Index Vakbarát Hírportál

Mit tud ez a Debrecen, amit más nem?

2009. szeptember 19., szombat 16:18

"Nem lesz senkinek 600-as Mercije a kétmilliárdból" - ígérte meg Kósa Lajos polgármester, a debreceni csapat kisebbségi tulajdonosa. A taktikai fegyelmet és a kondíciót nevezte az ügyvezető a sikeresség titkának, és szerinte elő nem fordulhat, hogy jutalomjátéknak gondolják a játékosok a hátralévő 5 meccset. Herczeg András fanatikus edző, nagy része van a BL-szereplésben.

A magyar bajnok Debrecen helytállt első Bajnokok Ligája meccsén, csak helyenként érződött a megilletődöttség, a gyors tempó ellenére ciki technikai hibákat alig láttunk. Lucas Leiba ellenben többször megfaragta a labdát, Glen Johnson pedig a stadion tetejére vágta. A Loki többször vezetett passzos támadást a tizenhatosig, amire a válogatott például nem volt képes a két vb-selejtezője alatt.

Talán túlzott óvatosságnak tűnt Rafa Benitez meccs előtti nyilatkozata, hogy a Debrecennél tudnak valamit, és egyáltalán nem véletlen, hogy a bekerültek a BL-sorozatba. De mi lehet ez a valami?

“Nem könnyű kérdés, mert ha én két hónapja a BL-főtábláról kezdek beszélni, mindenki rajtam röhög. A fanatizmust, az elhivatottságot mindenképpen megemlíteném. Szima Gábor elnök úr tökéletesen kiosztja a részfeladatokat, mindenki tudja, mi a dolga, és ha kell, mindenki képes 16 vagy 18 órát dolgozni. Ezt a maximalizmust várja el a csapat tagjaitól is” - magyarázta Bartha Csaba sportigazgató.

“Többször előfordult, hogy a csapatot kiszolgáló személyzetből valaki nem aludt semmit, mert el akarta végezni, amit kértek tőle. Kevesen vagyunk, a BL-ben szereplő csapatok közül nálunk dolgoznak a legkevesebben. Mondok egy példát is: miután kisorsolták a csoportot, nekem volt a legtöbb kérdésem, vagy ötven.

A Fiorentina mondjuk tízet kérdezett, a Lyon ötöt, a Liverpool semmit. Most kérdeztem meg tőlük, miért? Erre azt felelte kollégám, náluk ötvenen dolgoznak azon, hogy minden zavartalanul működjön, és már van rutinjuk. Viszonyításként: nálunk hatan küzdünk azért, hogy minden sínen legyen.”

Hozzátette, erre a szintre még csak-csak el lehet jutni olyan infrastruktúrával, mint amilyen a Debrecennek van, de ezen a szinten maradni már nem lehet. “Most érzékeljük igazán, miben lehet még előrelépni.”

Szilágyi Sándor ügyvezető másfelől közelített, a létesítményhelyzetet és a körülményeket aggasztónak minősítette, különösen közvetlen riválisaikkal szemben.

“Akaratos kis társaság a miénk. Az elmúlt években is elértünk figyelemre méltó eredményeket, elég csak azt említenem, hogy tavaszig állva maradtunk 2003-ban, a Bruges ellen estünk ki, vagy a Hajduk 8-0-ás kiütése. Taktikailag és kondicionálisan talán most vagyunk a legjobbak. Herczeg Bandi módszerével most a legnagyobb a taktikai fegyelem. Mindenkibe belesulykolta, mi a dolga, merre kell mozognia a játékrendszerben. Öröm, hogy nem tudtak bennünket lelépni Angliában sem, és a három selejtezőben sem fogytunk el a meccsek végére.”

Elő nem fordulhat például, hogy Herczeg András napi 10 vagy 12 órát ne foglalkozzon a futballal, ne nézze meg a fiatalokat. Nincs olyan nap, hogy őt ne lehessen látni a stadion környékén. Herczeg még az a régi vágású edző, aki odafigyel a gyerekekre, hajdanán a Baróti-Illovszky-Lakat trióról lehetett hasonlót hallani, hogy név szerint tudták, ki az az ügyes 11 éves srác a bal oldalon. Herczeg tökéletesen ismeri a környékbeli csapatokat és gyerekeket is.

Manapság még az MLSZ-elnök szerint is az a szakma baja, hogy négy vagy hat órában dolgoznak az edzők, elhivatottság nélkül pedig nem érdemes.

Szilágyi úgy gondolja, velük csak jót tett, hogy eddig nem vették komolyan őket, és először a Liverpool edzője nyilatkozott róluk elismerőleg, nem a biztos győzelem tudatában.

“Az UEFA svájci központjában a sorsolás előtt rendre felírják a lapokra, hogy a csapatok melyik ellenfeleket szeretnék kapni. Minket írt első helyre a svéd Kalmar is, az észt Tallinn is velünk szeretett volna játszani, a bolgár Levszkinél pedig még sohasem volt akkora öröm, amikor egy párba kerültünk. Én meg ennek örültem. Gondoltam magamban, várjatok csak, mi is ott leszünk a pályán, és ezután is ott leszünk, továbbra is esélytelennek mondva.”

A korábbi játékvezető - Puhl Sándor asszisztense is volt - szerint a magyar futball pillanatnyi helyzetében bravúrok kellettek az eddigi sikerekhez is, az már csak hab a tortán, hogy kettős győzelmekkel mentek tovább, így javítva az ország megítélésén. (Az UEFA külön honorálja a szerzett pontokat.) Magyar csapat oda-vissza ritkán tud nyerni, négy év maradt ki enélkül, 2005-ben is épp a Loki ment így tovább a már említett spliti sikerrel, amire egész Európa felkapta a fejét.

“Azt mondtam magam is, hogy jutalomjáték következik a BL-ben decemberig. De azért ezt a csapatot látva ugye nem kell mondanom, hogy nem akarunk vereségekkel megelégedni. Csak meg kell nézni ezeket az arcokat, nem az jön le a gesztusokból, hogy ne vennék komolyan a meccseket.”

A játékosok nem is foglalkoztak azzal a meccs előtt, hogy ki kivel fog mezt cserélni, ami pozitív, mert már játszott úgy a magyar válogatott, hogy egy nappal korábban az volt a téma, ki tudja megtámadni majd Ronaldinhót vagy Kakát. Már az öltözőfolyosón azzal foglalkoztak, egy képen szerepeljenek a világsztárokkal. Liverpoolban még csak az sem volt, hogy a játékosok körbefotózzák a stadiont, mint tette azt az egyik fradista (Nyilas Elek) 14 éve a Bernabeuban, a Real Madrid meccs előtti nap edzésén.

Alázattal, de nagy akarattal készültek, páran már játszottak 40 ezer vagy több néző előtt, így nem kerülhettek totálisan az atmoszféra hatása alá.

“Szerencsére eddig is megvoltak a barátaink, nem lettek többen, hogy ide elértünk, de azt nem tagadom, hogy minden beszélgetésnél szóba kerül a pénz, mindenki erre kíváncsi” - állította Szilágyi.

Az UEFA egy kisebb összeget már átutalt, október közepére jön teljes a kétmilliárd. Mi lesz ennek a sorsa?

“Majd az igazgatótanács eldönti, egy személyben senki sem határozhat. Az óvatosság híve vagyok, biztos, hogy nem lesz senkinek 600-as Mercije belőle, és nem fogjuk elpazarolni” - mondta Kósa Lajos polgármester.

Mivel a város kisebbségi tulajdonos, lesz beleszólása. A politikus még arról sem tudott beszélni, mi lesz az első kiadás a bevételből. Valószínű ugyanakkor, hogy az utánpótlásra, a fejlesztésre költenek, hogy tartósan a BL közelében maradhassanak.

Viccesnek nevezte azt az angol újságcikket, amelyik azzal foglalkozott, hogy a Loki csak a 2 milliárd 25 százalékát kapja meg, a többi legyen a szövetségé, és az majd szétosztja a többi csapat közt.

“Azért jó lenne ismerni a magyar viszonyokat, utána könnyebb lenne véleményt alkotni. Mert a BKV-nek juttatott állami pénzekből rendbe lehetett volna tenni a főváros létesítményhelyzetét, a BKV meg így is, úgy is haldoklik.”

Kósa nem titkolta, szocialisták is lapogatták már a vállát, ő meg csak jókedvűen annyit mondott Puch Lászlónak: “mi van, te is fideszes város csapatának szurkolsz?”

A szeretetet a nem debreceni szurkolók felől is érzi, fradisták is megállították a Levszki-meccsen, de azért rögtön tudatták vele azt is, hogy csak akkor szurkolnak nekik, amúgy nem.

Rovatok