Index Vakbarát Hírportál

Csavargatta-e a bíró nemi szervét Fitos?

2009. október 29., csütörtök 22:34 | aznap frissítve

Gyerekfutball Magyarországon 2009-ben: bunkó edzők, buzizás, cigányozás, zsidózás, verekedés, anyázás U16-os meccsen. Nem egyedi eset.

2009. október 23., 13 óra, Szentendre-Piliscsaba, U16-os mérkőzés

A Szentendre kispadján az egykori válogatott labdarúgó, Fitos József ül, a Piliscsabáén Kovács József, segédedzője Saitz Zoltán. Kovács írásbeli panasza szerint Fitos és Saitz a 10. percben összeszólalkoztak. Szedlák Balázs játékvezető először csak figyelmeztette őket, majd Fitost a 25. percben ki is állította. Kovács szerint Fitos „hülye, buzi kolompárok” szavakkal sértegette őt, két túlkoros játékos pedig felöltöztetett, amikor ellenőrizni szerették volna az életkorukat.

A játékvezetői jelentés egy részét változtatás nélkül közöljük. „A mérkőzés lefújása után dulakodás alakult ki az öltözőbe vezető úton. A hazai szurkolók nekirontottak a piliscsabai játékosoknak. Lökdösődés alakult ki köztük, a piliscsabai edzővel próbáltuk megakadályozni a komolyabb testi sértést. Az öltözőfolyosón folytatódott a dulakodás, majd a piliscsabai játékosokat bezavartam az öltözőbe. Az öltöző bejárata előtt a piliscsabai edzővel együtt próbáltuk megakadályozni, hogy a hazai szurkolók, illetve a hazai csapat edzője és annak felesége a játékosok után menjenek.

A piliscsabai edzőt ekkor többször meglökték és a haját is megtépték. A hazaiak edzője engem többször megtámadott, a falnak lökdösött, egyszer lefejelt és ijesztgetett azzal, hogy megüt, közben végig szidalmazott: "te hülye kis geci, szétverem a fejedet, menjünk be az öltözőbe, ott nem látja senki és szétverem a fejedet". Felszólított, hogy azt írjam a jegyzőkönyvbe, amit ő mond. Miután közöltem vele, hogy a jegyzőkönyvet én fogom megírni, és abba ő nem fog beleszólni, még jobban feldühödött, tovább lökdösött és fenyegetett.

Miután megírtam a jegyzőkönyvet, odaadtam a hazai edzőnek a saját példányát. Ennek elolvasása után azt mondta nekem, hogy addig nem enged el, amíg bele nem írom, amit ő akar. Mondtam neki, hogy ez nem fog megtörténni, mire a falhoz lökdösött, megragadta, majd megcsavarta a nemi szervem és fenyegetett, hogy nem fog elengedni. Próbáltam távozni, de erőszakkal visszatartott. Ezek után hívtam a rendőrséget, ekkor félreállt, én elhagytam az öltözőt” – eddig Szedlák jelentése, aki maga is igazolt játékos.

Fitos: Meg fogom védeni magam

A szentendreiek edzője a fentiekre így reagált az Indexnek: „Mosolyt fakasztó, egyben vérlázító, amit írt a 19 éves játékvezető, mert minket fekete bárányként nem lehet feltüntetni ebben az ügyben.”

Kovács kontra szentendrei szülő

Levonuláskor az öltözőhöz vezető utat körbeállták, szülők, kapucnis fiatalok és cigányozták a játékosokat és a piliscsabai szülőket: „buzi cigányok, takarodjatok haza Piliscsabára." Kisebbségi játékosaink: Baris László, Baris Balázs, Balogh Márton, Cidó Máté. Az öltőző folyosóján Fitos Zsuzsa Baris Balázst a nyakánál fogva rángatta, ekkor Saitz Zoltán próbált közbelépni és jómagam is. Megfogtam Fitos Zsuzsa kezeit. Fitos József ekkor megütötte Saizt Zoltánt, (nem teljes erőből), majd belém rúgott. Sikerült bevonulni az öltözőbe, ekkor vettem észre, hogy a fele csapatom hiányzik, ezért kimentem értük. Eközben Fitos úr leköpött. A kint lévő játékosaim nem mertek bemenni az öltözőbe, és addig folyamatosan szidták őket a szülők és a fiatal szurkolók - írta Kovács József panaszlevelében.

A szentendrei csapat honlapján egy szentendrei szülő is visszaemlékszik a történtekre, ebben kifejti, félve mentek a pályára a hazai játékosok, mert a vendégcsapat már a bemelegítésnél szokatlan lelki hadviselésbe kezdett.

Nem kemény párharcok voltak a pályán, hanem inkább alattomos utánrúgások, amiket sokszor beszólások tarkítottak. Közben a kispadról is folyt a pszichológiai hadviselés, amiben az edzők élen jártak. Ezek elől a játékosaink elvonultak a kispadról a pálya szemközti oldalára. Eközben néhány piliscsabai játékos (már ha lehet annak nevezni az ilyen szemtelen kölyköket) minősíthetetlen, rasszista sértéseket kiabáltak fiaink szülei felé. A legszebb, hogy mindehhez a mérkőzés ifjú vezetője teljesen egyoldalúan asszisztált, valamint az ítéleteiben részrehajló volt. Az igazságtalanságon felháborodott és véleményének hangot adó mesterünket végül ki is állította.”

„Ha bűnt vagy hibát követtem el, akkor azt vállalom, de ezt kikérem magamnak. Lefejeltem volna valakit? Annak azért nyoma lenne. Hol van erről látlelet? Mijét markolásztam? Ez vicc, ugye? Soha nem ragadtatnám el magam tettlegességig, még ha felfokozott idegállapotban voltam is. Meg fogom védeni magam, mert itt a becsületem forog kockán, ami nekem a legszentebb. A játékosaimat természetesen minden eszközzel megvédem, ezúttal is ezt tettem. A feleségemhez hozzányúlt Kovács edző, neki valóban mondtam, hogy eltöröm a kezét, ha még egyszer ilyen előfordul. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, ha bárki mással ugyanez történne, hasonló reakciót váltaná ki belőle.”

A korábban a Kispestnél is edzősködő Fitos hozzátette, nem fogja hagyni, hogy lerombolják az évek alatt felépített nimbuszát, nagyon büszke arra, hogy 300 gyerekkel foglalkozik, és tanítja őket a játékra.

„A jövő kedden lesz a fegyelmi tárgyalás, akkor legalább tiszta vizet önthetünk a pohárba, mert valamennyi érintett ott lesz. Akkor legalább elmondhatom, a meccs előtt már úgy jött oda a játékvezető, hogy hallott már rólam. Gondolhatja, mire számíthattam ezek után. A szünetben kérdeztem tőle, miért állított ki, azt felelte: azért, mert ugatsz. Megszoktam már, hogy tiszteletlenül beszélnek velem, még az ilyen fiatalok is, pedig azért valamit már csak elértem ebben a sportágban.”

Fitos szerint a jelentés nem foglalkozik kellőképpen azzal, hogy öt perccel a vége előtt egy földön fekvő hazai játékost fejenrúgta az egyik piliscsabai (erre egyébként az érintett szülő is kitér, ő úgy látta, arcon rúgták). A játékvezetői jelentésben az áll, a bíró nem látta az esetet.

„Nevetséges a jelentés mondata, hogy nem írta be a jegyzőkönyvbe, amit én akarok, mert csak az nem került be, ami történt. Hogy a földön fekvő játékos fejéből ömlött a vér, az anyuka rohant be a pályára, amikor látta a fiát. Előtte meg a szentendrei szülőket zsidózták folyamatosan a piliscsabai játékosok. Vajon erről miért nincs egy árva szó sem? Mert mégiscsak ezek után alakult ki ez a szerencsétlen történet.”

„Kiabálás, veszekedés és vita volt” – ismerte el Fitos, aki úgy gondolja, mivel ismert a neve, ezért sikk elküldeni a kispadtól.

„Lehet, hogy a meccs hevében kicsúsznak a számon a pályára nem illő kifejezések – ez nem normális, de itthon azért egyáltalán nem idegen -, de hogy lehetnék rasszista, amikor roma gyerekekkel is foglalkozom és imádom őket? Még egyszer mondom: ha Fitos József egy csúnya ember, és hibát, netán bűnt követett el, akkor büntessék meg, de ha nem, akkor megvédem a becsületem, és akkor annak lesznek következményei, ha engem alaptalanul vádolnak. A visszavágóra egyébként már nem is akarunk elmenni a történtek ismeretében.”

Minden módon határolódjunk el Fitostól

Fitos úgy gondolja, vannak irigyei – nem is kevés - a városban, mert ugyan a városvezetéssel együtt kezdte a munkát három éve, de nagyon sok gyerek ment át hozzá, ugyanakkor több támogatást kapnak azok, akik mindössze negyven gyerekkel foglalkoznak. Romhalmazból építkezett, saját maga festette a kiszolgáló létesítményeket. „Vannak még ennél cifrább dolgok is, de nem is akarok ezzel foglalkozni. Azt azonban szeretném, ha majd a keddi fegyelmi tárgyalás után is beszélhetnék erről az esetről.”

Fitos sérelmezi, hogy a polgármesterhez úgy jutott el Hajdú Gábor sportbizottsági elnök beadványa, hogy őt meg sem hallgatták.

„Felhívtam a polgármester úr figyelmét arra, hogy minden lehetséges módon határolódjunk el Fitostól, mert nem az első eset, tűrhetetlen, amit művel. Ötéves bérleti szerződést kötöttünk vele, de szakítsuk meg a kapcsolatot. A rasszizmus megengedhetetlen. Mondtam az érintetteknek, hibát követnek el, ha nem tesznek feljelentést. 20 éve vagyok a gimnázium tanára, olyan hangot, amilyet ő használ, nem lehet megengedni gyerekek közelében. Nem bánom, ha botrány lesz belőle, mert rendet kell teremteni, és ha itt kell a magyar futballban elkezdeni, hát legyen, tettlegességig nem fajulhatnak el a dolgok” – nyilatkozott Hajdú, aki úgy tudja, aláírásgyűjtés is folyik Fitos ellen, hogy a körzet edzői nem szeretnének ellene játszani.

Benkő Tamás értesült az esetről, tájékoztatást kért a szentendrei fegyelmi bizottságtól. Ha minden így történt, akkor elítélendő, és a megfelelő módon kell szankcionálni. „Abszolút nem gyakoriak az ilyen esetek” – összegzett a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség főtitkára.

Rovatok