Index Vakbarát Hírportál

A FIFA kitolja a nagycsapatokat a vb-re?

2009. október 4., vasárnap 10:40

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség - korábbi döntését megváltoztatva - mégis kiemeli a ranglistán előrébb álló csapatokat a 2010-es világbajnokság európai pótselejtezőinek sorsolásán.

A FIFA az európai vb-selejtezők után a nyolc legjobb másodikat a ranglistán elfoglalt helyük alapján két négyes csoportba osztja és így sorsolja össze őket a pótselejtezőre, az erősebb csapatok így nem kerülhetnek össze.

A döntést Sepp Blatter a szervezet svájci elnöke jelentette be, pedig éppen ő volt az, aki a selejtezők kezdetekor kijelentette, nem lesz kiemelés, vakon sorsolják össze a nyolc csapatot.

Blatter a döntéssel valószínűleg azt akarja elkerülni, hogy egy nagycsapat kiessen a pótselejtezőkben, hiszen irányított sorsolás nélkül kialakulhat akár egy francia-orosz párharc is, a vb-nek pedig nem tenne jót, ha egy olyan együttes nem jutna ki, amely a végső győzelemre is esélyes lehet.

Két fordulóval a selejtezők vége előtt Svédország, Görögország, Szlovénia, Oroszország, Bosznia, Horvátország, Franciaország, Írország és Norvégia áll a második helyeken, de közülük a legkisebb pontszámmal végző együttes kiesik.

Ha a magyar válogatott csoportjában a második helyen végezne, biztos, hogy egy kiemelt, erősebb együttest kapna.

Négy évvel ezelőtt volt kiemelés, a nyolc évvel ezelőtt már a selejtezők közben tudták a csapatok, egy esetleges második hellyel melyik csoport másodikjával mérkőznek.

Rovatok