Index Vakbarát Hírportál

Henry két kezezéssel vitte ki a franciákat

2009. november 19., csütörtök 11:20

A franciák csapatkapitánya, Thierry Henry elismerte, hogy valóban kézzel tette tovább a labdát az Írország elleni világbajnoki pótselejtező 103. percében, ami csapata egyenlítését és továbbjutását jelentette.

"Így következhetett a hosszabbítás, amelynek 13. percében egy reményteljes francia szabadrúgás Henryhoz került, aki továbbtette a labdát Gallasnak. Utóbbi pedig a hálóba talált, ezzel kijuttatta országát a dél-afrikai világbajnokságra" - zárja az európai futballszövetség, az UEFA honlapja a szerdai, 1-1-re végződött  Franciaország-Írország világbajnoki pótselejtezőről szóló tudósítást.

A beszámolóval csak az a gond, hogy elhallgatja az egész világbajnoki selejtezősorozat egyik legbotrányosabb jelenetét: a franciák csapatkapitánya ugyanis kézzel tette maga elé a labdát, amiből aztán társa az egyenlítést és a dél-afrikai vébét érő gólt szerezhette.

"Igen, kezeztem, de a játékvezető továbbengedte. Jobb lett volna máshogyan csinálni, de nem én vagyok a bíró - mondta a találkozó után Henry. - A 16-oson belül voltam, két védő is előttem volt, aztán a kezemre pattant a labda. A játékvezető nem látta, így aztán megjátszottam. Ez nem változtat a boldogságomon, hogy kijutottunk a vb-re."

Nemcsak ő és a rögtön reklamáló ír védők látták az egyértelmű szabálytalanságot, de a felvételek alapján kijelenthető, hogy a partjelző látását sem zavarhatta senki.  A véleményét azonban nem kérte ki a svéd játékvezető, Martin Hansson. Henry mozdulata aligha mondható reflexszerűnek, hiszen gyakorlatilag kétszer ért a labdához. Az első még talán nevezhető reflexnek, de utána tudatosan maga elé tette a labdát.

Franciaország nem érdemelte meg

Thierry Henry fotója Isten keze felirattal - írja a L'Équipe. A francia sajtó szégyennek tartja, hogy a csapatkapitány kézzel készítette elő a francia gólt, melyet Maradonának az 1986-os világbajnokságon elért találatához hasonlítanak. A stadiont elöntő örömmámor nem a lelkesedésé, hanem a megkönnyebbülésé volt a katasztrofális mérkőzés és a 14 hónapi selejtezők után, a francia válogatott egyszer sem sem játszott meggyőző nemzetközi színvonalon. A L'Équipe felveti Raymond Domenech szövetségi kapitány menesztésének kérdését is.  
Joel Quiniou és Bruno Derrien volt nemzetközi bírók úgy vélték, hogy Henry gólja egyszerűen érvénytelen volt, egyértelműen szükség lenne videóbíróra, hiszen a mérkőzés nem játszható újra azért, mert a bíró nem látta, hogy mi történt. Thierry Henry csalt, és ha igazán sportszerű lett volna, jelezte volna, hogy kézzel ért a labdához. "A botrányos, katasztrofális meccs után Franciaország nem érdemelte meg, hogy kijusson a világbajnokságra".

A sportszerűség szellemében a William Hill fogadóiroda visszaadja mindazok pénzét, akik Írország világbajnoki kijutására fogadtak.

"Mondtam neki: előfordul, hogy valaki óriási hibát követ el. Véleményem szerint azonban előbb konzultálnia kellett volna az asszisztenssel, mielőtt megadja a gólt. Keserű este ez a mai - fogalmazott az írek olasz szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni. - Mindenki látta, hogy mi történt. Dublinban jól játszottak a franciák, de ezúttal mi voltunk a jobb csapat, és összesítésben mi érdemeltük volna meg jobban, hogy ott legyünk Dél-Afrikában. Ennél még az is jobb lett volna, ha tizenegyesekkel esünk ki."

Újrajátszást akarnak

Az eset miatt a visszavágó megismétlését követeli az ír igazságügyi miniszter. Dermot Ahern szerint a fair play szellemében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) be kellene avatkoznia az ügyben. "Valószínűleg nem fogják elrendelni az újrajátszást, mert mi kis halak vagyunk futballvilágban, azonban ez az eredmény azt a tényt erősíti meg, hogy az nyer, aki csal."

A játékosok is vigasztalhatatlanok voltak, volt, aki Thierry Henryt hibáztatta, más a játékvezetőt tette felelőssé. "Egészen égbekiáltó dolgot művelt. Ezt nem is lett volna nehéz kiszúrnia a bírónak" - mondta a védő, Richard Dunne. "Borzasztó. Biztos vagyok benne, hogy Henry nem gondolta, hogy ezt nem veszik észre. Shay Givenen kívül a partjelző láthatta a legjobban az estet - kesergett a csatár, Kevin Doyle. - A játékost nem lehet hibáztatni, ha elnézik neki. Szinte természetes reakció volt."

A lapok nem  voltak ilyen megbocsátóak, a brit sajtóban Henryt csalónak, az esetet csalásnak minősítik. A történteket legjobban mégis Trapattoni szavai foglalták össze.

"Csalódott vagyok. Annyiszor beszélünk a fair playről, iskolákba megyek el, hogy a sportszerűségről tartsak előadást. Kisgyerekekkel beszélek a sportról, hogy mennyire fontos az életben. Mindenki látta a meccset, tudják, mi történt."

A hetvenéves tréner véleménye a sztori tökéletes lezárása lenne, de érdemes elolvasni a nyertes kapitány, Raymond Domenech lefújás utáni értékelését is: "Én nem láttam kezezést, erről csak maguk, újságírók beszélnek".

Hansson bíró a franciák kárára is tévedett

A hosszabbítás 8. percében Nicolas Anelka már túljuttatta a labdát Given kapuson, aki egyetlen esélyként elkapta a csatár lábát. A francia elesett, a bíró nem fújt. Given mozdulata ügyes és gyors volt, nehezen észrevehető, a kezezésnél is lapító partjelző ekkor sem jelzett semmit.

Rovatok