Index Vakbarát Hírportál

Megint Manchesterbe megy az Arsenal

Hétvégi rangadók Európa pályáiról 1.

2009. szeptember 12., szombat 09:37

Két európai klassziscsapat is visszatér az előző fordulóban lejátszott meccse helyszínére: az Arsenal a Unitedtől kikapott Manchesterben, most a City ellen próbálkozhat újra, a Juventus viszont az Olimpicóban verte a Romát, vasárnap pedig a hozzá hasonlóan hibátlanul rajtoló Lazióval találkozik. Városi rangadó lesz Isztambulban, a minden címet védő Besiktas a Galatasarayhoz látogat.

Végre a beleölt elképesztő mennyiségű pénznek megfelelően játszik a Manchester City: a kisebbik manchesteri csapat egyike annak a három PL-klubnak, amely még nem vesztett pontot idén. A kiváló rajtot elsősorban Emanuel Adebayornak köszönhetik, három góljából kettő győzelmet ért csapatának, igaz, nem olyan erős ellenfelekkel szemben, mint a hétvégi.

Manchester City-Arsenal

A 163. rangadója következik a két csapatnak, az elsőt még 1893. december 30-án játszották Ardwick FC és Woolwich Arsenal néven. Azóta a Manchester City 42-szer nyert, az Arsenal majdnem kétszer annyiszor, 83-szor. A City pályaválasztása mellett 81 meccsen, 29 hazai és 32 vendégsiker született. Legutóbb simán nyert a Manchester City, de nem lehet azt mondani, hogy ez a jellemző. 1993 óta, 12 bajnokiból, csak két hazai győzelem volt, az Arsenal kilencszer nyert, egyszer pedig 0-0-s döntetlent játszottak. Ez 1994-ben esett, azóta tíz meccsen nem volt döntetlen. Egyébként is a Man City 24 bajnoki találkozó óta nem játszott ilyen eredményt. Az utolsó négy hazai PL-találkozóját megnyerte.

Az Arsenal is jól kezdett, csont nélkül masírozott be a Bajnokok Ligájába, és első két bajnokiját is megnyerte, de – szerencsétlen körülmények között – a Manchester United ellen elveszítette a szezon első igazi rangadóját. A londoniak nem számíthatnak Andrej Arsavinre, aki sérülése miatt három hetet kihagy, így nem a legjobb előjelekkel készülnek az idén valóban erősnek tűnő City otthonába.

Sűrű az olasz bajnokság első néhány fordulója, a 2. játéknap csúcsrangadói után a kupa- és Szuperkupa-győztes Lazio fogadja azt a Juventust, mely két hete már megnyert egy rangadót a Stadio Olimpicóban. Mindkét csapat jól kezdte a bajnokságot, hat ponttal áll a tabellán, bár a rómaiak már elszenvedték idei első vereségüket: az Európa Liga selejtezőjében az Elfsborg 1-0-ra verte a Laziót, de így is az olasz kupagyőztes jutott a főtáblára.

Lazio-Juventus

A 131. egymással szembeni meccsére készül a két csapat. A Juventus eddig 65-ször nyert, a Lazio 32-szer. Rómában teljesen kiegyenlített a mérleg, korábban 24 hazai és ugyanennyi vendégsiker született. Még a gólok száma is megegyezik, mindkét gárda 87-et lőtt. Igen régen, 2003. december 6-án verte legutóbb hazai pályán a Lazio Juventust, azóta négy meccsen két döntetlen és két Juventus siker volt a Stadio Olimpicóban. Egyébként sem szokott menni a fővárosiaknak a Juve ellen. Kilenc meccs óta nyeretlenek. Döntetlen talán nem lesz a találkozón, a Lazio legutóbbi 16 bajnoki meccsén egyetlen ilyet sem játszott.

Az alaposan megerősített Juventusban villognak az új szerzemények, a Romát idegenben elintéző csapatban Diego két, Felipe Melo egy gólt szerzett, ami egyben azt is jelenti, hogy tovább őrzi 100 százalékos mérlegét az előző idény végén kinevezett új vezetőedző, Ciro Ferrara. Bár ez még csak az 5. bajnokija lesz Ferrarának, már egyszer találkozott a Lazióval, méghozzá a tavalyi idény utolsó fordulójában, amikor Vincenzo Iaquinta duplájával győzött.

Ez a mérkőzés volt Pavel Nedved búcsúmeccse, a visszavonuló cseh klasszis mindkét csapatban fontos szerepet játszott, a Lazióval KEK-et (az utolsót, pont az ő góljával), a Juventus játékosaként pedig Aranylabdát nyert.

A legutóbbi szezonban taroló Besiktas beragadt a rajtnál, így kifejezetten kellemetlen helyzetből várja a Galatasaray elleni, isztambuli örökrangadót. A Besiktas négy forduló után csak egy győzelemmel áll (igaz, még nem veszített), miközben a Galata hibátlan mérleggel vezeti a Türkcell Süper Liget, méghozzá négy meccsen összeszedett +9-es gólkülönbséggel, amivel épphogy megelőzik a Fenerbahcét.

Úgy tűnik, az új edző, Frank Rijkaard beválik, bár a Besiktas elleni lesz első nagy meccse.

Galatasaray-Besiktas

1924. augusztus 22-e óta nem kevesebb, mint 321 bajnoki, kupa és barátságos meccset vívott egymással a két csapat. 112-szer a Galatasaray, 101-szer pedig a Besiktas nyert. Utóbbi hat meccsükön rendre a pályaválasztó nyert. A Galatasaray van jobb formában, legutóbbi 11 bajnoki és kupa meccse közül egyet sem veszített el, legutóbb a tavalyi bajnokság végén éppen a Besiktas otthonában kapott ki. 2009. márciusában kapott ki legutóbb a Galatasaray, az Eskisehirspor verte bajnokin. A Besiktas két döntetlennel kezdte idei idegenbeli szereplését. Mindkét csapat veretlen, de a Besiktasnak négy forduló után csak egyetlen győzelme van és a nyolcadik a tabellán.

Rovatok