Index Vakbarát Hírportál

Minek csatár, ha Nesta mindent befejel?

2009. október 26., hétfő 12:01

Tavaly többször megsérült a többször műtött a világbajnok olasz védő. Idén visszatért, szokatlanul gólerős, már október végén biztos: a legeredményesebb szezonja lesz a mostani, mert kettőt fejelt a Chievónak.

A 2003-ban Bajnokok Ligája-győztes Milannak a védelem volt az erőssége: többnyire nem kaptak gólt, elöl pedig egyet általában lőtt Sevcsenko vagy Rivaldo, vagy más. A Milan védelmében akkor is helyet kapott már Alessandro Nesta, abból az alakzatból már csak ő maradt, és tavaly még az is komolyan felmerült, hogy egyáltalán folytatni tudja-e pályafutását.

Hosszú hátsérüléséből nehezen épült fel, egész szezonban mindössze egy meccset játszott, azt is az utolsó fordulóban: magabiztossága hiányzott is. Többször rásérült, pedig az idény közben úgy látszott, korábban visszatérhet.

Nesta nem csak visszatért azóta a védelem közepére, hanem a Chievo ellen olyat mutatott, amit eddigi pályafutása alatt sohasem: két gólt fejelt, ezzel nyerte meg csapatának a meccset. Nesta tizennyolc évesen mutatkozott be az olasz élvonalban, 1994-ben, azóta nem volt olyan szezonja, hogy egy gólnál többet ért volna el, egy gólt is mindössze négy szezonban szerzett. Vagyis kilenc forduló után már állítható, az idei lesz a legeredményesebb szezonja.

A Chievo ellen már a hetedik percben hátrányba került a Milan, de mostanában ez nem jelent rosszat. Az elmúlt három meccsét ugyanis úgy nyerte a csapat, hogy egygólos hátrányból fordított. A Roma ellen egy hete még hét percet sem kellett várni a hátrányt jelentő gólra, de akkor is sikerült kettővel válaszolni. A Real Madrid elleni szerdai BL-meccsen Dida kapus segítette előnyhöz a hazai csapatot.

A második félidőre most is felpörgött a Milan, Pirlo beívelése után Boriello fejese kipattant a lécről, Nesta viszont jó helyen várta, és befejelte. Már a hosszabbításban Dida bemutatta a szezon védését: jobb kézzel mozgásával ellentétesen visszanyúlt egy négyméteres fejesre. Az ellentámadásból szöglet lett, a szögletet a hosszú oldalon várta a világbajnok védő, és némi chievói segítséggel a hálóba fejelte úgy, hogy fel sem ugrott.

Nem csak gólokkal tűnt eddig a sezonban, hanem gólpasszokkal is, Ronaldinho mellére is tett egyszer egy nagyszerű labdát az Atalanta ellen, amit a brazil értékesített is, és büntetőt is kiharcolt.

Ilyen mutatókkal a válogatottban is helye lenne: ezt korábban lemondta, de meglehet, hogy Marcello Lippi hatására megváltoztatja elhatározását.

Rovatok