Index Vakbarát Hírportál

Vége a 60 éves Adidas-Puma-háborúnak

2009. szeptember 22., kedd 23:00 | aznap frissítve

Barátságos futballmeccsen békült ki szimbolikusan a két német sportszergyártó hétfőn. A cégeket a Dassler-testvérpár egy-egy tagja alapította, miután összevesztek. Rossz viszonyuk szülővárosuk lakóit is megosztotta évtizedeken keresztül.

A két cég dolgozói kezet fogtak, majd vegyes csapatokat alakítva mérkőztek meg egymással hétfőn a német kisvárosban, Herzogenaurachban azon a futballmeccsen, ami véget vetett az Adidas és a Puma több mint 60 éves háborúskodásának.

A győztes csapat csatára az Adidas vezérigazgatója, Herbert Hainer, míg kapusa a Puma vezére, Jochen Zeitz volt, a végeredmény 7-5 lett.

"Meg vagyunk győződve arról, hogy a sport össze tudja hozni az embereket" - nyilatkozta Hainer a találkozó után, ami a cégek első közös rendezvénye volt 1948-as szétválásuk óta.

Az alapítótagok, Adolf és Rudolf Dassler (képünkön balra, illetve jobbra) leszármazottai már nem vesznek részt az üzletek vezetésében, utódjaik szimbolikus kibékülése jelentős esemény, mert rivalizálásuk egy egész várost osztott meg.

Pumát visel

Tottenham Hotspur, Vfb Stuttgart, Lazio, az olasz futballválogatott, az F1-es Ferrari, Red Bull Racing, Renault F1, Usain Bolt, Samuel Eto'o, Nicolas Anelka, Peter Crouch, Ashley Cole, Mario Gomez, Gianluigi Buffon, Guti.

A konyhából indult minden

A testvérek az 1920-as években együtt kezdtek hozzá a cipőkészítéshez édesanyjuk konyhájában, ám a II. világháború alatt megromlott köztük a viszony: Rudolf a közösen működtetett manufaktúrából kiszállva megalapította a Pumát, Adolf, vagyis Adi pedig addigi vállalkozásukat irányította tovább, de már Adidas néven.

A szétválás a két uralkodóvá váló sportszergyártó székhelyét, a bajor kisváros Herzogenaurachot is kettéválasztotta.

„A falu tényleg két részre szakadt, mintha Berlin lett volna kicsiben. A várost átszelő kis folyó számított a határvonalnak” – mondta a történetről könyvet is író Barbara Smit.

A 70-es évek végéig a pékségek és boltok elkötelezték magukat a Puma vagy az Adidas mellett, a város két futballcsapatában, az ASV Herzogenaurachban és az FC Herzogenaurachban egyik, illetve másik cég dolgozói játszottak. De ez még semmi: a hazasságkötés is nagyon ritka volt az ellenkező táborba tartozók között.

Jól kiegészítették egymást

Hogy miért is vált ellenségessé a testvérek viszonya az 1940-es években, pontosan nem tudni, de vélhetően különböző politikai nézeteik vezettek a szakításhoz. Persze azt is pletykálták, hogy szemet vetettek egymás feleségére, és az sem kizárt, hogy Rudolf többször lopott az akkor még közös kasszából.

A még közös Dassler-cipőgyár

A testvérek eltérő személyiségük ellenére eleinte kiválóan tudtak együtt dolgozni, és forradalmi ötletük, hogy kizárólag sportolásra használandó cipőket gyártsanak, hamar kifizetődött.

A Puma-alapító unokája az Adidasnál

Mára ugyan nem sok maradt az egykori ellentétekből, de mivel Adi és Rudolf személyesen sosem békült ki, a hétfői futballmeccs valóban egy 60 éves ellenségeskedésnek vetett véget.

Az elmúlt években Herzogenaurachban is megmutatkozott már a változás, az is megengedetté vált, hogy a kisváros Pumát, Adidast vagy épp Nike-t viselő tinijei együtt járjanak szórakozni.

Adidasban játszik

David Beckham, Leo Messi, Xavi, Steven Gerrard, Frank Lampard, Kaká, Liverpool, Chelsea, Bayern München, a spanyol, a német futballválogatott, Blanka Vlasic, Tim Duncan, Tracy McGready.

Igaz, pár évvel ezelőtt felzúdulást okozott, amikor kiderült, hogy Rudolf Dassler unokája, Frank az Adidasnál kezdett dolgozni. Családja nem örült a döntésnek, de ahogy Frank is elmondta, ez a rivalizáció valójában már a múlté.

Az Adidas napjainkra a világ egyik leghatalmasabb márkája, a Puma egy nagyobb konszern alvállalata, de az utóbbi években legalább olyan sikeres, mint a nagyobb testvér: övé a világbajnok futballválogatott, Olaszország, a legsikeresebb Forma-1-csapat, a Ferrari, és a világ legjobb atlétája, Usain Bolt. Mindkettőt sportfelszereléssel látja el és szponzorálja, ahogy az Adidas az Eb-győztes spanyolokat, Leo Messit, David Beckhamet és az egész NBA-t, többek között.

Rovatok