Index Vakbarát Hírportál

A legnyomasztóbb bukások a futballban

2009. augusztus 29., szombat 00:55

A cseh Liberec csütörtökön történelmi vereséget szenvedett, háromgólos előnyről bukott otthonában, húsz tizenegyes után az Európa Ligában. Az AS Roma saját pályáján veszítette el a BEK-döntőt, hetvenezren könnyeztek és meredtek maguk elé a stadionban. Háromszor veszített hazai pályán világbajnokság vagy Európa-bajnokság rendezője tizenegyesekkel. De melyik volt a legdrámaibb? Nagy sírások listája.

Nincs annál kegyetlenebb, ha egy csapat végig hatalmasat küzdve, a hosszabbítás utáni tizenegyesekkel hazai pályán alulmarad. Mert ez egyben azt jelzi: az utolsó pillanatig volt esélye a győzelemre, de a végén valaki nem úgy koncentrált, ahogy kellett volna. Ekkor lehet a legtöbb zokogó drukkert látni.

Pontosan úgy, mint csütörtökön késő este a csehországi Liberecben, ahol a hazai csapat idegenben - papíron - háromgólos előnyt szerzett, a román Dinamo Bukarest azonban ezt váratlanul ledolgozta.

A Dinamo hazai pályán kétgólos hárányban volt, amikor a nézők beszaladtak a pályára, a játékvezető félbeszakította a meccset, és az UEFA még egy gólt írt a Liberec neve mellé a botrány miatt.

Ha már nem zárták ki a Dinamót, mindent egy lapra tett fel a visszavágón: a román csapat a rendes játékidőben 3-0-ra győzött, a hosszabbításban nem volt gól. A nyolc értékesített cseh büntető kevés volt, mert a románok kilencet lőttek be (igaz, először ők hibáztak), és kisebb csodát végrehajtva az Európa Liga főtáblájára kerültek. Ekkora bravúr még sohasem sikerült egyetlen csapatnak sem, amióta léteznek a nemzetközi kupák, egyúttal ekkora szégyen hazai pályán játszó csapatot még nem ért.

Hamburgban májusban éltek át hasonló drámát, amikor a Werder Bremen kapusa, Timo Wiese három büntetőt is megfogott, ezzel juttatta csapatát a Német Kupa döntőjébe. A Werder meg is nyerte a finálét.

A Roma drukkerei két ilyen nyomasztó bukást is átélhettek. Az egyiket, a híresebbet még 1984-ben, a másikat idén februárban. Mindkétszer angol csapat volt az ellenfél, előbb a Liverpool, aztán az Arsenal.

Az előbbi egyértelműen azért volt emlékezetesebb, mert a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjében történt. Az olaszok 1982-ben világbajnokok voltak, Conti és Graziani ezzel a sikerrel szerette volna pályafutására feltenni a koronát. Ők ketten hagyták ki. Ráadásként arra a kapura rúgták a büntetőket, amelyik a B-közép előtt volt.

Pedig minden jól indult, mert az első lövést Nicol hibázta el, a többi liverpooli azonban belőtte, így a római Olimpiai Stadionban az angolok ünnepelhettek. Grazianit lehet, hogy Grobbelaar zavarta meg, aki saját tánccal lepte meg.

A februári bukás nyújtottabb feszültséget hordozott, mert az első öt lövés után egyaránt egy hibával döntetlen lett az állás. A döntés a nyolcadik párban született meg: Tonetto keserítette el drukkereit, miután Diaby belőtte.

Az olaszok hazai pályán, 1990-es világbajnokságon is elbúcsúztak egyszer büntetőkkel. Mindenki a döntőbe várta őket, játékuk javult is, de Caniggia egy fejessel kiegyenlítette Schillaci gólját. Az olaszok nagy rohamokat vezettek, de újabb gólt nem sikerült elérniük. A tizenegyesnél pedig négy sikeres argentin büntető mellett Donadoni valamint Serena is hibázott. A nápolyi meccsen Diego Maradona is belőtte a tizenegyesét, jóllehet pár nappal korábban gyámoltalanul lőtte a jugoszlávoknak, azt Ivkovics könnyen kifogta.

Anglia is megtapasztalhatta, milyen a hazai szentélyben elbukni. Még a régi Wembleyben mérkőztek a németekkel, és Lineker legendás mondását – a végén úgyis a németek nyernek - a saját bőrükön érezhették. A németek jutottak az 1996-os Európa-bajnokság döntőjébe. Southgate a hatodik sorozatban fölélőtt, Andy Möller pedig élt a lehetőséggel.

Az egy meccsen kihagyott büntetők örökranglistáján Hollandia igen előkelő helyet foglal el, miután a 2000-es Európa-bajnokságon ötöt hagytak ki az olaszok ellen: kettőt a rendes játékidőben, és hármat a büntető sorozatban.

A rendes játékidőben Frank de Boer és Kluivert dermesztette a narancsszínben pompázó stadiont, a ráadásban utóbbi kapufája után javított, de Boer ellenben nem. Mivel Stam és Bosvelt is kihagyta, az is belefért, hogy Maldini labdája se menjen gólba. Addig ugyanis már három olasz – di Biagio, Pessotto és Totti - értékesítette a sajátját.

Az olaszok Zambrotta 34. percbeli kiállítása után hősiesen – félve írjuk, szimpatikusan - bekkeltek, elérték céljukat, valahogy az volt mindenkinek az érzése, ezen a meccsen a hollandok csak veszíthetnek.

BEK-döntőt a Roma mellett félig hazai pályán a Barcelona is elbukott, mert Sevillában nem tudta legyűrni a román Steauát 1986-ban. Ez lett minden idők egyik legemlékezetesebb befejezése, hiszen a román Duckadam még csak gólt sem kapott. Háromszor jobbra lőtték neki, a negyediknél váltott, balra ment, és azt is megfogta.

Európa egyik legjobb és leghangosabb szurkolótábora is átélhetett ily módon a vereséget. A Newcastle a 2003-as BL-selejtezőben a szerb Partizant fogadta. Az idegenbeli győzelem után nyilván senkinek sem fordulhatott meg a fejében a kiesés, mégis ez lett a vége. Tizenegyesekkel a szerbek mentek tovább, Lothar Matthäus egyetlen komoly edzői sikere fűződik ehhez a naphoz, oda se mert nézni a lövéseknél.

A klub bálványa, az április elsején edzőnek kinevezett Alan Shearer vállalta az elsőt, és nagy erővel kilőtt a lelátón egy szurkolót. Két év múlva a Partizan saját pályáján az Artmedia ellen ugyanígy kapott ki két gól nélküli meccs után.

Magyar csapat hazai pályán nem bukott tizenegyespárbajt az utóbbi időben – idegenben többször is, a Ferencváros Splitben és Koppenhágában -, napokig kellett gondolkodnunk, hogy egy szem ilyen vereség eszünkbe jusson. Az 1990-es utánpótlás Európa-bajnokságig kellett visszamennünk.

Melyik volt a legemlékezetesebb?

  • 434
    Holland-olasz
  • 376
    Barcelona-Steaua
  • 239
    Liberec-Dinamo Bukarest
  • 147
    Német-angol
  • 140
    Roma-Liverpool
  • 81
    Olasz-argentin
  • 29
    Newcastle-Partizan
  • 28
    Roma-Arsenal
  • 18
    Hamburg-Werder

A portugálok ellen az elődöntő volt a tét, a tizennyolc éves Abel Xavier, Figo, Joao Pinto, Bento erősítette a portugálokat. Az 1-1-es meccset hosszabbítás nem követte, rögtön a büntetők jöttek, és Brassard kapussal nem bírtak a magyarok. Egyedül Halmai Gábor lőtte be, a többiek nem tudták. A portugálok második lettek ezen a tornán.

A Porto a 2007-es BL-évadban története egyik nagy csalódásán esett át, mert hazai pályán a Schalkét ugyan megverte 1-0-ra, csak egy tizenegyest lőttek be. A Porto tíz emberrel, a 86. percben szerezte meg a vezetést, de ezt a gól újabb nem követte a hosszabbításban sem.

És hogy két múlt szezonbeli bukást is említsünk, az UEFA-kupára kellett csak figyelni: a Marseille ledolgozta hazai pályán összeszedett hátrányát a Twente ellen februárban, és idegenben ment tovább. Ugyanígy alakult a dán Aalborg sorsa is. Óriási bravúrral, eltüntették kétgólos vereségüket a Manchester City ellen, de a tizenegyesekre már nem maradt erő, kettőt is kihagytak.

Rovatok