Index Vakbarát Hírportál

Levszki Szófia-Debrecen a BL-csoportkörért

2009. augusztus 7., péntek 12:25 | aznap frissítve

A bolgár Levszki Szofiát kapta a Debrecen labdarúgócsapata a BL utolsó selejtező körében. A bolgár bajnok nem tűnik verhetetlennek, eddig egyszer találkozott magyar csapattal, 1992-ben, a Fradi kettős győzelemmel jutott tovább.

A Debrecen a svéd bajnok Kalmar és az észt Levadia Tallin kiverése után a Bajnokok Ligája főtáblára jutásért a Levszki Szofiával találkozik. Az első meccset idegenben játssza a magyar bajnok.

Az már a sorsolás előtt tudott volt, hogy ellenfele szintén egy bajnok lesz, a görög Olympiakosz, a dán FC Köbenhavn, a svájci FC Zürich, a bolgár Levszki Szófia, az izraeli Maccabi Haifa közül kerül ki.

A debreceniek a sorsolás előtt úgy nyilatkoztak, leginkább a görögöket szeretnék elkerülni az augusztusban esedékes összecsapásokon. Ez sikerült, a görögöket húzták ki elsőként, nem nekik.

A magyar csapat az utolsó párba maradt, így csak azt kellett eldönteni, ki lesz a pályaválasztó. A szerencse itt is kedvezett. Az első meccset augusztus 19-én, szerdán 20 óra 45 perckor rendezik Bulgáriában, a visszavágóra pedig augusztus 25-én, kedden szintén 20.45-kor kerül sor a Puskás Ferenc Stadionban.

A Levszkit 1926-ban alapították, 26-szor nyerte meg a bolgár bajnokságot és a kupát is. A nemzetközi kupában egyszer találkozott magyar együtessel, a KEK-ben a Fererncváros kettős győzelemmel jutott tovább 1992-ben.

Eddig egyszer, 2006 őszén jutott a BL csoportkörébe, onnan azonban egy rúgott góllal és nulla ponttal esett ki a Barcelona, a Chelsea és a Bréma mellől.

Herczeg: Nem lehet rossz csapat

"A Levszkiről egyelőre annyi információm van, hogy a legpatinásabb bolgár együttes, és emlékszem, hogy 2006-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt. Nyilvánvalóan ennek köszönhetően foglal el sokkal előkelőbb helyet az UEFA rangsorában, míg mi csak a moldáv bajnokot előztük meg a bajnokok ágán állva maradt tíz csapat közül. A Levszki már csak azért sem lehet rossz csapat, mert idáig eljutott. Megpróbálunk sok-sok információt beszerezni, és nagy várakozásokkal tekintünk a páros csata elé. A Kalmar ellen itthon kezdünk, a Levadia ellen pedig idegenben, és mindkettő jól sült el, szerencsére. Azt csak az égiek tudják, mi a jó. Engem nem izgat ez a kérdés, számomra az a lényeg, hogy becsületesen felkészüljünk, s hogy ez mire lesz elég, az majd pályán kiderül” - nyilatkozta az MTI-nek Herczeg András a Debrecen klubmenedzsere.

A nem bajnokok körében a francia Lyon a Juhász Rolanddal felálló Anderlechtel játszik, míg a selejtező rangadóján a Celtic az Arsenallal csap össze. Szintén nagy harc várható a Sporting-Fiorentina találkozón.

A Timisoara-Stuttgart meccsnek egyértelműen a német csapat az esélyese, míg a Panathinaikosz-Atletico Madrid sanszait nehéz megtippelni.

BL-sorsolás

Bajnokok ága:
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Olympiakosz (görög)
Salzburg (osztrák)–Maccabi Haifa (izraeli)
Ventspils (lett)–FC Zürich (svájci)
FC Köbenhavn (dán)–APOEL Nicosia (ciprusi)
Levszki Szófia (bolgár)–Debrecen (magyar)

Nem bajnokok ága:
Lyon (francia)–Anderlecht (belga)

Celtic (skót)–Arsenal (angol)
FC Timisoara (román)–VfB Stuttgart (német)
Sporting CP (portugál)–Fiorentina (olasz)
Panathinaikosz (görög)–Atlético Madrid (spanyol).


Rovatok