Index Vakbarát Hírportál

Dárdai: Ne görcsöljünk, az a legfontosabb

2009. szeptember 1., kedd 19:21 | aznap frissítve

A magyar válogatott 33 éves csapatkapitánya, Dárdai Pál már volt nagy lehetőség kapujában, de hat éve Eb-selejtezőn Lettországban kikapott a csapat. Szerinte a mostani gárda érettebb játékosokból áll, ez pályafutása utolsó esélye a sikerre. Bodnár hiánya miatt nem aggódik, a szerencse is kell a svédek és a portugálok elleni vb-selejtezőn.

“Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy a vb-selejtezők most kezdődnek, mert eddig azt teremtettük meg, hogy ilyen helyzetből várhassuk a hátralévő négy meccset. Azért eddig kőkeményen hajtani, gürcölni kellett. A kötelezőket hoztuk, és mivel a svédek valamint a portugálok nem, most előnyösebb helyzetben vagyunk, mint ők. Ha négy pontot szerzünk, ezt az előnyt meg is tartottuk. Én erre készülök, nagyon szépen hangzik. De a három pontra sem mondanám, hogy csak három, mert akkor egy győzelmet egy jó erőből álló csapat ellen nem értünk el” - kezdte Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya.

Dárdai szerint az lesz a legfontosabb, hogy senki se pörögje túl a meccset, ne akarjon a 40 ezer néző előtt valamilyen varázslatos passzt adni, mert esetleg a közönség ezt várja. Annak örül, hogy a nézők eufóriában várják a meccseket, és már nem lehet jegyeket kapni, mert a magyar szerinte a legjobb közönség, türelmes.

“A túlzott akarás már többször megfojtotta a magyar válogatottat, a biztos passz helyett mást választottunk, a jónál is jobbat kerestünk, mégis rossz lett belőle. Nem baj, ha kifelé nem tetszetős a játékunk, ha mégis hatékonyak vagyunk. Mert így nem fordulhat elő, hogy az ellenfél elszalad egy kontrából, mi meg nézhetünk a táblára: egy oda, és onnan megint jöhet az idegesség, a magyaros küszködés. Gellei Imre válogatottja még ennél is közelebb állt egy jó szerepléshez, mert akkor csak egy meccset kellett volna nyerni a pótselejtezőhöz, egy nappal előtte majd szétszakadtunk az erőtől, mindenki nagyon várta a meccset, szétlőttük a kaput. Rigában, a lettek ellen, mint a bivaly mentünk előre 25 percig, folyamatosan rugdostuk a szögleteket, aztán két kontra kivégzett bennünket. Hát erre mondom, csak nyugisan, nem kell görcsölni. A fegyelmezettség nagyon fontos.”

Dárdai szerint a mostani csapat jobb a 2003-ban az utolsó pillanatban elbukó válogatottnál, mert a kapu előtt jobban feltalálják magukat a játékosok. “Azt is mondhatom, hogy érettebb játékosok vannak benne” - magyarázta.

A Herthában 33 évesen is meghatározó játékos - csütörtökön bombagólt lőtt a dán Bröndbynek - úgy gondolja, halálos balesetet okozó Bodnár Lászlónak magában kell feldogoznia a történteket, senki sem adhat neki igazán jó tanácsot. “Amikor meghalt a testvérem pár éve, csak magamra számíthattam. A történteken nem lehet szépíteni. De az sem szerencsés, ha ezen csámcsognak az emberek.”

“Van védőnk elég, ha kell, hárman fogják levédekezni a meccset, és besegítünk nekik” - utalt arra, mekkora hátrány lehet a debreceni játékos kiesése.

“A Debrecen megmutatta, hogy van remény. Ebből kell nekünk is kiindulni, illetve a szerencse is mellénk állhatna, mert a dán és a svéd meccsen a sorozat kezdetén több pontot is szerezhettünk volna. De a szerencse forgandó, hátha most visszajön valami.”

Dárdai a másik meccs eredményével nem foglalkozik, csak akkor akarja megtudni, amikor már vége lesz.

Az Eindhovenben szárnyaló Dzsudzsák Balázs beszélt Bodnár Lászlóról is: "Arrafelé nagyon rosszak az utak, rengeteg kamion van, és az átalagosnál többen használnak kerékpárt. Sajnálatos Boci esete, együtt érzünk vele, segítünk, ahol csak tudunk. Szeretnénk megnyerni mindkét mérkőzést neki és a halott hozzátartozóinak is" - mondta a szélső, aki három évvel ezelőtt Aradványpusztán - szintén ezen a környéken - egy mikrobusszal ütközött, többször megpördült és árokba borult.

A védelem jobb oldalán Szélesi vagy Fehér Csaba kaphat helyet szombaton és szerdán.

Szélesi Zoltán nem érzi úgy, hogy beugró lenne a válogatottban - vasárnap értesítette őt a kapitány az edzőtáborról -, és Debrecenben már előre kikötötte, csak akkor szerződik a BL-ben érdekelt klubhoz, ha nemcsak mint jobbhátvédet, hanem mint védekező középpályást is figyelembe veszik. Vagyis nem feltétlenül Bodnár posztjára pályázott.

“Edzésben voltam, meccshiányom sincsen, mert a próbajátékok alatt azért sokszor játszottam Angliában és Belgiumban is. Egyéni edzésprogramot végeztem, amelyik nem a magyarhoz - ezzel senkit sem akarok megsérteni -, hanem a nemzetközihez hasonlít.”

Rovatok