Index Vakbarát Hírportál

Csak 3 rossz nap, vagy 3 bundameccs?

2009. november 30., hétfő 15:16

A bundabotrányban először megszólaló Vass Ádám nyilatkozatai alapján három utánpótlás-válogatott mérkőzés tűnik gyanúsnak. A Brescia játékosa nem állítja, hogy valaki eladta volna a meccseket, de a megkeresésekről tudott a Szlovákia és Wales elleni meccsek előtt, Pintér Ádámot a szerbiai Eb-selejtező előtt hívták fel ismeretlenek.

Várhidi Péter a felnőttválogatott után vette át az U21-es csapat irányítását, amikor annak még volt esélye kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt. Az utolsó forduló előtt Magyarországnak 12, Szerbiának 14, Fehéroroszországnak 16 pontja volt, így a második hely egy szerbiai győzelemmel még elérhető lett volna, ami nem tűnt lehetetlennek, hiszen a csapat hazai pályán 2-1-re legyőzte a szerbeket.

A magyar válogatott összeállítása a szerbiai 0-8-on

Bogdán Ádám - Kiss Zoltán, Guzmics Richárd, Pintér Ádám, Völgyi Dániel - Vass Ádám - Demjén Gábor (Heffler Tibor, 60.), Filkor Attila (Merczel Zsolt, 75.), Zsidai László, Szakály Péter (Korcsmár Zsolt, 28.)

Mint ismert, a mérkőzést 2008 szeptember 7-én 8-0-ra elveszítettük, Várhidi Péternek az állásába került a vereség, akkor a közvélemény úgy gondolta, a kapitány csak magyarázkodik, amikor azt mondta, becsapták a játékosai, és hogy ez nem az ő csapata volt. A katasztrofális vereséget és Várhidi szavait az elmúlt hetek történései más megvilágításba helyezték.

A mérkőzés összefoglalóját egy kicsit más szemmel nézi az ember, mióta kiderült, megpróbálták megvesztegetni a magyar csapat játékosait. Várhidi azt mondta, Vass Ádám, Zsidai László és Filkor Attila hajtott, de a többiek - egy évvel ezelőtt a kapitány szerint még a nagy meleg miatt - csak lézengtek a pályán.

Pintér Ádámot - aki a sportnapilapnak elmondta, egy ismeretlen számról a mérkőzés előtt felhívták, hogy játsszon vereségre - a 27. percben kiállították egy utolsó emberként elkövetett fault után, majd a megítélt büntetőből Szerbia megszerezte a vezetést. Mielőtt azonnal bundát kiáltanánk, a videón érdemes megnézni, a szerb csatár ellép a magyar védő mellett, de amikor látja, hogy nem érheti utol az indítást, nagyon úgy tűnik, feldobja magát.

Elképzelhető, hogy a magyar válogatott játékosai ekkor úgy érezték, 10 emberrel képtelenek megfordítani a meccset az óriási hőségben, és lélekben feladták, ami nem lenne egyedülálló eset a magyar futball történetében. Ha feltétlen jóhiszeműség nélkül nézzük a mérkőzést, azt látjuk, több gólt is úgy kapott a magyar válogatott, hogy a 16-oson belül létszámban bőven meglevő magyarokat bábuként kikerülő szerbek lőtték szét a kapunkat.

Bő egy hónappal később Alpok-Adria-kupa-meccsen Szlovákiától kapott ki a magyar válogatott, ahol Somodi Bence védte az ekkor már Wilco van Buuren irányította csapat kapuját. A kapus elmondta, amint kiderült, hogy Gulácsi Pétert nem engedi haza a Liverpool, és ő véd, telefonon megkeresték, hogy játsszon vereségre, amit ő elutasított, és a mérkőzés felvételeit megnézve a játékost valóban felmenthetjük a gyanú alól is.

Szinte egyedül Somodinak volt köszönhető, hogy nem szenvedett a csapat a szerbiaihoz hasonlóan súlyos vereséget, a kapus bravúrosan védett, ziccereket fogott, a gólok előtt pedig kiszolgáltatott helyzetbe hozták a társai.

A magyar válogatott összeállítása a szlovákiai 1-4-en

Somodi Bence - Szekeres Adrián, Debreceni András (Nagy Olivér a szünetben), Lengyel Dániel, Présinger Ádám - Gál András, Vass Ádám - Filkor Attila, Koman Vladimir, Kottán Krisztián (Huszák Tamás a 69. percben) - Simon Attila (Balázs Zsolt a 73. percben)

Később kiderült, a mérkőzés után Vass Ádám szóvá tette az öltözőben néhány társa teljesítményét, és mivel Somodival barátok, szobatársak is voltak, tudott a vesztegetési kísérletről.

A jelenleg is futó Európa-bajnoki selejtezősorozatban is volt már egy gyanús eset, Walesben kapott ki nagyon simán az magyar válogatott, amely két hónappal később csodálatos U20-as vb-t produkált, és ez Wilco van Buuren állásába került. A sportnapilapnak Vass elmondta, a mérkőzés után jelentette a szövetségi kapitánynak, hogy tud bizonyos megkeresésekről, de „elsikkadt az ügy”.

A magyar válogatott összeállítása a walesi 1-4-en

Gulácsi Péter - Gál András, Korcsmár Zsolt (Pintér Ádám, 46.), Debreceni András, Présinger Ádám - Vass Ádám, Gyömbér Gábor (Szabó Ádám, 75.) - Koman Vladimir, Szakály Dénes, Stieber Zoltán (Szabó László, 70.) - Németh Krisztián.

Rovatok