Index Vakbarát Hírportál

Színész és politikus is lehet a futballsztárból

2009. november 8., vasárnap 09:26

A Goal.com összegyűjtött tíz játékost, aki futballkarrierje után más területen helyezkedett el, és sikeres lett mint favágó, festőművész vagy prédikátor.

A világ-, és Európa-bajnok német Thomas Hässler játékoskarrierje csúcsán, 1996-ban alapított lemezkiadót, a dallamos rockra specializálódott MTM máig sikeresen működik. A cég egy válogatás cd-jének nyereségét a 2001. szeptember 11-i áldozatoknak ajánlotta fel.

A libériai George Weah 1995-ben Aranylabdát nyert, majd pályafutása végén hazatért és a politikai pályán próbálta ki magát. Előbb humanitárius szervezeteknél vállalt szerepet, majd 2005-ben indult a libériai elnökválasztáson. A nép szerette a nyomornegyedből indult futballmilliomost, de 40,6 százalékkal csak 2. lett.

Az osztrák Gerhard Hanappi meghatározó embere volt az 1954-ben vb-bronzérmes osztrák válogatottnak, de nevét leginkább az általa tervezett stadion miatt emlegetik. 15 év alatt több mint 300-szor játszott a Rapidban, amely ma is a Hanappi-stadionban játsza hazai meccseit. 1980-ban, 51 évesen hunyt el.

A Magyarországon kevéssé ismertek közül a holland Berry van Aerle - többszörös bajnok volt a PSV-vel, 1988-ban Európa-bajnok a holland válogatottal - pályafutása után postásnak állt. A kilencvenes évek ír válogatottja, Eamon Dunphy, író és újságíró lett, Csak játék című könyve komoly siker volt, rádiós és televíziós műsora is van. Sikeres, azóta is több helyre publikál.

A német kapus, Rudolf Kargus a Hamburggal nyert bajnoki címeket a hetvenes években. Itt ismerte meg Kevin Keegant, aki bátorította, hogy fessen. Ismert művész lett, a 2006-os émetországi vb-n az ő képei népszerűsítették az eseményt a hamburgi kikötőben.

A svéd Klas Ingesson vb-bronzérmes volt 2004-ben, játszott a Sheffield Wednesdayben és a Bariban, pályafutása végén hazájába hazatérve gyermekkori álmát megvalósítva favágó lett.

Az angol Gavin Peacock több klubban is megfordult, majd pályafutása végén szakkomentátorként tevékenykedett. Áttért a keresztény hitre, jelenleg 41 évesen, Kanadában él, és vallási gyülekezetekben prédikál.

Az angol Vinnie Jones keménységéről és brutalitásáról volt híres, nevéhez fűződik többek között az angol bajnokság leggyorsabb kiállítása. Pályafutása után számos reklámban, angol és amerikai filmben is szerepelt, játszott többek között Brad Pittel, John Travoltával és Nicholas Cage-el is. Leghíresebb filmjei: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, a Kardhal, a Tolvajtempó. Filmjeiben szinte mindig rosszfiút játszik. 

Tomas Brolin a 90-es évek talán legismertebb svéd labdarúgója volt, szerepelt Eb-n és vb-n is, a svéd bulvárlapok kedvence. Éttermei vannak, de szerepelt cipő-, sportruházati termékek, arckrém, porszívó reklámjában, valamint Dr. Alban egy videoklipjében is.

Rovatok