Index Vakbarát Hírportál

Egy időben játszik két mérkőzést a Fradi

2009. november 4., szerda 12:29

A Ferencváros labdarúgócsapata szerdán fél hattól Diósgyőrben Ligakupa találkozón lép pályára. A Ferencváros labdarúgócsapata szerdán hét órától bajnoki meccset játszik a Győrrel. A bajnoki egy elhalasztott mérkőzés pótlása lesz, de az időpont egyeztetésekor a FTC vezetői tisztában voltak azzal, hogy szinte egy időben kell két meccset játszaniuk, bevállalták.

Futball- és tévétörténeti kuriózumot láthatnak negyedórán keresztül szerda este a Sport2 és a Duna Tv nézői: mindkét csatornán a Ferencváros labdarúgócsapata fog meccset játszani, élőben. A Sport Tv-ben a diósgyőri Ligakupa-mérkőzést közvetítik majd fél hattól, a Dunán héttől a Győr elleni zártkapus találkozót lehet megnézni. A két találkozó tehát minimum negyedórát egybeér, így a zöld-fehérek szurkolói valamelyik meccs elejéről vagy végéről lemaradnak.

Figyelni fognak a rendőrök

Fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány a főváros négy kerületében szerda déltől éjfélig terjedően az esti Ferencváros-meccsel összefüggésben - közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-vel. A szerdai ellenőrzés a VIII., IX., X. és XIX. kerületek teljes területén zajlik majd. A BRFK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, annak célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása - áll a rendőrség közleményében.

A diósgyőri időpont régóta ismert volt, a másik összecsapást a 11. fordulóból, október 16-áról halasztották el. A halasztást a győriek kezdeményezték amiatt, hogy három játékosuk az U20-as vb-n futballozott, míg idegenlégiósaik a válogatott meccsek miatt nem értek volna vissza a pénteki találkozóra. Az FTC elfogadta a Győr kérését, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) versenybizottsága nem.

Innen szinte követhetetlen a történet: az ETO fellebbezett, de az FTC ezzel már nem értett egyet, az MLSZ elnöksége Koppenhágában, a dánok elleni vébéselejtező előtt rögtönzött elnökségi ülésen adott engedélyt a halasztásra. Az FTC-t azonban elfelejtették értesíteni, a klub még csütörtökön sem kapta meg a hivatalos felhívást az időpont-módosításról. A Ferencváros tiltakozott az utolsó pillanatban hozott döntés ellen és alapszabály-, illetve versenyszabály-ellenesnek nevezte a határozatot. A Fradi ezek után vasárnapi meccset szeretett volna, de azt sem a Győr, sem a meccset eredetileg közvetítő Duna Tv nem támogatta.

A november 4-i új időpontot aztán az eredeti meccs napján határozta meg a versenybizottság, a Fradi és a Győr képviselői.

"Klubunk vezetése hangsúlyozza, hogy az MLSZ mai versenybizottsági ülése után olyan döntés született, amit az FTC vezetése akart és ki tudott alkudni a Győr elleni meccs halasztásával kapcsolatban" - közölte a Fradi hivatalos honlapja. A fő szempontjuk ugyanis az volt, hogy a bajnokság vége utánra nem lehet áttenni a mérkőzést, mivel akkorra jamaicai és pakisztáni légiósaikat már elengedték a válogatottakhoz. November 11. pedig azért esett ki, mert két nappal később ismét bajnokit játszik az FTC, az utolsó fordulóban a Honvéd ellen.

"Ott voltam a versenybizottság ülésén, ezért tudom, hogy amikor elhangzott a november 4-i időpont, jelezték a Ferencváros jelenlévő vezetőinek, Berki Krisztiánnak és Igaz Andrásnak, hogy aznap Ligakupa-meccse is van a csapatnak - idézte fel a történteket Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke. - A Fradi-vezetők kértek két percet, felhívták az akkor még vezetőedző Bobby Davisont, aki azt mondta, nem gond a kettős terhelés, elég erős a keret ehhez."

Az FTC valóban nem ellenkezett, ez a klub honlapján is olvasható: "Bobby Davison vezetőedző elmondta, hogy nem okoz gondot az, ha egy napon kerül megrendezésre a Ligakupa és a bajnoki mérkőzés, hiszen az előző sorozatban rendszerint eddig is azok a játékosok játszottak, akik a bajnokikon nem kaptak lehetőséget."

Megkérdeztük Serényi Pétert arról, hogy a két meccs egyszerre rendezése nem ütközik-e az MLSZ versenyszabályzatába. A 26. paragrafus - a bajnokság (verseny) lebonyolítási rendje, a sorsolás - (3) pontja ugyanis, ha kicsit félreérthetően is, de érinti a problémát. A pont így kezdődik: a különböző létszámú csoportokban a következő terv alapján kell elvégezni a sorsolást; majd kitér arra, hogy egy csapat nem játszhat egy napon két bajnokit, két kupamecset, vagy egy bajnokit és egy kupameccset. Fontos megjegyezni, hogy a versenyszabályzat végig általában kupáról beszél, nem konkrétan a Magyar Kupáról, a Ligakupáról. Megnéztük a Ligakupa ezévi versenykiírását is, ott azonban nem találtunk a meccsidőpontokra vonatkozó szabályokat.

Serényi Péter szerint a versenyszabályzat nem érinti pontosan a Ligakupát, de ha el is térnének ettől ebben az esetben, az a csapatok érdekében történne. "Az MLSZ a klubok szövetsége, tehát ha a csapatok kérnek valamit, akkor azt a legmesszebbmenőkig próbálja figyelembe venni. Ez az időpont pedig a Ferencváros kérése volt."

A két meccset a tévékben sokan nézhetik, a helyszíneken azonban alig lesznek fradisták: a szurkolókat nem érdekli a Ligakupa, így nem utaznak el Diósgyőrbe, a Győr elleni bajnoki pedig a szombati, lelátói rendbontás miatt zártkapus. Az FTC a Ligakupában vezeti a csoportját, ám a bajnokságban a 15., kieső helyen áll.

Rovatok