Index Vakbarát Hírportál

Tevezért iszonyúan lehúzták a Man. Cityt

2009. szeptember 12., szombat 16:39

Nem csak az eredetileg kialkudott 30 millió eurót fizeti Carlos Tevezért a Manchester City, az argentin játékjogát birtokló két cégnek egyenként 18,3 milliót utal át a klub arab tulajdonosa. Ezzel Tevez átigazolása 54 millió eurót mozgat meg, amivel brit rekordot döntött, és minden idők 5. legdrágább játékosa lett. Ehhez képest évi 8,5 milliós bére tényleg nem tétel.

A The Times információi szerint a Manchester City nem csak az eredetileg kialkudott 25,5 millió fontot fizeti ki Carlos Tevezért, hanem összesen 47 milliót (54 millió eurót) kénytelen áldozni az argentin csatárra. Ezzel Tevez minden idők legdrágább angliai klubcseréjét tudhatja magáénak, és a világ ötödik legdrágább játékosa lett.

Az argentinért exklubját, a Manchester Unitedet nem illeti pénz, Tevez játékjogának tulajdonosa két offshore cég, amelyeket a nyilvánosság felé Kia Joorabchian képvisel, de senki nem tudja, kik a tulajdonosaik.

A két vállalat egyenként 18,3 millió eurót kap a Manchester Citytől, amely már korábban átutalt 17,3 millió eurót Tevezért, feltehetően Joorabchian számlájára. A horribilis összeghez további 4 millió eurót csap hozzá a City, ha BL-t nyer az argentin segítségével.

A csatár játékjogának tulajdonosai ezzel elképesztő hasznot húztak Tevezből, hiszen 2004-ben mindössze 16 millió euróért vették meg a Boca Juniorstól. Azóta kaptak érte 5 milliót a West Hamtől, 10,2 milliót a Manchester Unitedtől, ehhez jön most a kétszer 18,3 millió a Citytől. A klub arab tulajdonosainak ezzel szemben nem csak 54 millió eurójukba kerül a játékos, hiszen Tevez éves bére 8,5 millió (145 ezer fontot keres hetente) lesz.

A Manchester City tulajdonosai ezzel már 883 millió csapatra költött eurónál tartanak, amiből 230 volt maga a klub, csaknem 400-at költöttek játékosvásárlásra, és fizetésekre, a maradék pedig a létesítmények felújítására, illetve egyéb költségekre ment el. A klub éves bérköltsége az idei átigazolási szezonban hozott új játékosok érkezésével közel 110 millió euróra nőtt.

Rovatok