Index Vakbarát Hírportál

345 millió eurót forgatott a Real Madrid

2009. szeptember 2., szerda 14:27

Idén is az angol bajnokság csapatai költötték a legtöbbet az átigazolási szezonban. A kiadás-bevétel arány a Real Madrid újjáépítése miatt Spanyolországban a legrosszabb, de a Bundesligában is költöttek kevés eladás mellett. A Serie A-ból sztárok távoztak sok pénzért, de az olaszok némi kivétellel el is költötték az értük kapott összegeket.

Egész csapatnyi világsztár váltott csapatot a nyári átigazolási szezonban, ahogy általában, idén is a gazdaságilag stabil Premier League költötte a legtöbbet, de a La Liga termelte a legnagyobb mínuszt – köszönhetően elsősorban a teljesen új csapatot építő Real Madridnak. A költekezési listán a Serie A, a francia Ligue 1 és a Bundesliga következik, bár a németek egyenlege akkora mínuszt mutat, hogy másodikok a spanyolok mögött.

Az átigazolási szezon egyenlege a nagy bajnokságokban

Premier League: kiadás: 554 bevétel: 456 =  98 millió
Primera Division: kiadás: 488 bevétel: 224 = 264 millió
Serie A: kiadás: 454 bevétel: 437 = 17 millió
Ligue 1: kiadás: 253 bevétel: 203 = 50 millió
Bundesliga: kiadás: 229 bevétel: 118 = 111 millió

A spanyol bajnokság 488 millió euróért vett, 224 millióért adott el játékost, a 264 milliós különbözet elsősorban a Real Madridnak köszönhető, ahova minden csapatrészbe világsztárok érkeztek. A szezon öt legdrágább igazolásából négy Madridba költözött, Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso és Karim Benzema mellett ezúttal védőkre sem sajnálta a pénzt a természetesen új edzőt, Manuel Pellegrinit szerződtető klub.

Az első bajnoki fordulóban nyolc új játékossal felálló Madrid természetesen a legtöbbet költötte, 257 millió eurójával több mint 100 milliót vert a második Manchester Cityre, de a bevételi oldal sem maradt üres a végére, hiszen a harmadik legtöbb pénzt kereste az utolsó pillanatban eladott játékosokból. A hollandok közül Wesley Sneijder és Arjen Robben megtalálta a helyét, az Inter, illetve a Bayern München jó vásárt csináltak velük.

Az 5 legtöbbet költő csapat

Real Madrid: 257,4 millió €
Manchester City: 139,3 millió €
FC Barcelona: 113,5 millió €
Inter: 90,5 millió €
Bayern München: 74,7 millió €
 

A Real Madrid mellett a Barcelona is csaknem 92 millió eurót tapsolt el, a teljesen komplettnek tűnő csapat lebonyolította a szezon legérdekesebb cseréjét, amikor az Intertől Samuel Eto’óért és 45 millió euróért megszerezte Zlatan Ibrahimovicot. A katalánoknál annyi pénz van, hogy szórják is rendesen, az ukrán Csihrinszkij 25 millió euróba került, a brazil Keirrison pedig 15-be, miközben a fiatal védő, Martin Cacares mindössze fél millióért mehetett a Juventushoz.

Az 5 legtöbbet kereső csapat

Inter: 106 millió €
Manchester United 103,1 millió €
Real Madrid 87,5 millió €
AC Milan: 80,7 millió €
FC Porto 65,8 millió €

Furcsa, de az angol Big Four, a Nagy Négyes (MU, Arsenal, Liverpool, Chelsea) pluszban zárt, egyedül a Chelsea költött többet, mint amennyit behozott játékosai eladásából. A címvédő United elveszítette C. Ronaldót, és nem is pótolta, hiszen Michael Owen és Luis Valencia nem ugyanaz a kaliber, viszont legalább 66 millió eurós pluszban zárt. A Liverpool Xabi Alonso eladásával kaszált, de el is költötte a spanyolért kapott pénzt: érkezett - sérülten - az olasz Alberto Aquilani és a Portsmouth védője, Glen Johnson.

Az Arsenal szokásához híven alig költött, egyedül Tomas Vermaelen érkezett az Ajaxtól, Kolo Touré és Emanuel Adebayor eladásával komoly nyereséggel zárták a szezont. A Chelsea-től rengetegen távoztak, de szinte mindenki ingyen, egyedül Claudio Pizzaróért érkezett némi pénzt. Az orosz Jurij Zsirkov viszont 21,5 millió euróba került, Daniel Sturridge-ért 5,7 millió euró nevelési költséget kellett fizetni a Manchester Citynek.

Nem meglepő módon a Cityt a legtöbbet költők listájának második helyén találjuk, az említett Sturridge mellett Elanót és Evanst adták el, miközben 122 milliós deficitet termelve leigazolták Adebayort, Carlos Tevezt, Roque Santa Cruzt, Garreth Barryt és Joleon Lescottot. Az idei költekezésnek több értelme volt, mint korábban bármelyiknek, a City kiválóan kezdte a szezont, az új szerzemények jól játszanak.

A Serie A csapatai sokat költöttek, de az eladásokból közel nullászaldósra jöttek ki. Az Inter a korábban említett Ibrahimovic-Eto’o-cserén kívül is sokat költött, Diego Militóért 25, Thiago Mottáért 13,5, Sneijderért 15 millió eurót fizettek, és a Juventus sem maradt le sokkal. A torinóiak 25 milliót adtak Felipe Melóért, 24-et Diegóért, miközben a bevételi oldalon csak jóval kisebb tételek szerepeltek.

Nem meglepő, hogy a Milan óriási pluszban zárt, a nagyon komolyat gyengülő csapatnál sok pénzt kaptak Kakáért, de pótlására senkit nem igazoltak, csak Klaas-Jan Huntelaarért fizettek jelentős összeget. Meglepően sokat költött a Napoli, amely 48 millió eurós mínuszban zárt, az anyagi gondokkal küzdő Roma pedig csak egyetlen játékosért adott pénzt: Marco Mottáért 3,5 millió eurót.

A szezon öt legdrágább átigazolása

1. Cristiano Ronaldo (Manchester United-Real Madrid) 94 millió €
2. Zlatan Ibrahimovic (Inter-Barcelona) 70 millió €
3. Kaká (Milan-Real Madrid) 65 millió €
4. Xabi Alonso (Liverpool-Real Madrid) 35,4 millió €
5. Karim Benzema (Olimpique Lyon-real Madrid) 35 millió €

A cikkben található számadatok a transfermarkt.co.uk oldalról származnak

Rovatok