Index Vakbarát Hírportál

Hogyan lett eurómilliomos a Debrecen?

2009. szeptember 4., péntek 10:07

A DVSC játékoskeretének értéke akár egy gyenge BL-főtáblás szerepléssel is megduplázódhat, a klub százmilliókat kereshet, ha jól adja el játékosait. Öt év alatt eddig is kaptak 5 millió eurót, hamarosan három játékos érhet ennyit, a BL-ért hetet utalnak.

„A Debrecennek nem voltak egetrengető, országos szenzációt keltő igazolásai, de olyan labdarúgók érkeztek a csapathoz évek óta, akik megfizethetők, érkezésük nem okoz feszültséget a régiek és az újak között. Nem vágnak bele olyan játékosvásárlásba, amely az átlagnál jobban megterhelné, adósságba kergetné a klubot. Mindezek ellenére sikerült olyan labdarúgókat igazolni, akik erősségekké váltak” – az idézet a Debrecen hivatalos honlapjáról való.

A Loki játékos- és üzletpolitikája évek óta példa- és útmutató, és nem csak az elmúlt pár nap négy igazolásáért, hanem mert az elmúlt négy évben rendre jó szerződéseket kötöttek. Elég csak Rudolf Gergely vagy Mészáros Norbert ingyenes hazahozatalát említeni: előbbinek a Nancy erős volt, de kitűnő képzést kapott, utóbbi a Cottbusban védő lett, gyorsaságát ezen a poszton is tudta kamatoztatni.

Magyar viszonylatban az előrelátásukkal kitűntek – a tehetséges játékosokat magukhoz korán édesgették -, illetve a saját nevelésű játékosaikat jól és megfelelő időben értékesítették.

Nyáron érkezett Bodnár László, a napokban Szélesi Zoltán ingyen, mindkettő válogatott. Utóbbi univerzális a hazai közegben, jobbhátvéd, középső védő és védekező középpályás is lehet. Mindketten kiugrásnak szánhatják a debreceni évet, és aztán visszatérhetnek külföldre.

Feczesin Róbert az olasz Bresciából kölcsönbe jött, általában az fizeti a játékos bérét, aki kölcsönvesz, de megállapodás kérdése az ilyen ügylet. A macedón Mijadinoszkiért sem kellett fizetni a svájci Sionnak.

Laczkóért meg nem erősített hírek szerint 54 milliót fizetett a Vasasnak a DVSC, a hondurasi Luis Ramos (Nyíregyháza) vélhetően nem került ennyibe. Mivel Coulibaly a belga másodosztályból jött, érte sem fizethettek sokkal többet.

Vagyis összesen körülbelül százmillió forintba került az erősítés, ennyit nem is akart volna fizetni a klub, de a BL-részvételre még igazoltak. Biztosan ki tudnak úgy állni, hogy lesz egy BL-tizenegy, a bajnokságban egy másik játszhat. Ilyen rotációt magyar klubcsapat még sohasem alkalmazott, a Debrecen vélhetően tanult abból, hogy a román Kolozsvár, a szlovák Artmedia sem bírta a kétfrontos küzdelmet, a BL ugyanis rendesen kifacsarja a kisebb klubokat.

A Debrecen már korábban maximálisan kihasználta a piaci lehetőségeket. Mivel Magyarországon még mindig nem szokás nyilvánosságra hozni – Szima megtenné, de szerinte a magyar futballközeg még mindig nem érett erre - az átigazolási összegeket, a transfermarkt.de oldal információit használtuk fel.

A 2005-ös Hajduk-verést tökéletesen kihasználta az egyesület, több mint egymillió eurót kasszírozott, miután Kerekes Zsombor Hollandiába, Nikolov Balázs Norvégiába, Böőr Zoltán és Igor Bogdanovics pedig egyaránt Törökországba távozott.

A legnagyobb fogás egyértelműen Dzsudzsák Balázs volt – ő a klubrekorder is -, akiért kétmilliót kért a klub, de a jelenlegi becslések szerint ennek minimum a dupláját éri. A rekorder ezt megelőzően Halmosi Péter volt, akiért a skót Celtic sokallta az egymillió fontot, pedig állítólag már a meze is elkészült, de a Plymouth örömest fizetett 600 ezer eurót.

A kameruni Dorge Kouemahát 550 ezerért passzolták el a Duisburgnak, a másik afrikairól, a szenegáli Sidibéről nincsen adat, mennyiért hagyta el a várost, de gyanítható, 300 ezer eurót megért a belga St. Truidennek.

Bojan Brnovics neve mellett 400 ezer euró szerepel, ez valószínűleg nem hiteles adat, mert a Győr 100 millió forintot talán nem fizetett ki érte, de mivel fél év múlva Böőr is továbbállt, lehet, kettőjükért már nem is annyira valótlan az összeg.

A Debrecen a német honlap adatai szerint Éger Lászlóért, Bernáth Csabáért és Bajzát Péterért nem kapott pénzt, vélhetően ők csak azért kellettek, mert ingyen megvehették őket.

Az első pillanattól tudott, hogy a Debrecen mekkora pénzt (1,9 milliárd forint) kap az UEFA-tól, a tévéközvetítési jogdíjakkal is lehet kalkulálni, a jegybevétellel is. A játékosok értéke akár egy BL-meccsen is könnyen megduplázódhat, és igaz lehet ez az egész keretre.

Az eddig háromgólos Varga József - ha még két meccsen jól teljesít - akár még annyiért is elkelhet, mint Dzsudzsák (egymillió eurós ajánlata már van Temesvárról). Leandrónak is vélhetően sokkal könnyebb lesz BL-es múlttal csapatot találnia. Akár még a csapatkapitány Kiss Zoltán is elszerződhet, pedig már harmincon túl van.

A Debrecen játékoseladásai

Dzsudzsák Balázs – PSV Eindhoven (holland) – 2 millió euró (2008. január)
Halmosi Péter – Plymouth (angol) – 600 ezer euró (2007. január)
Dorge Kouemaha – Duisburg (német) – 550 ezer euró (2008. augusztus)
Böőr Zoltán – Manisaspor (török) – 500 ezer euró (2005. augusztus)
Bojan Brnovics – Győr - 400 ezer euró (2007. január)
Igor Bogdanovics – Genclerbirligi (török) – 350 ezer euró (2005. augusztus)
Kerekes Zsombor – Willem II (holland) – 200 ezer euró (2005. augusztus)
Máté Péter – Reading (angol) – 200 ezer euró (2006. augusztus)
Balogh János – Hearts (skót) – 200 ezer euró (2009. január)
Nikolov Balázs – Ham-Kam (norvég) - 125 ezer euró (2005. augusztus)

Halmosi és Kouemaha kiemelkedik a felsorolásból, mert ők karriert csináltak, előbbi 2,5 millió eurót is megért a Hull Citynek, utóbbiért a belga Bruges 1 milliót fizetett a napokban a németeknek. A többiek hazatértek, volt, aki sérülés miatt, volt, aki azért, mert nem tudta felvenni a gyorsabb ritmust.


Rovatok