Index Vakbarát Hírportál

Varga József befért volna a Lyonba

2009. október 1., csütörtök 19:50

Nem csak a Bajnokok Ligája selejtezőkben emelkedett ki a debreceni Varga József, az UEFA kimutatásai szerint a Lyon ellen is ő volt a legmegbízhatóbb. A két csapat közt a rövid és a középtávoli passzok hatékonyságában volt nagy különbség.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) statisztikái szerint a keddi Debrecen-Lyon mérkőzésen a négy góllal győztes francia csapat 71 százalékban játszotta meg jól a labdákat – 491-ből 351 ment jó helyre -, ez a mutató a magyar bajnoknál 56 százalék (365-ből 206 talált társat).

A magyar játékosok közül Varga József volt a legmegbízhatóbb, 71 százalékban passzolt pontosan, 31 átadásából 22 célba ért. Leandrót ötször, Szakályt négyszer választotta, háromszor Coulibalyt játszotta meg. Ami még ennél is figyelemre méltóbb, egyszer sem szabálytalankodott, míg őt négyszer állították meg nem szabályosan. Az adatok alapján ő volt az egyetlen, aki a francia csapatba is befért volna.

A másik véglet: Laczkó Zsolt csak 43 százalékban adta jó helyre a labdát, cseréje mindenképpen indokolt volt. A helyére beálló Rudolf sem volt sokkal hasznosabb, őt azonban négyszer is szabálytalanul fékezték meg, lövései is voltak. A nyolc percet játszó Dombi Tibort kivettük az összevetésből, bár neki mindkét labdája saját emberhez került.

A francia mezőnyjátékosok közül Reveillere volt a legpontatatlanabb, 58 százalékkal, de ezzel is öt magyart előz meg. Makoun azonban 81 százalékkal kimagaslott a csapatból, és nem csak alibipasszai voltak, hiszen nyolcszor Källströmnek adott használható labdát. A csereként beállt Ederson csak két passzt rontott a tizenegyből.

A hosszú passzoknál a két csapat közt minimális különbség volt, a középtávoliaknál és a rövideknél szembetűnő a vendégfölény, hiszen a franciáknál minden negyedik volt csak rossz (77 és 76 százalék), míg a magyaroknál 58 és 63 százalék ez az arány.

A két játéknap után az UEFA rögzítette Czvitkovics Péter lövőkedvét is, aki a két meccsen ötször próbálkozott kapura lövéssel – ezzel ötödmagával a az egész mezőnyben második -, eddig sikertelenül. A listán ugyanennyi kísérlet szerepel Carrick vagy Messi neve mellett is, ők egy gólnál tartanak. Az élen álló Forlán és Cristiano Ronaldo hétszer lőtt, előbbi még gól nélkül áll, utóbbi ellenben négygólos.

Rovatok