Index Vakbarát Hírportál

Foci, politika nem számít, csak a balhé

2009. október 22., csütörtök 21:22

A klub többségi tulajdonosa kitiltotta a PMFC-stadionból az árpádsávos szurkolókat, akik idegenbe mennek a csapattal, hogy a játékosokat, vezetőket szidják, fenyegessék.

A PMFC szombaton 2-1-re kikapott a Kozármislenytől, a pécsi szurkolók egy csoportja meccs közben és a vereség után is a játékosokat, a vezetőedzőt és a tulajdonost szidta, életveszélyesen fenyegette.

„Ez a viselkedés nem az eredményről szólt. Ez a szurkolói csoport nélkülöz minden viselkedési kultúrát. Amióta a tulajdonos kitiltotta őket a pécsi stadionból, azóta bántják a csapatot és a körülötte lévőket. Engem legutóbb „sünben”, pajzsokkal védve vittek ki a stadionból” – mondta Botos Antal, a pécsiek vezetőedzője.

Botos szerint ez a társaság csak azért jár meccsre, hogy politikai hovatartozását demonstrálja. A csapat többségi tulajdonosa, Matyi Dezső felvállalta, hogy a szurkolói együttlét a csapat támogatásáról, a biztonságról szóljon és együttesen meg kell teremteni egy szurkolói kultúrát. Első lépésként kitiltotta a stadionból az árpádsávos zászlókat, a pirotechnikai eszközöket, amit ez a társaság támadásnak vett.

„A tulajdonost anyagi károk érték az elmúlt időszakban a rendbontók miatt, megunta ezt a viselkedést. Különbuszt bérelt, hogy a szurkolók is elkísérhessék a csapatot, de összetörték a járművet. Kitiltotta ezeket az egyéneket a stadionból, mivel ott nem tudnak balhézni, eljöttek Kozármislénybe cirkuszolni, ahol mindenkit szidtak” – mondta Botos.

Az edző szerint mindössze 20-30 emberről van szó, akik korábban Tatabányán egyszer már körbevették és lerohanták a buszt, megfélemlítve a játékosokat. Ugyanez a táraság verekedett Pápán az előző bajnokságban, akkor pécsieket, pápaiakat egyaránt ütöttek.

„Az elnök nem fog meghátrálni, joggal várhatja el, hogy a pécsi családok nyugodtan menjenek meccsre. Ez pedig csak ilyen eszközökkel érhető el. A nézőteret már korábban bekamerázták, így könnyen kiszűrhetik a kitiltott renitenseket. Ezek aztán idegenben szidják, bántják a csapatot.”

Az elnök korábban hiába kereste a lehetőséget, hogy kapcsolatba kerüljön ezekkel az emberekkel, nem hajlandóak a józan, értelmes beszélgetésre. „Nem fogják fel, ha Matyi Dezső elmegy, meghalhat a futball Pécsen. Nem mérik ezt fel, nekik nem a foci, de még nem is a politikai nézet a lényeg, csak a balhé”.

Botos – akit kedden megerősítettek posztján - úgy véli, Pécs hátrányos helyzetű terület, nem úgy jönnek a befektetők, mint nyugatabbra. Sok a megszűnt munkahely, felnőtt úgy egy generáció, hogy azt látta apu-anyu otthon van, nincs munka, rossz a helyzet, ezért iszunk. „Kijönnek a meccsre Szálasit éltetni, mert tudják, hogy ezt máshol nem tehetik meg. A pécsi a kosarasoknál nem jelennek meg, ott nincs ilyen”.

A pécsi szurkolók internetes fórumokon eltérően reagáltak a szombati eseményekre és az azt kiváltó okokra: nem szerencsés minden pécsit a rendbontókkal azonosítani, pár ember hülyesége miatt az egész pécsi tábort elítélni.

A vehemensebbek szerint ez addig így lesz, amíg Matyi le nem ül velük beszélni és nem enyhít a szerintük szigorú szabályokon. Sokaknak csak Botos személyével van gondjuk, és szívesebben látnának mást a kispadon.

Az NB II. NYugati csoportjában második pécsiek jelenleg hét ponttal vannak lemaradva az éllovas Gyirmóttól.

Rovatok