Index Vakbarát Hírportál

Lehet csűrni-csavarni, előreléptünk

2009. október 15., csütörtök 17:40

1986 óta Dánia a második olyan továbbjutó, amelyet a magyar válogatott le tudott győzni selejtezőcsoportjában. A Koppenhágában győztes gólt szerző Buzsáky Ákos szerint nem kell túlértékelni a sikert, de a rivális komolyan vette, nem akart kikapni, hiszen ünnepelni szeretett volna.

"Kellett már nagyon a sikerélmény a csapatnak, mert augusztus óta csak veszítettünk. Összeszedtük magunkat a végére, és nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy tét nélküli lett volna a meccs, mert ezen a szinten egy csapat sohasem akar kikapni. Különösen nem hazai pályán, amikor negyvenezren kimennek ünnepelni a nem túl nagy melegben. A saját bőrünkön éreztük, hogy komolyan vették a meccset. Beleköptünk a dánok levesébe, nem jött össze nekik a 24 pont, amit előre terveztek. Kaptak egy váratlan pofont tőlünk. Számunkra pedig az a fontos, hogy a pozitívumokat vegyük észre, ugyanakkor túlértékelni sem kell a sikert” – mondta Buzsáky Ákos, aki győztes gólt szerzett a dánok elleni vb-selejtezőn, Koppenhágában.

Szerencse is kellett a góljához, mert a védők olvasták a passzt, de szerencsésen pattant elé a labda, és amikor a kapussal szemben állt, akkor is jól jött a lábára. „Elterveztem persze, hová lövöm, és szerencsére sikerült is a rövid felsőt eltalálni.”

Buzsáky úgy emlékszik vissza, az öltözőben az öröm látszott az arcokon, ezzel együtt a megkönnyebbülés is, ünneplésre idő sem lett volna, mert mindenki igyekezett vissza a klubjához.

A portugált most jobb csapatnak tartja – hihetetlen bravúr lett volna őket legyőzni -, mégha a csoport második helyén végzett is, bár a dánok nagyon szervezettek, és amit csinálnak, azt nagyon jól csinálják.

„Úgy gondolom, előreléptük. Sokféleképp lehet csűrni-csavarni, legyőztünk egy olyan csapatot, amelyik kijutott, mi több, a két meccsen még gólt sem kaptunk tőlük. De a lényeg, hogy 16 pontot gyűjtöttünk, és lehet legyinteni az albánokra, a csoport nagyjainak nagyon megnehezítette a dolgát, és csak mi tudtuk őket kétszer is legyőzni. Ha ez a csapat sok meccset tud játszani a jövőben, akkor még előrébb juthat. Szerintem ez a legfontosabb. Örültünk az U20-as csapat sikereinek, de azért én óvatosan építeném őket be, mert a felnőtt iram még lehet, hogy sok lesz nekik. De nagyon jó látni, mennyire tehetségesek, és ebből adódóan a felnőtt szintre is könnyebben odaérhetnek, mint esetleg közülünk jó néhányan, akár én is.”

Buzsáky egyetértett azzal, most látszik igazán, mennyire kár azért, hogy nem sikerült a svédek ellen megtartani a döntetlent szeptember elején, mert akkor egész más is lehetett volna a csoport végeredménye, de ezen már értelmetlen rágódni.

Koeman gratulált csapatának, és úgy búcsúzott tőlük, hogy a novemberi barátságos meccsen újra találkoznak, igaz, azt még nem tudni, melyik válogatott lesz az ellenfél. A búcsúzásnál már nem volt téma Gera Zoltán eltávozása, illetve, hogy lemondta a válogatottságot.

„Szomorú voltam, hogy Gerzson lemondta a válogatottságot, mert értékes játékos, de ha ő ezt előre eldöntötte, felesleges róla beszélni” – magyarázta. Nem tagadta ugyanakkor, hogy mindenkit meglepett az elhatározása, senki sem számíthatott rá, dermedten néztek egymásra, az időzítés nem volt a legszerencsésebb. Aztán túltették magukat ezen, és a meccsre figyeltek.

Rovatok