Index Vakbarát Hírportál

Sportszerűségből kapott gólt az Ascoli

2009. december 6., vasárnap 16:30 | aznap frissítve

A szombati Ascoli-Reggina meccsen nem mindennapi jelenetet láttak a nézők: a hazai csapat előbb furcsa gólt rúgott, majd a sportszerűséget szem előtt tartva hagyta, hogy ellenfele egyenlítsen. Nem ez volt az első ilyen eset, sportszerűségből már jónéhányan vizsgáztak jelesre.

Amikor az 1860-as évek elején az angolok megalkották a futball első szabályait, mellette egy íratlant, a fair playt, a sportszerűség szabályait is lefektették. Az ellenfél tisztelete és a sport tisztasága máig fontos eleme lenne a labdarúgásnak. Ritkán lehet ilyennel találkozni manapság, de hogy létezik, annak szombaton a Serie B 17. fordulójában lehettek a szemtanúi a nézők Ascoliban, ahol a Reggina vendégszerepelt.

A 14. percben az egyik vendégjátékos sérülés miatt lent maradt, mindenki leállt, gondolván, a hazaiak kirúgják labdát.

Nem tették, sőt Antunecci a hálóba lőtt, megszerezve a hazaiak vezető gólját. Nagy balhé robbant ki, amelynek végén az egyik Reggina-játékost kiállították. Miután lehiggadtak a felek, az Ascoli játékosai átgondolhatták a történteket, mert a középkezdés után hagyták, hogy Biagio Pagano senkitől sem zavartatva kiegyenlítsen.

Tette ezt a szebb napokat látott, egykor élvonalban érdekelt Ascoli úgy, hogy éppen a kiesés ellen küzd, ráadásul a végén 3-1-re ki is kapott.

Szép jelenet volt, de nem az első – remélhetőleg nem is az utolsó – a futball történetében.

2007-ben a Nottingham Ligakupa meccset játszott a Leicesterrel. Az egykori BEK-győztes a szünetben 1-0-ra vezetett, de az öltözőben a vendégek kapusa, Clive Clark szívrohamot kapott, így le is fújták a meccset és újrajátszást rendeltek el, így a Nottingham 1-0-s előnye elveszett. A Leicester nem érezte ezt sportszerűnek, így a második találkozó úgy kezdődött, hogy Paul Smitht, a Forrest kapusát hagyták, hogy rúgjon gólt. Végül a Leicester 3-2-re nyert és továbbjutott.

Hollandiában, 2005-ben az Ajax második csapata játszott kupameccset a Cambuurral. Az amszterdamiak már 2-0-ra vezetettek, amikor egyik játékosuk megsérült. A vendégek visszaadták labdát, amelybe Jan Vertonghen egy jókorát belebikázott. Nem is gondolt rá, de a lövés éppen a Cambuur kapujának jobb felső sarkába vágódott, a belga nem győzött elnézést kérni. Mi sem volt természetesebb, minthogy a középkezdésből az Ajax hagyta gólt rúgni ellenfelét, Thijs Houwing szépített. Az Amsteram ArenA-ban csak 965-en ültek.

Voltak olyan esetek is, amikor nem gólt rúgni hagyták az ellenfelet a futballisták, hanem olyan szituációban, amikor megsérült valaki, önként megállították a meccset, erre a legjelesebb példa Paolo Di Canio esete. 2000 végén a West Ham az Everton otthonában játszott. A hazaiak kapusa, Paul Gerrard a 16-oson kívülre futva megsérült. A játék nem állt meg, a beadást azonban Di Canio ahelyett, hogy rálőtte volna, megfogta, és segítséget kért a sérült kapusnak.

Rovatok