Index Vakbarát Hírportál

A Dortmundé a világ legszebb stadionja

2009. szeptember 2., szerda 10:12

A legjobb tízbe csak egy nem európai fért be, dobogós a San Siro és az Anfield Road. Vert mezőnyben a Nou Camp és a Bernabeu, listán a Dinamo Bucuresti és a Fulham pályája is.

Melyik stadion a legszebb?

  • 898
    Camp Nou
  • 774
    Allianz Arena
  • 634
    dortmundi
  • 476
    Bernabeu
  • 464
    San Siro
  • 299
    Anfield Road
  • 166
    La Bombonera
  • 120
    Craven Cottage
  • 113
    bukaresti
  • 41
    Besiktas

A Borussia Dortmund otthona, a Signal Iduna Park a világ legszebb futballstadionja, a Times tízes listáján mindössze egy nem európai építmény van.

Az angol napilap az UEFA-tól öt csillagot kapó dortmundit a világ egyik klasszikus építményének nevezi, a hatalmas lelátók fülsiketítő erővel közvetítik a szurkolók hangját, ezt az arénát a labdarúgásnak építették. Kiemelkedően a legjobb hangulatú stadion, valamennyi jelentős európai kupadöntőt ebben kellene rendezni.

A második milánói San Siróban eláll az ember lélegzete, amikor kigyulladnak fények. A lap űrhajóhoz, a Halálcsillaghoz hasonlítja a stadiont, kialakítása miatt a legfelső szintről is mesés nézni a játékot.

A liverpooli Anfield Roadon a hangulat minden képzeletet felülmúl, a játékosok legyőzhetetlennek érzik magukat, talán ezért vertek ki az elmúlt években a BL-ből erősebbnek tartott csapatokat is, olyanokat, mint a Juventus, a Real Madrid, a Chelsea.

A negyedik a török Besiktas 32 ezres Inönü stadionja, varázslatos hely, ahol soha nem unatkoznak a szurkolók, az épület kialakítása miatt a hangulatot a pálya minden pontján jól érzékelik a játékosok. Az İnönüben volt a világ leghangosabb futballmérkőzése, egy Besiktas–Fenerbahcén a szurkolók 132 decibellel üvöltöttek.

Ha az ember új stadiont akar építeni, a lap szerint a müncheni Allianz Arénáról vegyen példát. A hatalmas, elhagyott gumiabroncshoz hasonlító épület turistalátványosság, számos kulturális rendezvénynek is helyszíne volt már, mindig a hazai csapat (Bayern München-piros, 1860 München-kék) színeiben pompázik.

A madridi Santiago Bernabeu a hatodik, a Real stadionját fejedelmi székhelyként említik: telt háznál a szurkolók olyan hangulatot teremtenek, hogy nem is lehet rosszul játszani. Háromszor volt a BEK/BL-döntő helyszíne (1957, 1969, 1980), a 2010-es finálét is itt rendezik.

Hetedik az egyetlen nem európai stadion, az argentin Estadio Alberto J. Armando, ismertebb nevén a La Bombonera (Csokoládésdoboz), ahol a Boca Juniors játszik. A pályát három oldalról hagyományos ülések veszik körül, a negyedik oldalon mintha függőleges állványzat lenne. A River Plate ellen olyan itt a hangulat, mintha "a föld szívverését" hallanák.

A nyolcadik a Dinamo Bucuresti otthona, a Stadionul Dinamo. A Times szerint remekmű, melyet még a hidegháború idején építettek, ennek ellenére maradandó alkotás.

A barcelonai Camp Nou üresen is tekintélyt parancsoló, az UEFA-nál ötcsillagos kategóriába tartozik. Európa legtöbb nézőt befogadó stadionja, melyben a legnagyobb hangorkán talán akkor volt, mikor disznófejet vágtak a Real Madridhoz igazoló Luis Figóhoz.

Meglepetésre tizedik a Fulham stadionja. Elmarad a korábban felsoroltaktól, de a Temze partján épült stadion létesítmény olyan a villákkal körülvett környéken, mintha egy másik korból maradt volna ott. A Craven Cottage otthonos és megnyugtató, éppen, mint egy pohár meleg tej lefekvéskor.

Rovatok