Index Vakbarát Hírportál

A Debrecen egy lépésre a történelemtől

2009. augusztus 25., kedd 12:06

Esélyesként kell megtennie az utolsó lépést a Bajnokok Ligája csoportköréért a Debrecennek kedd este a Levszki Szófia ellen. A visszavágó 2-1-ről indul, ennek ellenére a debreceniek nem gondolják, hogy máris elérték a klubtörténet legnagyobb sikerét. A BL-csoportkörbe a Ferencváros után második magyar csapatként kerülhet a DVSC, amely tíz éve kezdődött európai kupaszereplését koronázhatná meg ezzel.

A Debreceni VSC kedd este a Bajnokok Ligája főtáblájáért játszik a Népstadionban a bolgár Levszki Szófiával. Tizennégy évvel a Ferencváros sikere után második magyar csapatként szerepelhet a sorozat főtábláján, hosszú idő után először van hazai klubnak egyáltalán reális esélye erre. A playoffnak hívott utolsó selejtezőkör első meccsén ugyanis kisebb meglepetésre 2-1-re győzött a magyar bajnok, így még 1-0-s vereséggel is elérheti története legnagyobb sikerét.

A várható kezdőcsapatok

Debreceni VSC: Polekszics - Bodnár, Mészáros N., Komlósi, Leandro - Szakály P., Varga J., Ramos, Czvitkovics - Coulibaly, Rudolf, vezetőedző: Herczeg András

Levszki Szófia: Petkov - Minev, Topuzakov, Rabeh, Lúcio - Jovov, Bardon, Szarmov, Zé Soares - Ortega, Hrisztov, vezetőedző: Ratko Dostanić

A sikeren túl hatalmas összegért is játszanak a csapatok, hiszen 7,1 millió euró, azaz kétmilliárd forint jár alapból a BL-főtáblás szereplésért ,és az összeg a szerzett pontok, illetve a lőtt gólok függvényében még nőhet is. Ez a klub többéves költségvetését teszi ki. Ha a Debrecen a várakozások ellenére elbukná a továbbjutást, őszi nemzetközi szereplése akkor is biztosított: az Európa Liga főtáblájára kerül, így legalább 900 millió forintot kasszírozhat.

„Nagyon jó érzés, hogy az egész ország támogatását élvezzük” – mondta a hétfő esti sajtótájékoztatón Herczeg András, a most már a párharc esélyesének számító DVSC klubmenedzsere. Egészen más meccsre számít, mint a szófiai volt, és elárulta, játékosait nem kellett pszichésen felkészíteni, mert mindenki pontosan tudja, hogy még nem érték el céljukat. Herczeg azt mondta, magabiztosan várják a meccset, de még nem dőlhetnek hátra.

A másik oldalon Ratko Dosztanics edző szerint a Levszki futballistái tanultak az első meccs hibáiból, és nem játszhatnak még egyszer olyan rosszul, mint múlt szerdán. A szerb tréner azt mondta, csapata megmutatja, hogy képes magas színvonalon játszani, míg a Debrecen az első mérkőzésen már mindent kiadott magából.

A DVSC összeállítása két helyen tér el a megszokottól: a csapatkapitány Kiss Zoltán eltiltás miatt nem léphet pályára, a középhátvéd Máté Péter pedig térdsérülése miatt bevethetetlen. A csapatkapitány Leandro lesz, a védelem közepén Komlósi Ádám szerepel, a középpályán a hondurasi Ramos játszhat.

A bolgároknál a legfontosabb változás az lesz, hogy az ittas vezetése miatt a keretből kitett marokkói Rabehet a vészhelyzetre való tekintettel visszafogadták, a védelem közepén ő kezd.

A 20.45-kor a Népstadionban várhatóan telt ház, 32 ezer néző előtt kezdődő meccset a dán Claus Bo Larsen vezeti, a tévénézőknek a TV2-re kell kapcsolniuk.

Eddig egyedüli magyarként a Ferencváros szerepelhetett a BL csoportkörében: a zöld-fehérek 1995-ben jóval rövidebb úton, de nehezebb ellenféllel szemben értek el eddig. A Novák Dezső edzette csapatot az Anderlechttel sorsolták össze: a belga bajnok az első három BL-kiírás közül kettőben elérte a főtáblát. A Fradi ellen is a brüsszeliek voltak esélyesek, de a friss igazolás Zoran Kuntics góljával a magyar csapat idegenben nyert, a visszavágón pedig már elég volt az 1-1 a csoportkörhöz.

Ahol a legerősebb négyesbe került, a szintén selejtezős Grasshoppers mellett a Real Madridot és a címvédő Ajaxot kapta. Lisztesék szenzációs, 3-0-s zürichi győzelemmel kezdtek, de a két továbbjutó helyre nem volt esélyük.

A Debrecen a Fradi BL-szereplése idején még nem is lépett ki az európai kupákba (ha a korábbi Intertotó-indulásokat nem vesszük), a jég éppen tíz éve tört meg először. Első UEFA-kupa-indulásakor a Wolfsburg ellen ugyan esélytelen volt a csapat (0-2, 2-1), de a párharc közvetítéséért jelentős összeget kasszírozott. Két évvel később szintén ebben a sorozatban az első fordulóban a Girondins Bordeaux ellen Bernáthék közel álltak a szenzációhoz: az 5-1-re elveszített első meccs után Debrecenben 3-0-ra vezettek, ekkor azonban a portugál Pauleta szépített, a vége 3-1 és kiesés lett.

Az UEFA-kupa 2003/2004-es kiírásában máig utolsó csapatként megérte a kupatavaszt a DVSC. A selejtezőben a litván Ekranast csak ezüstgóllal verte ki Szentes Lázár csapata, de a horvát Vartekset kettős győzelemmel búcsúztatta (3-2, 3-1), a PAOK Szaloniki ellen pedig két döntetlen is elég volt (1-1 idegenben, 0-0). Februárban következett a BL-ből érkezett Bruges, és a szoros kiesés (0-1, 0-0).

A DVSC 2005-ben játszott először BL-selejtezőt, és rögtön hihetetlen 3-0, 5-0-lal lépett túl a Hajduk Spliten. A főtábláért kettős vereség következett a Manchester Unitedtől (0-3, 0-3), és az UEFA-kupából is könnyen kiejtette a debrecenieket a Sahtar Donyeck. Azóta kevés siker jutott a csapatnak a kupákban, hiszen 2006-ban és 2007-ben sem evickélt túl a számára első selejtezőn a macedón Rabotnicski Szkopje és a svéd Elfsborg ellen. Ugyanígy nem lett sikertörténet a tavalyi UEFA-s szereplés: a kazah Karaganda szűk kiejtése után a svájci Young Boys oda-vissza nyert.

Az idei BL-indulás előtt egyértelmű volt, egyik körben sem kaphat Manchester United-szintű ellenfelet a DVSC. A sorozatot úgy alakították át, hogy a bajnokok csak egymással vívhassanak, a legjobbak pedig eleve főtáblásak. A svéd Kalmar ellen az itthoni, 2-0-s győzelem kellett a továbblépéshez, illetve a szerencse is, mivel az utolsó perceket 1-3-as állás mellett tíz emberrel kínlódta ki a Debrecen.

Következett az észt Levadia Tallinn, amely a sokkal erősebbnek tartott Wisla Krakow legyőzésével jutott tovább. A DVSC mindkét meccset 1-0-ra nyerte, az észtek azonban végig szívósak és veszélyesek voltak.

Rovatok