Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió eurót kaszálhattak az európai bundabotrányban

2009. november 21., szombat 09:21

Kétszáz meccset manipulálhattak, ugyanaz a horvát fogadómaffia lehet a tettes, mint öt éve, tízmillió eurót kaszálhattak, legalább kilenc ország érintett, tizenhét embert vettek eddig őrizetbe és tizenhárom magyar bajnoki is gyanús – egyelőre ennyit tudni a minden idők legnagyobb európai bundabotrányának tartott ügyről. A német sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az esettel, mégis a hivatalos közléseken kívül kevés konkrét információ szivárog ki. Az azonban már biztosnak tűnik, hogy az éppen a fogadási csalások kivédésére kiépített rendszert sikerült kicselezniük a tetteseknek.

Évek óta csak pletykák, lelátói bekiabálások, közkeletű gúnynevek és szurkolói transzparensek utaltak arra, hogy a magyar futballt is érinti a futballbundák újabb formája, a fogadási csalás. Péntek óta, ha egyelőre csak gyanúként is, de a hazai NB I.-et is érinti hivatalosan az európai futball történetének legnagyobb ilyen botránya, amely a mostani adatok szerint kétszáz mérkőzést érinthetett. A bochumi ügyészség közlése szerint a legalább kilenc országra kiterjedő ügyben tizenhárom magyar élvonalbeli meccs is szerepelhet.

A magyar szálról egyelőre nem tudni többet (a magyar rendőrség azt közölte pénteken, hogy még nem érkezett hozzájuk nemzetközi megkeresés az ügyben), de a leginkább érintett német futballal kapcsolatban, ha szűken is, de már szivárogtak az információk. Fontos hangsúlyozni, hogy bár több helyen már tényként kezelték a csalásokat, a német ügyészség kijelentései és német sajtóhírek egyelőre szigorúan gyanúról szólnak csak.

Azt már lehet tudni, hogy futballista is van már őrizetben és a további gyanúsítottak között is vannak játékosok. Az első konkrét szereplő, aki az ügyben megjelent, egy alacsonyabb osztályban, a Landesliga-Nordban szereplő Würzburger Kickers futballistája, Kristian S. – őt már őrizetbe vették. A játékos már korábban is lebukott fogadási csalással, akkor 8400 eurós büntetést kapott, amiért együttműködött egy ázsiai csoporttal.

A harmadosztályú Vfl Osnabrücknél három futballista is gyanúba keveredett: Thomas Reichenberger, Thomas Cichon és Marcel Schuon. A Bild információi szerint a csatár Reichenberger 25 ezer eurót fogadott el azért, hogy a május 13-i Nürnberg elleni meccset 0-2-re hozzák le. A korábbi csapatkapitány, Cichon (a Kölnnel 133 Bundesliga meccse is volt) az ügyészség gyanúja szerint ötezer eurót tett el ugyanezért a meccsért. Áprilisban azért kaptak - egyelőre nem tisztázott mennyiségű - pénzt, hogy 3-0-ra veszítsenek az Augsburg ellen. A mérkőzésen a másik csapatban a 81. percig pályán volt Torghelle Sándor is, a magyar válogatott csatár azonban nem talált be. A korábban 57 Bundesliga-meccsen szereplő Schuon pedig 25 ezer eurót tehetett el a Nürnberg elleni vereségért.

Egyelőre úgy tűnik, német első osztályú mecset nem érintettek a csalások. Harminckét német alacsonyabb osztályú mérkőzésről van szó: négy találkozó a másodosztályból, három a harmadosztályból, tizennyolc összecsapás a Regionalligából, öt az Oberligából és két U19-es meccs.

Azonban a botrány középpontjában álló Németországon kívül még legalább nyolc ország lehet érintett, ezek közé tartozik Magyarország is, és ezekben az esetekben már élvonalbeli meccsekről van szó. A listát Törökország vezeti több mint 30 első ligás mérkőzéssel, de a gyanú szerint első osztályú megbundázott mérkőzésekre kötöttek fogadásokat Horvátországban (15 meccs), Szlovéniában, Boszniában, Ausztriában (11) és Magyarországon is. Megvesztegetések történtek még svájci és belgiumi alsóbb osztályú mérkőzéseken is.

Kétszáz gyanúsítottja lehet a Ruhr-vidékről és Berlinből irányított csalásoknak. Eddig tizenhét embert vettek őrizetbe, tizenötöt Németországban, kettőt Svájcban és az ügyészség tájékoztatója szerint a házkutatások során vesztegetési pénzre utaló nyomokat is találtak. Az is kiderült, a fogadási maffia tízmillió eurót, azaz legalább 2,7 milliárd forintot kasszírozhatott.

Az ügy már magában is megrázza az európai futballt, különösen kínos, hogy ismerős nevek is azonnal felmerültek. Ugyanis megerősítették, hogy az öt évvel ezelőtti, Robert Hoyzer futballbíró nevével elhíresült csalási botrány főszereplői érintettek ebben a botrányban is. Hoyzer bíróként közreműködött német kupa, illetve másodosztályú, továbbá regionális mérkőzések manipulálásában, és azért csaknem 70 ezer eurót kapott. A bíróság később két év és öt hónap börtönre ítélte Hoyzert. Az akkor is érintett horvát Sapina-testvérek egyikét most őrizetbe is vették.

Az európai futballszövetség (UEFA) és a német szövetség vezetői azt ígérik, heteken belül megnevezik az érintett meccseket és a szereplőket, továbbá példás büntetésekkel fenyegettek. A konkrét károkon kívül azonban azért is nagyon nagy presztízsveszteség érte az európai focit, amiért kiderült, kudarcot vallott az éppen a fogadási csalások kivédésére kiépített rendszer. Az ugyanis a szóban forgó meccsek esetében nem jelzett.

Rovatok