Index Vakbarát Hírportál

28 év után verheti Magyarország Romániát

2009. augusztus 12., szerda 12:11

A Marian Cozma emlékére rendezett barátságos mérkőzésen a magyar válogatott fiatal, rutintalan román csapattal találkozik a Puskás Ferenc Stadionban. A magyarok a legerősebb összeállításukban kezdhetnek, Erwin Koeman keretében több visszahívott játékos is szerepel. 1981 után újra legyőzhetjük Romániát.

Kedd délután már a teljes keretnek tartott edzést Erwin Koeman, a magyar válogatottnak nincs sérültje, a legerősebb összeállításában kezdheti a Románia elleni barátságos mérkőzést. A meggyilkolt veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma emlékére rendezett összecsapáson a magyarok a szeptemberi selejtezőkre készülnek, míg a románoknak már alig van esélyük a továbbjutásra csoportjukból.

Magyarország–Románia

Augusztus 12., szerda, 20h.
Puskás Ferenc Stadion
TV: Sport TV

A románok nem a legerősebb csapatukkal jönnek, a második hivatalos mérkőzésére készülő Razvan Lucascu három újoncot nevezett, de az egész keret meglehetősen rutintalan. A legnagyobb név Adrian Mutu távolmaradásával az Inter védője, Christian Chivu, rajta kívül a Bundesligából és olasz középcsapatokból érkeztek játékosok az UEFA ranglistáján 8. helyen álló román csapathoz.

Erwin Koeman eddig keveset variált kezdőcsapatán, általában a barátságos meccseken is ugyanazt a formációt játszatta, mint a selejtezőkön. A Románia elleni mérkőzésen két fontos kérdésre kereshet választ Koeman: Juhász mellett kipróbálhatja a védelem közepén Gyepes Gábort, és a csapat nélkül maradt Szélesi Zoltán helyetteseként állíthat be valakit.

Magyar–román örökmérleg

(Magyarország szempontjából)
18 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség (43-18)
Legutóbb: Magyarország-Románia 0-2 (2001.09.05)

Mindkét kapitány szoros mérkőzést vár, a románok magabiztosak, de elismerik, a jelenlegi magyar válogatott előrébb jár a csapatépítésben, mint ők. Rá is fér a magyarokra a sikerélmény, Romániát utoljára 1981-ben győztük le (világbajnoki selejtezőn, 1-0-ra), a két válogatott legutóbbi budapesti mérkőzését 2001-ben simán hozták a románok, és két évvel korábban, Eb-selejtezőn is csak egy döntetlen jött össze (1-1).

Erwin Koeman csapatának most valóban esélye van elkapni a románokat, a magyarok lendületben vannak, és a holland kapitány alatt elért eredmények miatt a játékosok önbizalmával sincs gond. A román futball ugyan minden szinten a magyar előtt jár, de hazai pályán szerda este a magyar lesz a mérkőzés esélyese.

A magyar válogatott lehetséges kezdőcsapata

Babos Gábor – Bodnár László, Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Bodor Boldizsár – Vadócz Krisztián, Dárdai Pál – Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs – Torghelle Sándor

Koeman az utolsó taktikai értekezleten felhívta a figyelmet a labdabirtoklás fontosságára, pontos passzokat, határozott játékot kért csapatától, amelynek csak egy rendes edzést tudott tartani Telkiben. A kapitány elmondta, fontos, hogy örömet okozzanak a szurkolóknak, de a legfontosabb, hogy a csapat jól felkészüljön a szeptember 5-én és 9-én esedékes világbajnoki seletjezőkre.

Rovatok