Index Vakbarát Hírportál

Herczeg: Ilyen traumát még nem éltem át

2009. szeptember 30., szerda 12:45 | aznap frissítve

"Hiába van meg egy bizonyos tudásunk, mégsem bíztunk abban a gyors gólok után" - állította Herczeg András, a Debrecen edzője a Lyon elleni 4-0-ás BL-vereség után. Már a sorsolásnál tudta, a nagy vereség is benne van valamelyik meccsben, ez most jött elő. A játékosok sajnálták, hogy pontrúgás után kaptak három gólt.

A Bajnokok Ligája második fordulójában is nyert a francia Lyon, ezúttal sem kapott gólt, így az E-csoportot hat ponttal vezeti a Fiorentina és a Liverpool előtt. Claude Puel ugyanakkor meglehetősen érzelemmentes sajtótájékoztatót tartott, pontosan úgy, mint aki hozza a kötelezőt, és már nagyon menne. Különösebben nem akarta értékelni azt, amit álmából felkeltve is tudnia kell csapatának.

Azt azért megemlítette: “mivel minden meccs más, a Debrecen képes lehet a Lyoni visszavágón ennél szebb eredményt elérni.” Nagyra értékelte a Debrecen utolsó percig tartó küzdését, csapatszellemét. Kitért a gyorsan bekapott gólra, ami jelentősen megkönnyítette életüket, és a csoport másik meccsére is. “Szerettem volna, ha a Fiorentina nem nyer, de az eltiltott Gilardino nélkül is erősek voltak, és legyőzték a Liverpoolt.”

“Folytatni kell a saját játékunkat, a gyors és sok passzos támadást, ahogy eddig. Bár eléggé fáradtak vagyunk, mert sok meccset játszottunk, de a győzelem miatt most ezt senki sem érzi. A fiatalokra építünk a továbbiakban is” - zárta mondandóját, és távozott.

A fiatalokról csak annyit, a két hete győztes gólt szerző bosnyák Pjanic, aki ezúttal is betalált, és gólpasszokat adott, mindössze 19 éves.

Herczeg András arcán lehetett látni a 90 perc megpróbáltatásait. “Nem az álmok netovábbja egy ilyen kezdés, majd kaptunk még egy pofont, kapkodva játszottunk, megérdemelten érvényesítette a Lyon a tudásbeli különbséget. El kell ismerni, jobb csapat, mint mi. Ha nincsenek a sokkszerű, traumát okozó gólok, valószínűleg akkor is megnyeri a meccset. Nem emlékszem, hogy pályafutásom alatt ért volna ilyen sokk, hogy tízpercenként gólt kapunk a félidő első felében. A megrendítő ütések után kezdtünk talpra állni 30 perc kellett. Azt éreztem, hogy hiába van meg egy bizonyos tudásunk, mégsem bíztunk abban a történtek után. Ennek megfelelően elmaradtak a kimagasló egyéni teljesítmények. Polekszics kiszolgáltatott helyzetben is volt, nem hiszem, hogy hibáztatható lenne a gólokért, közösen hoztuk össze” - kezdte a szakvezető.

“Többet támadtunk a második félidőben, de gólig így sem jutottunk. Azt kértem a fiúktól, hogy a pánikot hagyjuk bent az öltözőben, próbáljuk a játékrészt megnyerni. Sérülése után Rudolf már be tudott állni, jobban fel lehetett passzolni neki a labdákat. Akkor már voltak támadásaink, több lövésünk is akadt. Három hét kihagyás után nem lehetett azonnal beállítani Rudolfot, ha egészséges, nyilván kezdő lett volna, így azonban kockázatos volt a szerepeltetése” - magyarázta.

“Tudtuk a sorsolás pillanatában, hogy egy nagy vereség benne van a meccsekben, de ezt fel kell vállalni. Kérdezték is tőlem, nem bánom-e, hogy ennek ki van téve a csapat. Akkor is azt mondtam, amit most: büszkék vagyunk, hogy eljutottunk idáig. Természetesen szerettünk volna szorosabb meccset játszani. A napokban össze kell szedni a játékosokat, de biztos vagyok benne, hogy sikerül. A nézőink megérdemlik, mert megint fantasztikus volt érezni a szeretetüket.”

“Területet védtünk a szögleteknél, elsőre hosszan lőtték be, kapásból elrúgta a svéd Källström. Ez megfogta a csapatot, aztán jött a második. A Lyon semmi váratlant nem mutatott, igaz nem maga miatt, hanem mert gyorsan eldöntötte a meccset. Olyan gyorsan, amire talán még ők sem számítottak” - ismerte el.

A második gólról csak annyit, hogy a válogatott is ebben a percben kapta be a gólokat, a 13. perc ugyanakkor eddig szerencsét hozott a Lokinak, a Levszki kapuját kétszer is ekkor vették be.

“Az elejétől fogva mást sem mondok, hogy három nagycsapat ellen játszunk, ők döntik el a továbbjutást egymást közt. Nekünk nem is lehet más dolgunk, minthogy próbálunk kellemetlenkedni. Remélem fogunk gólt vagy pontot szerezni, de azt nem tudom, és kérem ne is kérdezzék, melyik csapat ellen sikerülhet” - jelentette ki.

A csereként beálló Rudolf Gergely a meccs után a pozitívumokat emelte ki, amelyekre szerinte lehet építeni a folytatásban, sajnálkozott ugyanakkor a bekapott gólokért, mert három pontrúgás is célba talált.

“Reálisnak nem mondanám a különbséget, mert elkerülhető gólokat kaptunk, olyan helyzetekből, amelyekre nagyon figyelnünk kellett volna. Jobban elfáradtam most, mint Liverpoolban. Sose jó gólt kapni, de ez most különösen sokkoló volt. Nagyon jó a kérdés, volt-e már ilyenben részem pályafutásom alatt. Nem is tudom, nem hiszem. Ha nincs a gyors gól, nyilván jobban képben tudtunk volna lenni, több ideig tudtunk volna közelebb lenni a döntetlenhez. A gólok után fokozottan vigyázni kellett arra, hogy ne nyíljunk ki hátul, ne szaladjanak át rajtunk” - magyarázta Kiss Zoltán csapatkapitány.

Hozzátette, a csoport legjobban passzoló csapatáról van szó, ezért azon sem lepődne meg, ha még valaki kapna ennyit tőlük. “Korábban is láttuk már, hogy hármat vagy négyet a legnagyobb csapatoknak is képes lőni a Lyon. Nem vallottunk szégyent” - összegzett.

Leandro azt fejtegette, hogy mindig a bravúr van a szemük előtt, ezúttal is így futottak ki a pályára, a és folytatásban is ez lesz a céljuk.

Varga József az első gól előtt kifutott, és arra ügyelt, hogy ne kis szögletet rúgjanak a franciák, ezért ívelték át a hosszú oldalra. “Megleptek ezzel bennünket, és ez a gól megfogott bennünket. Nagyon gyorsak voltak a franciák, maximum két érintésből megoldották a helyzeteket. Ezt nekünk még szoknunk kell, de vannak még meccseink, és zárkózhatunk a közvetlen élmezőnyhöz.”

Amatőr futball a francia lapok szerint

Előfordulhatott, hogy páran megsértődtek, amikor a francia lapok amatőrnek minősítették a magyar bajnokságot, illetve a korrupciót és az erőszakot illesztették a hazai futball mellé jelzőként. A Debrecen nem is tudott kibújni a bőréből, amatőr hibákat vétett, gyorsan hátrányba került, a Lyon tetszés szerint játszadozott, mintha tényleg egy alacsonyabb osztályú ellenfele lenne hazájában. A cikknek persze pozitívuma, hogy egyáltalán megütötte a Figaro vagy a Parisien ingerküszöbét a magyar futball, mert egyébként - mint nem létező dologról - nem is írna róla.

Rovatok