Index Vakbarát Hírportál

Koeman a dániai játékot várja Belgiumban

2009. november 14., szombat 15:38 | aznap frissítve

A Belgium elleni barátságos mérkőzésre készülő magyar válogatott keretében már vannak új arcok, de ez még nem az Eb-selejtezős csapat lesz. Erwin Koeman nem a legerősebb garnitúrával próbálkozik Gentben. Nagyon régen nyert utoljára a magyar válogatott Belgiumban.

Nehéznek ígérkező mérkőzéssel zárja a 2009-es évet a magyar futballválogatott, amely 15 év után játszik újra Belgiumban. Erwin Koeman szövetségi kapitány elmondta, bár még nem ismerjük az ellenfeleinket sem, a dánok elleni győzelem után már mindent a 2012-es Európa-bajnoki selejtezősorozatra való felkészülésnek rendel alá.

Gentben ennek még nem sok nyoma lesz, a holland szakember különböző okokból több játékosára sem számíthat a szombat esti (20.45, Sport1, Duna tv) belga meccsen, ahol 83 éve nyert utoljára magyar válogatott.

A válogatottságot lemondó játékosok mellett az NB I.-ből behívottak közül Kabát Péter (Újpest) és Farkas Balázs (Videoton) is kidőlt, az U20-as világbajnokság hősei – akik közül a kapitány elmondása szerint legalább hármat behívott volna a keretbe – pedig péntek este Olaszországot győzték le U21-es Eb-selejtezőn.

Két olyan játékos is bekerült, akik Várhidi Péternél alapembernek számítottak, Tőzsér Dániel (Belgiumban, az RC Genkben játszik) és Sándor György (Újpest) beválogatása bizonyítja, hogy valóban nem nagy a merítési lehetőség a magyar futballban, hiszen egy idő után az összes kapitány kerete hasonló arcokból áll.

Belgium-Magyarország

BELGIUM-MAGYARORSZÁG
11.14., szombat, 20.45, Gent
Vezeti: Hervé Piccirillo (francia)
TV: Duna TV (Knézy Jenő)
Sport 1 (Fülöp László)

A kapuba valószínűleg visszatér Király Gábor, de lehet, hogy a három év után kezdő kapus megfelezi a meccset a sunderlandi Fülöp Mártonnal. A védelemben nem várható nagy meglepetés, Bodnár László, Juhász Roland és – fegyelmi kihágása ellenére – Bodor Boldizsár is alapember, a hátsó sorban a fehérvári Horváth Gábor bemutatkozására van esély.

A két belső középpályás egyik posztja szinte biztosan Varga Józsefé lenne, de mivel a debreceni szűrő most nincs, Vadócz Krisztián és Tóth Balázs kezdhet, és ezen a poszton játszatta Várhidi Tőzsér Dánielt is. A támadók között biztosan ott lesz a PSV legjobbjává előlépő Dzsudzsák Balázs, és a dánok elleni győztes gólt szerző Buzsáky Ákos, a fennmaradó helyért Sándor és Halmosi küzdhet a felállástól függően.

Koeman próbálkozott már azzal, hogy Rudolf Gergely a balszélső helyéről játszik második csatárt Torghelle Sándor mögött, ilyenkor Dzsudzsák megy át a jobb oldalra. A center szinte biztosan Torghelle lesz, bár tökéletes alkalom lenne a genti mérkőzés Priskin Tamás kezdőként való kipróbálására, végre a saját posztján.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Fülöp Márton (Sunderland), Király Gábor (1860 München), Bogdán Ádám (Bolton)

Hátvédek: Bodnár László (DVSC-TEVA), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sion), Horváth Gábor (Videoton), Bodor Boldizsár (Roda)

Középpályások: Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven), Halmosi Péter (Hull City), Vadócz Krisztián (Osasuna), Tóth Balázs (Racing Genk), Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers), Sándor György (Újpest), Tőzsér Dániel (Genk)

Csatárok: Torghelle Sándor (Augsburg), Rudolf Gergely (DVSC-TEVA), Priskin Tamás (Ipswich Town)

Koeman elmondta, nincsenek már tét nélküli válogatott meccsek, mindenki nyerni akar minden meccsen, ezért így kell tennie a magyar csapatnak is. A holland arra buzdítja játékosait, hogy legyenek kezdeményezőek, merjenek játszani és legyenek annyira határozottak, mint Dániában.

Koeman támadó szellemű, 4-3-3-as felállásban játszó belga csapatra számít, kezdőjét szokás szerint csak közvetlenül a mérkőzés előtt ismerteti.

Rovatok