Index Vakbarát Hírportál

Portugália bukása nem lenne váratlan

2009. november 18., szerda 12:36

Franciaország és Uruguay idegenben nyerte 1-0-ra a futball-vb-pótselejtezők első meccsét, az oroszok és a portugálok is egygólos előnyt szereztek, míg a görög–ukrán 0-0-ról indul. Szudánban Algéria és Egyiptom találkozik, szerda éjjelre teljes lesz a jövő évi futball-világbajnokság mezőnye.

Franciaország várja a legkedvezőbb helyzetből a labdarúgó-vb európai pótselejtezőinek szerdai visszavágóit. A szombaton Írországban szerencsés góllal győztes franciák ennek ellenére nem lehetnek nyugodtak, rengeteg sérültjük van. Domenechnek a védelem és a középpálya összeállítása okoz komoly gondot, hátulról hiányzik Eric Abidal és Gael Clichy, középről pedig Franck Ribéry, Jeremy Toulalan, és Abou Diaby.

A portugál és az orosz csapat szintén egygólos előnyből kezd, de mindkét válogatott idegenben. A szombaton mutatott játék alapján a portugálok lehetnek nyugtalanabbak, győzelmükhöz szerencsére is szükségük volt, a bosnyákok háromszor találták el a kapufát.

A sokat bírált Carlos Queiroz szövetségi kapitány legnagyobb gondja most is Cristiano Ronaldo pótlása, a hazaiaknál az eltiltások miatt meggyengült a védelem. Ciro Blazevic csapatában nem léphet pályára Emir Szpahics és Szamir Muhatovics, illetve a védekező középpályás Elvir Rahimics. Az 1998-ban Horvátországgal vb-3. kapitány ennek ellenére azt mondta, győznek, és kijutnak a világbajnokságra.

Az orosz csapat csak 2-1-re nyert hazai pályán a szlovénok ellen, ám végig uralta a meccset. Guus Hiddink, az oroszok kapitánya ígéri, Ljubljanában sem csak védekezni fognak. A görög-ukrán párharcban, Athénban gólnélküli döntetlennel zártak a csapatok, várhatóan Donyeckben sem lesz gólparádé.

Uruguaynak már egy döntetlen is vb-szereplést érhet, a Costa Rica elleni, idegenbeli 1-0-s győzelem után. A dél.amerikaiak sorozatban harmadszor játszanak pótselejtezőt, nyolc év után lehetnek ott ismét a világbajnokságon. Óvatosságra adhat okot, hogy négy éve 1-0-s előnyt szerezve buktak, igaz, akkor az első mérkőzést Uruguayban játszották.

Az Algéria–Egyiptom meccsre nem csak a résztvevők, hanem a biztonságiak is nagy erőkkel készülnek. A két együttes szombati, kairói meccse előtt és után kialakult helyzet miatt igencsak feszült hangulatúnak ígérkező találkozót 15 ezer rendőr biztosítja. A szervezők 48 repülőgépet várnak Algériából és 18-at Egyiptomból, de utóbbiból busszal is érkeznek majd, mintegy kétezren.

A hétvégi meccs előtt megdobálták a Kairóba érkező algériaiak buszát, több játékos megsérült, majd a találkozó után utcai zavargások törtek ki, 12 hazai és 20 vendégszurkoló megsérült. A meccset a szudáni Omdurmban játsszák, a stadionba 41 ezer szurkoló fér, de csak 35 ezret engednek be. Algéria és Egyiptom is 9-9 ezer jegyet kapott.

A vb-pótselejtezők mellett tizennégy barátságos meccset is rendeznek. Közülük a Németország–Elefántcsontpart – Robert Enke halála miatt – lesz különösen érdekes. Az olaszok a svédeket fogadják, Spanyolország Ausztriába látogat.

Rovatok