (58.), Grzelak (66.).
Továbbjutott: a Steaua 4-1-es összesítéssel.

Időközben egyre több lett a rendőr a szekor szélein, és percek múlva helyreállt a rend. A rendőrök ekkortól álltak csak közvetlenül a vendégszektor szélére, és a meccs végéig ott is maradtak.

Hogy került be a pirotechnika?

Honnan tudod, hogy cigány vagy?

A meccsnek ekkor már percek óta újra mennie kellett volna, ehelyett a játékvezető visszaküldte a csapatokat az öltözőbe. Aztán folytatódott a játék, és kiderült, az Újpestet fogta meg jobban a várakozás: egy kipattanóból a felpaprikázott Székely szerezte meg a vezetést és gyakorlatilag a továbbjutást is a Steauának. A hazai szurkolótábor hevesen reagált a gólszerző kilére: hangosan szólt a "Hazaáruló, hazaáruló!" kórus.

Büszke vagyok játékosaimra

William McStay, az Újpest FC vezetőedzője: "Az első félidőben a játékosaim megtették azt, amit kértem tőlük, tartották a labdát. Sikerült bátran játszani, problémát is okoznunk a Steauának, félelmet láttam ellenfelünk arcán. A második félidő is egész jól kezdődött, de sajnos a bekapott gól megzavart minket, ez a pillanat meg is változtatta a mérkőzés menetét. Büszke vagyok a játékosaimra, különösen az utolsó húsz percben mutatott játék miatt."

Cristiano Bergodi, a Steaua Bucuresti vezetőedzője: "Elértük azt, amit a sorsolás után akartunk, azaz a továbbjutást. Úgy érzem, a két mérkőzés alapján ezt teljesen megérdemeltük. Az első félidő kiegyensúlyozott volt, de a második félidőben eldöntöttük az összecsapást, az Újpest csak az utolsó húsz percben, Foxi beállását követően tudott veszélyes támadásokat vezetni. Sajnos a mérkőzés nem csak a futballról szólt, de a csúszás nem befolyásolta a játékunkat. Ugyanakkor úgy érzem, nem történtek annyira súlyos dolgok a lelátón."

A második félidőben a hazaiak válaszoltak az első meccs otromba román üzenetére, magyarul: "A magyar édesanyák a a világ legszebb aszonnyai/Oly gyönyörűek, melyről, ti álmodni sem mertek/A leendő királyaitok". Ezt néhány perccel később megtoldották egy újabb üzenettel: "Honnan tudod, hogy cigány vagy?/Románul beszélsz".

A Steaua újabb góllal biztosította be a győzelmét, miközben az Újpest játéka Foxi beállásával megélénkült, a csapat a szépítésig jutott, 1-2.

A végére is maradt botrány

A távozáskor újabb problémák adódtak, ezúttal a magyar drukkerek és a rendőrök között. A román drukkerek miatti elővigyázatosságból a majdnem tízezer néző kilencven százalékát a szűk Mildenberger utcán engedték ki. Az ekkor is határozatlan, láthatóan zavarban lévő és riadt tekintetű rendfenntartók a dühös és a látványuktól még inkább megvaduló megszurkolók közé szorultak és csak a környező utcákon át zajló kergetőzéssel és könnygázazással tudták feloszlatni a tömeget. A határozatlan rendőri fellépésnek volt köszönhető, hogy a feléjük szálló üvegek és dobozok közül több a mögöttük érkező embereket találta el, így egy alig tízéves kislány is megsérült.

Az Újpest kiesett, és könnyen előfordulhat, hogy a történtek miatt a következő európai kupameccsét zárt kapuk mögött kényszerül lejátszani. Ahogy két hét múlva Bp. Honvéd is fogja a török Fenerbahce ellen.

EL-selejtezők, 2. forduló, visszavágók

SZOMBATHELYI HALADÁS-IF Elfsborg (svéd) 0-0
Tj.: az Elfsborg 3-0-s összesítéssel

Olimpi Rustavi (grúz)-Legia Warszawa (lengyel) 0-1 (0-1)
Továbbjutott: a Legia Warszawa kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel

Dinamo Tbliszi (grúz)-Liepajas Metalurgs (lett) 3-1 (1-0)
Tj.: a Dinamo Tbiliszi 4-3-as összesítéssel

Qarabag Agdam Baku (azeri)-Rosenborg (norvég) 1-0 (1-0)
Tj.: a Qarabag Agdam Baku 1-0-s összesítéssel

OFK Petrovac (montenegrói)-Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) 3-1 (1-1, 2-1, 3-1)
Tj.: az OFK Petrovac 4-3-as összesítéssel, hosszabbítás után

RIPA Minszk (fehérorosz)-Metalurg Donyeck (ukrán) 1-2 (1-1)
Tj.: a Metalurg Donyeck kettős győzelemmel 5-1-es összesítéssel

Rabotnicki Szkopje (macedón)-Crusaders Belfast (északír) 4-2 (2-0)
Tj.: a Rabotnicki Szkopje 5-3-as összesítéssel

FC Valletta (máltai)-St Patrick,s Athletic (ír) 0-1 (0-0)
Tj.: a St Patrick,s Athletic 2-1-es összesítéssel

FC Lahti (finn)-ND Gorica (szlovén) 2-0 (0-0)
Tj.: az FC Lahti 2-1-es összesítéssel

Gandsassar Kapan (örmény)-NAC Breda (holland) 0-2 (0-2)
Tj.: a NAC Breda kettős győzelemmel, 8-0-s összesítéssel

Flora Tallinn (észt)-Bröndby (dán) 1-4 (0-3)
Tj.: a Bröndby 4-2-es összesítéssel

AC Juvenes-Dogana (San Marinó-i)-Polonia Warszava (lengyel) 0-1 (0-1)
Tj.: a Polonia Warszava kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel

HJK Helsinki (finn)-Vetra Vilnius (litván) 1-3 (1-2)
Tj.: a Vetra Vilnius 3-2-es összesítéssel

FC Dinaburg (lett)-Bnei Yehuda Tel Aviv (izraeli) 0-1 (0-1)
Tj.: a Bnei Yehuda Tel Aviv kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel

FBK Kaunas (litván)-FK Szevojno (szerb) 1-1 (0-0)
Tj.: az FK Szevojno 1-1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal

Dacia Chisinau (moldovai)-MSK Zilina (szlovák) 0-1 (0-0)
Tj.: az MSK Zilina kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel

FC Santa Coloma (andorrai)-FC Basel (svájci) 1-4 (1-3)
Tj.: az FC Basel kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel

Randers FC (dán)-Suduva Marijampole (litván) 1-1 (1-0)
Tj.: a Randers 2-1-es összesítéssel

Slaven Koprivnica (horvát)-Milano Kumanovo (macedón) 8-2 (2-0)
Tj.: Slaven Koprivnica kettős győzelemmel, 12-2-es összesítéssel

Tromsö IL (norvég)-Dinamo Minszk (fehérorosz) 4-1 (1-0)
Tj.: a Tromsö IL 4-1-es összesítéssel

AE Larissza (görög)-KR Reykjavik (izlandi) 1-1 (1-0)
Tj.: a KR Reykjavik 3-1-es összesítéssel

Iskra-Stali Ribnita (moldovai)-Cerno More (bolgár) 0-3 (0-1)
Tj.: a Cerno More kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel

Maccabi Netanya (izraeli)-Sliema Wanderers (máltai) 3-0 (0-0)
Tj.: a Maccabi Netanya 3-0-ás összesítéssel

FC Vaduz (liechtensteini)-FC Falkirk (skót) 2-0 (1-0, 1-0, 2-0)
Tj.: az FC Vaduz 2-1-es összesítéssel, hosszabbítás után

Spartak Trnava (szlovák)-FK Sarajevo (bosnyák) 1-1 (1-0)
Tj.: az FK Sarajevo 2-1-es összesítéssel

HB Tórshavn (feröer-szigeteki)-Omonia Nicosia (ciprusi) 1-4 (0-1)
Tj.: az Omonia Nicosia kettős győzelemmel, 8-1-es összesítéssel

KAA Gent (belga)-Naftan (fehérorosz) 1-0 (0-0)
Tj.: a KAA Gent 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal

Derry City (északír)-Skonto Riga (lett) 1-0 (0-0)
Tj.: a Derry City 2-1-es összesítéssel

Galatasaray (török)-Tobyl Qostanai (kazah) 2-0 (0-0)
Tj.: a Galatasaray 3-1-es összesítéssel

Siroki Brijeg (bosnyák)-Sturm Graz (osztrák) 1-1 (0-1)
Tj.: a Sturm Graz 3-2-es összesítéssel

Vllaznia Shkoder (albán)-Rapid Wien (osztrák) 0-3 (0-0)
Tj.: a Rapid Wien kettős győzelemmel, 8-0-s összesítéssel

Slavija Sarajevo (bosnyák)-Aalborg BK (dán) 3-1 (1-0)
Tj.: a Slavija Sarajevo 3-1-es összesítéssel

Rovatok